Orbán Viktor: Meddig bírja Brüsszel „a köznevetség tárgyává válást”?

A kormányfő szerint a Magyarországról jelentést készítők mind „Soros emberei”, „az ő tenyeréből esznek”.

MN
2017. 10. 06. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Brüsszel Soros György befolyása alatt áll, le akarják bontani a kerítést, be akarják engedni Európába a bevándorlókat, majd kötelezően szét akarják osztani őket, aki pedig nem engedelmeskedik, azt meg akarják büntetni” – mondta az MTI tudósítása szerint a kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Brüsszelben a történések pontosan úgy haladnak – folytatta –, ahogy azt Soros György közzétette, „ez egy tervszerű dolog”, Magyarország pedig „nem a hülyék országa”, nem lehet úgy tenni, „mintha véletlenül történnének a dolgok”.

„Felszínre hoztuk, hogy létezik egy Soros-terv, amit egyébként maga a szerző is bevallott”, és „beállítottuk a politikai élet középpontjába” – fogalmazott.

A Soros-tervről szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ha Magyarország meg akarja védeni az érdekeit, akkor Brüsszelben azt kell éreznie mindenkinek, hogy a magyar társadalom véleménynyilvánításra hajlandó részének nagy többsége kiáll a nemzeti érdekek mellett, amit a kormány is képvisel.

Ami a Soros-tervet illeti: valóban létezik, de nem úgy, ahogy a kormány és a miniszterelnök elképzeli. Erről bővebben itt írtunk. A kormány nemzeti konzultációjának kérdéssora pedig – ahogy korábban beszámoltunk róla – nem feltétlenül van összhangban, sőt, néha ellentétes azzal, ami Soros György különböző nyilatkozataiból, terveiből kiolvasható. Azaz bár a konzultációs kérdések részben valóságot tartalmaznak, erősen félrevezetőek, céljuk – a korábbi konzultációkhoz hasonlóan – nyilván a válaszok irányítása a Fidesz szándékainak megfelelően.

A Kossuth Rádió 180 perc műsorában Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nevetséges a civiltörvény miatti kötelezettségszegési eljárásról szóló brüsszeli dokumentum.

A brüsszeli bürokraták erről szóló beadványa szerinte politikai megrendelésre készült dokumentum, „értelmes jogász még kézbe sem veszi”, az „közröhej tárgya mindenhol Európában”.

„Arról van szó, hogy ha valaki külföldről pénzt fogad el, akkor azt be kell vallani. Pont. Mit sért ez?” – kérdezte a kormányfő.

Szavai szerint az a kérdés, hogy meddig bírja Brüsszel „ezt a köznevetség tárgyává válást”. Az egész EU azért van bajban, azért nincs becsülete az európai vezetésnek, mert ilyen döntéseket hoznak az ottani bürokraták, „ilyen dolgokkal inzultálják, sértegetik a tagállamokat” – jegyezte meg.

A CEU-ügyben Orbán Viktor megismételte: a törvényeket mindenkinek, még a milliárdosoknak is, be kell tartania.

Az Európai Parlament jogállami eljárásával kapcsolatban a miniszterelnök azt idézte fel, hogy „múltkor is járt itt egy delegáció Brüsszelből”, amelyik a magyarországi beruházásokat ellenőrizte, és megállapította, hogy azok léteznek, Magyarország semmilyen értelemben nem lóg ki a sorból.

„Ami ezen túl van”, az ismét csak politikai természetű támadás, „nyilván arról van szó, hogy el kell foglalniuk magukat a képviselőknek, amíg mi helyettük is védjük Európát”. Miközben a magyar kormány ezt a munkát végzi, „ők ott bent kényelmesen ( ), a tutiban finnyáskodnak”, de „lerázzuk ezt magunkról, mint kutya a vizet” – fogalmazott.

Szerinte egyébként a Magyarországról jelentést készítők is mind „Soros emberei”, „az ő tenyeréből esznek”, a jelentésük pedig arról szól majd, hogy jobb lenne, ha nem lenne kerítés, jobb lenne beengedni a migránsokat és pénzt adni nekik.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a visegrádi négyek miniszterelnökei a legközelebbi brüsszeli csúcstalálkozó előestéjén találkoznak Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel, és egy „baráti beszélgetést” folytatnak majd.

A magyar belpolitikai helyzetet úgy kommentálta: az, hogy egyszer csak sok miniszterelnök-jelölt tűnik fel, mint eső után a gomba, abból nem következik, hogy a kampány megkezdődik. A kormánynak nem áll módjában részt venni a kampányban egyelőre, mert dolgozni kell – jelentette ki, hozzátéve: kampány akkor lesz, ha a kormány – a választások előtt 2,5-3 hónappal – elvégezte négyéves munkáját.

Arra a felvetésre, hogy az Alapjogokért Központ szerint az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha az nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ), Orbán Viktor úgy reagált: ezt a kérdést nem szeretné beemelni a politikai térbe, mert ez egy technikai, jogi, ellenőrzési, pénzügyi kérdés. A törvényeket be kellene tartani, és akkor nem lenne baj – mondta.

Ismeretes, a Jobbik cáfolta az együttműködés hiányáról szóló bejelentést, a párt „jelenleg is együttműködne az ÁSZ-szal, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.