Vacogás, sztálinozás, kampányhangulat 1956 borús évfordulóján

Orbán Viktor ismét Brüsszelről beszélt. Vona Gábor szerint Orbán miatt menekülnek a fiatalok. A baloldal is ünnepel a maga módján.

Ficsor Benedek
2017. 10. 23. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eső ellenére több ezren gyűltek össze a Terror Házánál, hogy meghallgassák Orbán Viktort. Sosem látott tömegről azért nem lehet beszélni, a kordonon belülre a Valton biztonsági emberei engedték át az érdeklődőket. A táskákat is a biztonsági cég munkatársai vizsgálták át. Az Oktogon közelében kisebb rendbontás is történt, tucatnyi embert szorítottak ki a rendezvény közeléből. Erről videó és néhány további információ ITT

A beszédről részletesen olvashat nálunk!

Ki elől menekülnek ma a fiatalok? – tette fel a kérdést Vona Gábor. Mint mondta, ha van Soros-terv, van egy Orbán-terv is, ami arról szól, hogy a magyaroknak el kell menniük, mert nem tudnak boldogulni.

Íme a Jobbik rendezvényéről szóló cikkünk!

Nem villámlik, és nem mennydörög, csak alattomos módon szüntelen esik az eső október 23-án, hétfőn. A kormányzat és a Jobbik menetrend szerint megtartotta ünnepségét, a baloldalt közös „esernyő” alá hívó Közös Ország Mozgalom rendezvénye hivatalosan a rossz idő miatt – bármilyen abszurd is ez a forradalom hevében – elmaradt. A valós ok persze inkább az összefogás és a közös ellenzéki akarat hiánya lehet. 

Reggel 9 órakor katonai tiszteletadás mellett, zuhogó esőben, Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében vonták fel a Kossuth téren a nemzeti lobogót.

Évről évre az október 23-ai ünnepségsorozat sajátos és szintúgy elég abszurd jelenete a baloldal, köztük a diktatúra utódpártjának megemlékezése a kivégzett Nagy Imre miniszterelnök egykori házánál. A reggeli ünnepség egyedüli szónoka az MSZP fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes volt, aki egyenesen és meredeken a sztálini diktatúrához hasonlította a mai kormányzást. Az eseményről küldött tudósításunkat ITT olvashatja el. 

Ha már a múlttal való szembenézés hiánya: az ünnephez méltatlan módon folytatta történelmi eszmefuttatását Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő is, aki ezúttal nyílt levelet írt a Fidesz frakcióvezetőjének. A csak erős idegzetűeknek ajánlott történetről, illetve pengeváltásról ITT találja az összefoglalót. 

Sokkal békésebb, szó szerint kávéházi hangulatban zajlott a Párbeszéd megemlékezése, a párt miniszterelnök-jelöltjének beszédét főként az aktuálpolitikai párhuzamok jellemezték. Karácsony Gergely kiemelte, napjaink ellenzéki politikusai számára is fontos tanulság, hogy 1956-ban a „sokszínű” polgárok összefogtak.

„Most, mikor meg kell újítani a magyar politikát, kormányváltásra van szükség, fontos, hogy az ellenzék képes legyen összefogni, s kibontakoztatni sokszínűségét” – fogalmazott. Részletek ITT.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a hétvégén – kaliforniai magyarokkal ünnepelve az 1956-os forradalmat és szabadságharcot – Los Angelesben leszögezte: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete. Az MTI tudósítása szerint Kósa hangsúlyozta, hogy a magyarság története sikertörténet, a szabadságért folytatott folyamatos küzdelmek sikertörténete. „1956 forradalma rövid távon elbukott, de a mai magyar valóság és demokrácia 1956-ból sarjadt. Ha nincs ’56, akkor nincs ’89 sem” – fogalmazott. Hozzátette: a magyarokat összeköti a szabadság vágya és a küzdelem a szabadságért, s ez úgy is megvan bennük, hogy az ország szilárd tagja szövetségi rendszereknek, például a NATO-nak, az Európai Uniónak és a V4-es országcsoport összefogásának.

Az amerikai magyar közösségek szerte az Egyesült Államokban megemlékeztek 1956-ról. A floridai Orlando magyar iskolájában már szombaton emlékműsort tartottak, vasárnap pedig sok helyütt – így például a Washingtonban, a floridai Venice-ben és Miamiban – istentiszteletek keretében emlékeztek a hatvanegy esztendővel ezelőtti napokra. A floridai Naples városban Talpra, magyar! címmel rendeztek ünnepséget. Megemlékezéseket, ünnepségeket tartottak Grand Rapidsben, Detroitban, Minnesotában, Chicagóban, Bostonban, Clevelandben is.

1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a Rákóczi-szövetség műegyetemi megemlékezésén. A Műegyetem kiemelt helyszín, elvégre a hallgatói által megfogalmazott 16 pontos kiáltvány indította el a forradalmat – emlékeztetett az MTI szerit Gulyás Gergely.  

