Wellnessközpont lovaknak? Erre is jutott az év végi 220 milliárdból

Nyíregyházán stadion, Kisvárdán termálvizes lórehabilitációs központ épülhet. Lesznek új páncéltörő rakéták is, focira pedig 45,5 milliárd jut.

Vég Márton
2017. 12. 29. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap alatt legalább 220 milliárd forintot osztott szét a kormány, a szokásos év végi pénzszórásnak az egyházak, a sportfejlesztések és a honvédség a fő nyertese – derült ki a Magyar Közlönyből. Az egyházak 88,2 milliárd forintot kaptak: a reformátusok 30,7 milliárd, a jezsuiták 5,7 milliárd forintot, de a Don Bosco Szalézi Társasága is 6,4 milliárd forint támogatásban részesült a kormánytól, míg az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja Magyar Tartomány például 1,2 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre.

Az Erdélyi Református Egyház is kapott 26,7 milliárd forintot. A Hit Gyülekezete körülbelül 750 milliós támogatásban részesült.

A sport is régóta közel áll a kormány szívéhez, ez a most megszavazott támogatási összegekből is jól kiolvasható.

Az RTL Klub Híradójának összesítése szerint a kabinet szerdáig nagyjából 37 milliárd forintot osztott ki még a magyar focira. Ezt megfejelték csütörtökön a MLSZ Budapesti Pályafejlesztési Programba csatornázott újabb ötmilliárddal, amiből elvileg amatőr labdarúgóknak épülnek új  budapesti pályák - és egy diszkrét határozatmódosítással 3,5 milliárddal emelték meg a Vasas labdarúgó stadion fejlesztésére szánt keretet,

vagyis az év végén még 45,5 milliárddal fejelték meg a hazai focibüdzsét.

Ebből a legnagyobb tétel a Fradiváros megépítésére szánt 15 milliárd: a A Fidesz-alelnök Kubatov Gábor által irányított Ferencváros régóta tervezi a komplexum megépítését, az óriási év végi összeget most a munkálatok második ütemére kapták meg.

Nagy lehet az öröm Nyíregyházán is, ugyanis a jelenleg NB II-es futballcsapatuk 10,3 milliárd forintból költözhet majd egy új, nyolcezer fős stadionba. Orbán Viktor miniszterelnök már 2016 februárjában megígérte: amennyiben a Spartacus feljut a másodosztályba, újra napirendre kerülhet a stadion ügye.

Békéscsabán pedig 1,8 milliárd forintos támogatásából Európa egyik legnagyobb utánpótlás röplabda-akadémiája létesül.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter városa is nyertese lett az év végi pénzosztásnak: a Kisvárdai Labdarúgó-akadémia hétszázmillió forintból fejleszthet.

A kisvárdaiak partnerakadémiája a kárpátaljai Munkácson pedig 1,6 milliárdból csinosíthatja ki létesítményeit.

A Magyar Lovassport-szövetség is Kisvárdán fejleszthet: 2,2 milliárd forintból lovas akadémia és termálvizes lórehabilitációs központ épülhet.

Ilyenkor nem árt felidézni: Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter még amiatt kritizálta 2010 előtti vezetést, hogy értelmetlen értelmetlen beruházásokra, köztük kutyawellnessre költötte a uniós pénzeket. 

Nemcsak a futballt szereti a kormány, hanem például a kézilabdát is: a Magyar Kézilabda-szövetség (elnöke Kocsis Máté, józsefvárosi fideszes polgármester) ötmilliárd forintot könyvelhet el az év végén.

A kormány szokásos év végi pénzosztásának egyik nagy nyertese a Honvédelmi Minisztérium is, amely a Zrínyi 2026 elnevezésű program keretében húszmilliárd forintot kapott „a Magyar Honvédség szükségleteinek megfelelő, korszerű, vállról indítható, többcélú páncéltörő rakéta-fegyverrendszerek” beszerzésére. A Zrínyi 2026 nevű programot még januárban jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter: „Szeretnénk felfelé ívelő pályára tenni a Magyar Honvédséget a fejlesztéseken, a forrásbővülésen keresztül” – mondta akkor a politikus.

Demeter Márta még független országgyűlési képviselőként áprilisban kért iratbetekintést a tárcától, hogy megismerhesse a Zrínyi 2026 programot.

Ez nem haderőfejlesztési program, ez egy blöff, a Zrínyi 2026 nem létezik

– mondta az ATV.hu-nak az LMP-s politikus a minisztériumban tett látogatása után.

A kultúra sem maradhatott ki a pénzosztásból: a 2002-ben átadott Nemzeti Színház kétmilliárd forintot kapott az épület felújítására.

A csütörtöki hivatalos értesítőből az is kiderült, hogy a Kisvárdához köthető Seszták Miklós fejlesztési miniszter Bogáti Jánost miniszteri biztossá nevezte ki, feladata a Záhony–Kisvárda térség és a Fényeslitke Ipari Parkra vonatkozó koordinációs feladatok ellátása lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.