Péterfalvi Attila: A napnál is világosabb, hogy a tao közpénz

Orbán Viktor korábban kommunista örökségnek nevezte ezt a véleményt. Több mint 450 milliárd forint kerülhetett a klubokhoz.

Unyatyinszki György
2017. 10. 26. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A napnál is világosabb, hogy a tao közpénz – fejezte ki egyértelműen lapunk kérdésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szakmai véleményét azzal kapcsolatban, hogy a Kúria szerdai ítéletében helybenhagyta azt a 2017 tavaszán kelt másodfokú bírósági ítéletet, amely arra kötelezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy tegyék megismerhetővé: mely cégek és mekkora mértékben adtak taotámogatásokat hazai sportegyesületeknek. A bíróság kimondta, hogy mivel a támogatásokat a cégek az adóalapjukból jóváírhatják – ezért lényegében az az összeg a költségvetésből hiányzik –, a sportegyesületnél megjelenő pénz közpénzként értelmezhető, ezért útja nyilvános kell legyen.

Péterfalvi Attila emlékeztetett, hogy a NAIH a taóra vonatkozó adótörvények 2016. október 24-i módosításakor kezdeményezte és elérte, hogy az állami és önkormányzati cégeknek részletesen nyilvánosságra kell hozniuk a taotámogatásként kifizetett összegeket, a cégeknek viszont csak összesített adatot kell közölniük. Péterfalvi ugyanakkor hozzátette, hogy a Transparency International még a módosítás előtti időszakról kérte ki az adatokat, ezért tételesen lesznek megismerhetők a cégek sportegyesületeknek nyújtott támogatásai. Megjegyezte, vélhetően az Alkotmánybíróságnak kell majd döntenie arról – ha lesz ilyen beadvány –, hogy a tavaly októberi módosítás összhangban van-e az alkotmánnyal, vagyis hogy a cégeknek és a sportszervezeteknek csak összesített adatokat kell-e kiadniuk – ugyanerre kitért a Kúria is az ítélethirdetés során.

Kérdéses azonban, hogy meddig lesznek a tao-pénzekkel kapcsolatos információk hozzáférhetők a nyilvánosság számára. A kormány ugyanis a nyár során társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet, ami kivonna bizonyos adótitkokkal kapcsolatos információkat a közérdekű adatszolgáltatás köréből, köztük a taopénzeket. Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója szerint okkal nem került még a módosítás a parlament elé. – A kúriai döntés után ezt nem lehet tovább erőltetni – mondta lapunknak a TI ügyvezetője. –Bebizonyosodott az is, hogy a magyar bíróságok továbbra is függetlenek, és nem a hatalmat igyekeznek kiszolgálni – tette hozzá. Péterfalvi Attila is üdvözölte, hogy a salátatörvényből végül kikerült a módosítás.

A pert tavaly a Transparency International (TI) indította, miután a sportegyesületek, a sportszövetségek, valamint az Emmi és az NGM sem árulta el részleteiben, hogy pontosan kik, mekkora összeget és mely egyesülethez juttattak. A TI közérdekűadat-igénylése a 2011 júliusa és 2016 júliusa közötti adatokra vonatkozott. Az átláthatóságért küzdő szervezet a közel másfél évig húzódó per során szerette volna elérni, hogy a pereskedés idején keletkező adatokat is kiadják – mondván, a legfrissebb információ az igazán fontos –, ám ezt nem találta indokoltnak a Kúria.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója győzelemként értékelte az ítéletet a tárgyalást követően. Az adatok kiadásától azt várják – mondta –, hogy fény derülhet azokra a kirívó aránytalanságokra, amelyek a rendszert jellemzik. Felidézte: míg az „átlagos” sportegyesületek néhány millió forintot kapnak a cégektől, addig a felcsúti és a mezőkövesdi futballegyesületeknek – utóbbi Tállai András NGM-es parlamenti államtitkár és adóhivatali elnök csapata – ezerszer nagyobb támogatás jut, milliárdos volumenben. Ligeti szerint az adatok alapján kirajzolhatók lesznek olyan összefüggések, hogy ha egy cég jelentős taotámogatásokat nyújt egyes kluboknak, akkor párhuzamosan jól szerepel a közbeszerzéseken is. A civil szervezet becslései szerint a taorendszer 2011-es létrehozása óta eltelt időben több mint 450 milliárd forintot juttattak a cégek támogatásként az egyesületekhez. – Most az eltelt öt év leglényegesebb adatai nyilvánosságra kerülhetnek – mondta Ligeti Miklós. Várhatóan a minisztériumoknak még az év vége előtt teljesíteniük kell az adatok kiadását, de legkésőbb jövő év elején. A TI-nek a sportszövetségekkel szemben is zajlik egy pere a Kúrián, nekik a 300 millió forintot nem meghaladó támogatások útját kellene kiadniuk a már megszületett jogerős ítélet alapján, de a legfőbb bírói testületben még nem született döntés. Elvileg ugyanezek az adatok az NGM-nél is rendelkezésre állnak, bár szerdán a Kúrián kétségbe vonta ezt a minisztérium.