„Innen, a Műegyetemről indult a forradalom alapja, gyökere a szolidaritás volt a poznani munkásokkal” – Gulyás Gergely szavai szerint Lengyelországban szintén a kommunista diktatúrával szemben, a szabadságért léptek fel a munkások, és az irántuk érzett szolidaritás volt az, ami a budapesti egyetemistákat is az utcára vitte, akik szabadságot, többpártrendszert és demokráciát követeltek.

– 8 év alatt nem lehet több mint 40 év hibáit és bűneit kijavítani. A megtorpanások és irányváltások okozta károkat csak akkor lehet kijavítani, Magyarország csak akkor tud visszatérni arra a pályára, amire ’56 hősei októberben visszakormányozták és amelyről a szovjet tankok a magyar kollaboránsaikkal együtt novemberben letérítették, ha felhatalmazást kapunk a folytatásra – írta a makóiaknak Lázár János. Gondolatai itt olvashatók.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rossz idő miatt elmarad a ma 18 óra 30 percre meghirdetett megemlékezés Csepelen – írta Facebook-oldalán az Együtt. 

Köszönettel tartozunk annak a generációnak, amelyik 1956-ban megmutatta, hogy egy diktatúrával, egy elnyomással szemben is érdemes képviselni a magyar érdekeket - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a budapesti Széna téren, a forradalom egyik szimbolikus helyszínén.

– Nekünk, a 61. évfordulón nyilván nem lehet más szándékunk és célunk, mint hogy azokat az értékeket, amelyeket az 1956-os forradalom és szabadságharc fontosnak érzett, továbbvigyük. A magyar kormány és annak tagjai elkötelezettek abban, hogy ez így legyen. Mindig is Magyarország érdekeit, a magyar emberek érdekeit kívántuk képviselni, és azt gondolom, hogy ebben párhuzamosság van 1956 résztvevőivel – fogalmazott az állami média beszámolója szerint.

Más időket élünk, és nem vagyunk egy olyan helyzetben mint az 1956-os időszakban, de most is fontos, hogy észrevegyük azokat a párhuzamosságokat, amelyek az akkori idők és a mostani idők között vannak. Az egyik ilyen, hogy most is kívülről akarják megmondani, hogyan és kikkel éljünk együtt, ezért fontos az, hogy ha keressük az áthallásokat, a párhuzamosságokat, akkor vegyük észre, hogy most is egy olyan egységes fellépésre lenne szüksége az országnak, mint 1956-ban – tette hozzá Varga Mihály.

– A forradalom nem isteni ajándék, egyszerre nagyszerű és tragikus, tiszta és véres, felemelő és gyilkos – mondta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) ünnepi megemlékezésén egy Keleti pályaudvar melletti szállodában. A politikus hangsúlyozta, a DK nem véletlenül alakult meg október 23-án, hiszen a párt történelmi, erkölcsi értelemben vállalja 1956 álmait és örökségét, Hősként tekintenek Nagy Imrére.

– A rendszerváltozás pártjai eltűntek, vagy drámai nehézségekkel néznek szembe. Létezett ugyan egy Fidesz nevű párt 29 évvel ezelőtt, de ennek semmi köze a jelenlegihez. Az 1988-as Fidesz a szabad Magyarország szabadelvű pártja volt. Értette a szabadság összetartó és szervező erejét – hangsúlyozta.

Orbán Viktor rendszere mára azonban a hazugság maga, amely nem 1956 és 1990 örököse, hanem azok elárulója, így Gyurcsány Ferenc magánemberi és közéleti megvetésének tárgyává vált. A Fideszt le kell győzni, inkább 2018-ban, mint 2022-ben. – Még ha istenkáromlásnak is hangzik, a mai DK jobban hasonlít az 1988-as Fideszhez, mint a mostani Fidesz – mondta a pártelnök.

– Kádár világa az emberek millióinak biztonságát teremtette meg akkor is, ha a lehetőség, a szabadság kevesebb volt – fogalmazott a politikus, aki elmondta azt is, a DK a politikai élet legkiszámíthatóbb, legegységesebb pártja. Ami azért fontos, mert kormányozni csak kiszámíthatóan lehet.

Ünnepi, vagy akár a közelgő választásra készülő kampánybeszédek nélkül emlékezett meg délután a fővárosi Vértanúk terén a baloldali ellenzék. Molnár Gyula, a szocialisták elnöke, a DK-t vezető Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a liberális pártot irányító Fodor Gábor, illetve a Modern Magyarországért Mozgalom nevében Bokros Lajos helyezett el virágot a Kossuth tér szomszédságában álló Nagy Imre szobornál. A ceremónia alig néhány percig tartott.

Az eredeti tervek szerint a baloldali pártok vezetői és szimpatizánsai innen sétáltak volna át a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom rendezvényére, ami ugye elmaradt, így végül külön-külön hagyták el helyszínt.

###HIRDETES### 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.