Balatonalmádi még vár az ígért félmilliárdra

Gizella-tábor talán nem lesz, de az önkormányzat mindenképp jól jár a kormányzati segítséggel.

Koncz Tamás
2018. 01. 18. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénz még nem érkezett meg a településre, sőt még az összeg tételes felhasználásáról döntő támogatói okirat sem készült el – közölte kérdésünkre Balatonalmádi önkormányzata, miután megírtuk, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kormánytagok és polgármesterek gyerekeinek szervezne Gizella-tábort a településhez tartozó kolostorba, a kormány pedig félmilliárd forinttal segítené „a kolostor állagmegóvását” és a helyi ifjúsági tábor előkészítését.

A forrás ettől függetlenül hamarosan befuthat, hiszen az Orbán Viktor szignózta kormányhatározat azonnali hatályú támogatást említ.

Így vagy úgy, Balatonalmádi mindenesetre nagyon jól jár a Kerényi Imre és Kontrát Károly belügyi államtitkár személyének is köszönhető támogatásokkal:

a város minimális saját forrás bevetésével jutott hozzá két műemléképülethez – úgy, hogy az egyik visszakerült hozzájuk, hiszen korábban már eladták egy magántulajdonosnak.

A visszaszerzett ingatlan a kolostoregyütteshez tartozó, de külön helyrajzi számon és tulajdonként bejegyzett magtár. Mint Zana András önkormányzati osztályvezetőtől megtudtuk, a műemléképületet 1995-ben egymillió forintért vásárolta meg az önkormányzat a Dózsa Mezőgazdasági Termelőszövetkezettől, leromlott állapota miatt azonban nem tudták hasznosítani, ezért négy évvel később 10,325 millió forintért adták el egy magánvevőnek – úgy, hogy az önkormányzat visszavásárlási jogot tartott fenn az ingatlanra, a vásárló pedig vállalta a felújítás kötelezettségét is.

„A vevő az épületen százmilliós nagyságrendű fejlesztést hajtott végre, és borturisztikai központként működtette” – írja Zana. Hogy a magtár ezután valóban értékes ingatlannak számított, jelzi, hogy az épületet a Hírbalaton cikke szerint 2015-ben még 458,5 millió forintra értékelték. A magántulajdonos két évvel később mégis negyedáron megvált a Magtártól, amikor Balatonalmádi 120 milliós állami támogatással visszavásárolta az épületet.

A másik ingatlan, a vörösberényi jezsuita rendház korábban nem volt Balatonalmádi tulajdona: az állami tulajdonú műemléképületet a rendszerváltás után a Veszprém megyei önkormányzat kapta meg – később működött hotelként és egyesületi székhelyként, majd újabb vargabetűvel visszakerült az államhoz.

Ez az állapot sem állt fenn sokáig. Balatonalmádi már 2015-ben igényt nyújtott be a kolostor tulajdonba vételére, ami nem is maradt meghallgatás nélkül: egy 2017 januári kormányhatározat ingyen a helyi önkormányzatnak adta az ingatlant, kikötve, hogy az új tulajdonosnak vállalnia kell a felújítás költségeit.

A most megítélt félmilliárdos kormányzati támogatásból erre bőven futja – ráadásul az önkormányzat uniós pályázaton is indult az épület energetikai korszerűsítésére, így valószínűleg kisebb önerőt kell vállalniuk a milliárdos értékű projektben.

Hogy az így megszerzett kolostor területén aztán valóban a NER-elit gyerekeinek tartsanak Gizella-tábort, már nem valószínű.

Az azonnali támogatást a kormány eleve egy nem nevesített ifjúsági tábor megrendezéséhez ajánlotta fel, Lázár János kancelláriaminiszter pedig 107. kormányinfóján arról beszélt, hogy a Gizella-tábort kitaláló Kerényi

álmodott valamit, ami nem úgy lesz,

a vörösberényi kolostoregyüttesben a rászorulók számára is elérhető Erzsébet-tábort rendeznek a nyáron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.