Rajthoz áll Őcsényben a lemondott polgármester

Hiába a sok jelölt, a helyiek leginkább azt szeretnék, hogy Fülöp János vezesse a falut.

Markotay Csaba
2017. 10. 25. 3:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztossá vált, hogy elindul a Tolna megyei Őcsényben az időközi polgármester-választáson Fülöp János, aki szeptember végén mondott le a település vezetéséről, miután egy falugyűlésen heves indulatokat váltott ki néhány migráns pár napos üdültetésének terve. Erről Fülöp János beszélt a Magyar Nemzetnek, hozzátéve, sokan biztatták arra, hogy induljon, és szavai szerint munka is lenne bőven a településen.

Az ajánlóívek gyűjtése ugyan csak jövő hétfőn kezdődik, de a helyi jegyzőnél már most fel lehet iratkozni a leendő jelölteknek. A volt polgármester nem akart tippelni, hogy hány ellenfele lesz a voksoláson – 2014-ben öt jelölt volt, végül Fülöp János kétharmados többséggel nyert –, de szerinte olyan véleményeket is lehet hallani a faluban, hogy akár nyolc-kilenc induló is rajthoz áll majd a december 17-re kiírt voksoláson. Ez azért is könnyen elképzelhető, mert a jelöltté váláshoz mindössze 62 ajánlást kell összegyűjteni a mintegy 2100 választásra jogosulttól.

Ennek ellenére a volt polgármester újraválasztása szinte biztosra vehető, helyszíni beszámolók szerint ugyanis a helyiek többsége azt szeretné, ha ismét ő vezetné a falut, hiszen a nagy többség elégedett volt a munkájával.

Fülöp János szeptember végén jelentette be távozását, miután a falugyűlésen tapasztalt indulatok nyomán tartott szavazáson a helyi képviselő-testület nem volt hajlandó feloszlatni önmagát. Két hete azonban változott a testület összetétele: az egyik tag, Kötelesné Hamrik Lilla ugyanis lemondott (ő volt az egyik, aki a feloszlatásra nemmel voksolt). Fülöp János már akkor jelezte lapunknak, hogy ezzel megnőtt az esély az indulására, hiszen a polgármesterrel együtt hétfős testületben 4:3-as aránnyal már tudna dolgozni, így el lehet fogadni a költségvetést, meg lehet szavazni a pályázatokat. Ezzel ki lehet húzni azt az időt, ami a 2019. októberi önkormányzati választásig hátravan, azaz a testület feloszlatására így nem is lenne szükség – fogalmazott, bár hozzáfűzte, „a falu már úgysem lesz az, ami korábban volt”. A megüresedett képviselői posztra azóta Parragh János ült be, aki a 2014-es választáson a „kiesettek” között a legtöbb voksot kapta.

– Várható még lemondás a testületben – fogalmazott lapunknak a polgármester. Szerinte ugyanis ha visszatér a település vezetőjeként, van esély rá, hogy mások is a távozás mellett döntenek. Csaknem két hete egyébként aláírásgyűjtés indult azért, hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát, és ezzel a választók dönthessék el, kik vezessék a továbbiakban a falut. Annak ellenére, hogy két nap alatt 585-en támogatták aláírásukkal ezt, a képviselő-testület leszavazta a kezdeményezést.

Őcsényben – ahol az ominózus szeptemberi falugyűlés után megfenyegették a menekültek befogadását tervező panzióst, és kiszúrták autójának a kerekeit – jövő hétfőn közmeghallgatást tartanak. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezen szóba kerül-e a menekültkérdés és a falu megosztottsága. Az Őcsényben történtek hetekig uralták a híreket a médiában. Az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt. A kormányfő nem ítélte el a fenyegetést, ehelyett arról beszélt, helyes, hogy az őcsényiek határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket. – Annyit hazudoztak migránsügyben, hogy ha azt mondják, hogy gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar: először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban – mondta Orbán Viktor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.