Az ítélettel kapcsolatban nem árt felidézni a kormányfő egy emlékezetes megnyilvánulását. Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben a részben taopénzből épült felcsúti Pancho Aréna avatóünnepségén a 24.hu-nak válaszolva kommunista örökségnek nevezte azokat a véleményeket, amelyek szerint a tao közpénznek minősül. Ezt azzal indokolta, hogy a felajánlott pénzt a cégek keresték meg, ezért jogszerű, ha ők döntenek arról, hogyan használják fel. A miniszterelnök érvére felhúzott kormányzati stratégia végül három és fél évvel később, szerdán a Kúrián omlott össze.

A tárgyalás – és később az ítélethirdetés is – tartogatott olyan elemeket, melyből az NGM és az Emmi jogi képviselői is érzékelhették, hogy igencsak támadható a tárcák álláspontja. Eljárásjogból sikeres vizsgát tett harmadéves joghallgatók is csak ingathatták volna a fejüket annak kapcsán, amikor a minisztérium jogászai új érvként előadták, hogy sem az NGM, sem az Emmi nem tartja nyilván a taopénzek útját, és nincsenek meg náluk az adatok. Ezt azonban sem az első-, sem a másodfokú eljárásban nem hozták fel korábban, a Kúria eljárásainál pedig már nem lehet új érvekkel előállni. Ezzel kapcsolatban az ítélet szóbeli indoklásában a nemzetgazdasági tárca jogászai megsemmisítő mondatokat hallhattak: az NGM a korábbi eljárásokban „nem állította, hogy ne ő lenne az adópolitikáért és az adóügyekért felelős minisztérium” – emlékeztette a bíróság őket az eljárásrendre, valamint arra, hogy márpedig illetékességük okán meg kell lennie az adatoknak. A legfontosabb kérdés ugyanakkor az volt, hogy a kormány kétségbe vonta, a másodfokú eljárás során jogosan járt-e el a bíróság, amikor azt mérlegelte, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés alkotmányos jogánál előrébb való-e az adótitkok védelme. A Kúria kiemelte, hogy nemcsak jogszerű volt a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla információszabadság melletti érvelése, hanem helyes is, hogy a bíróságoknak van ebben mérlegelési lehetősége – amely figyelembe veheti ilyenkor a közérdek minél nagyobb érvényesülését.

A taotámogatások legnagyobb kedvezményezettjei a látványsportok – labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, röplabda –, köztük is kiemelten nagy összeg áramlik a labdarúgásba. Emlékezetes, a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez és Orbán Viktor miniszterelnökhöz köthető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a már nyilvánosságra került adatok szerint 2,92 milliárd forintos támogatásra tett szert. A rendszer bevezetése óta becslések szerint 14 milliárd forint kerülhetett a felcsúti egyesülethez. Kiemelendő, hogy a Tállai András-féle Mezőkövesd Zsóry FC az előző szezonban 779 millió forintot, a Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez kötődő Kisvárda pedig 581 milliós taotámogatást kapott.

A rendszert azonban egyéb okból is érte kritika: az összegek felhasználását illetően gumiszabályszerű feltételeket alkottak. Bár az utánpótlás-nevelés lenne az egyik legfőbb célja a támogatásnak, az egyesületek a legjelentősebb összegeket a létesítmények fejlesztésére használták fel. Személyi juttatásokra is fordítható a keret, ami kiskaput biztosít arra, hogy a profi csapatok is felélhessék a támogatások egy részét.

A parlamenti pártok közül az LMP úgy kommentálta az ítéletet, hogy az adatok nyilvánossága csak az első lépés, és a tao „ebben a korrupt formájában nem maradhat”, ezért 2018-as kormányra kerülésük esetén azt el fogják törölni. Közpénzekből az egészségmegőrzést, az emberek sportoláshoz való hozzáférését, az amatőr sportklubok, a diák- és az egyetemi sport fejlesztését szorgalmaznák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.