A 2018-as választás legitimitása érdekében az Ab elnökéhez fordul a Jobbik

Mielőbbi gyors döntést sürget az ellenzéki párt az Alkotmánybíróságnál a plakáttörvény ügyében.

MN
2017. 11. 06. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdeményezzen soron kívüli vagy gyorsított eljárást a plakáttörvény ügyében az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a testületnél – ezt kéri beadványában a Jobbik. Képviselőjük, Staudt Gábor hétfői tájékoztatóján ismertette az Ab elnökéhez eljuttatott kérelmüket. Eszerint azzal érveltek, hogy a kormánytöbbség által nyáron elfogadott plakáttörvény több pontban alaptörvény-ellenes, ellehetetleníti az ellenzék politikai véleménynyilvánítását. S ha az Alkotmánybíróság megfelelő időn belül nem hoz döntést az ellenzéki pártok ez ügyben benyújtott beadványáról, akkor alapvetően kérdőjeleződik meg a 2018-as parlamenti választás eredménye s a magyar jogállamiság.

Staudt Gábor úgy tudja, az Alkotmánybíróság egyik elnöke sem élt még azzal a lehetőséggel, hogy ily módon gyorsítson fel ügyek tárgyalását. Úgy vélte, ez viszont olyan súlyú kérdés, amiről mielőbb állást kell foglalnia a testületnek.

Ismert, az úgynevezett plakátháború azután robbant ki, hogy a Jobbik, illetőleg magánszemélyek a kormányt bíráló plakátkampányt indítottak. Erre válaszul – kétharmad hiányában – feles többséggel átvitt szabályozást fogadott el a parlamentben a fideszes kormánytöbbség, mely azt mondta ki, hogy a pártok hirdetési felületet csak listaáron vásárolhatnak, semmiféle kedvezményt nem kaphatnak. Erről pedig az illetékes kormányhivatalt értesíteni kell. Ha a szerződést nem küldik el, a kormányhivatal egyszerűen leszedheti a hirdetéseket. Majd kormánytisztviselőket és a rendőrséget is felhasználva kezdték eltávolíttatni a kormányt bíráló hirdetéseket.

Az ellenzékiek hiába vártak segítséget Áder János államfőtől az ügyben, végül az Alkotmánybírósághoz fordultak. A Jobbik első körben 1100 hirdetőfelület megvásárlásával kerülte meg a plakáttörvényt, saját, tovább nem értékesített felületein ugyanis a jogszabályok szerint elhelyezheti politikai hirdetéseit. Ennek ellenére a párt saját felületeiről is eltávolították a plakátokat. A Jobbik közölte, bíróságon támadja meg azokat a kormányhivatali határozatokat, amelyek alapján leszedték a párt plakátjait.

A Fidesz Staudt Gábor tájékoztatójára közleményben úgy reagált: a Jobbik Simicska Lajos kedvéért már az Alkotmánybíróságra is nyomást akar gyakorolni. Az pedig egyenesen szánalmas, vélik, hogy a választási kudarcukat a párt ilyen kétségbeesetten már előre magyarázza. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.