Kormányinfó: az idén már 50 menekültnek adott nemzetközi védelmet Magyarország

Lázár János a tájékoztatóját a Stop, Soros! csomaggal kezdte, majd a béremeléseket, az adócsökkentéseket sorolta.

MN
2018. 01. 18. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a 107. kormányinfó. Lázár János az idén először Mit miért tesz a kormány? címmel tájékoztatott.

A kormányinfó témái voltak:

Stop, Soros! törvénycsomag, migráció. Könnyebb a határt megvédeni, mint a migrációval kapcsolatos csatákat megvívni az EU-val szemben – vezette be a sajtótájékoztatóját Lázár János. Hangsúlyozta, hogy a migráció kezeléséről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet sokkal többen küldték vissza, mint ahányan a Fidesz–KDNP-kormányra szavaztak. A miniszter ebből azt a következtetést vonta le, hogy a betelepítések megakadályozása össznemzeti ügy.

Elmondta: a kormány ezért terjeszt be az Országgyűlés elé három új törvényt februárban.  Az új jogszabályokkal azt szeretné elérni, hogy a migrációt támogató szervezetek nagyobb társadalmi nyilvánosság előtt működjenek. A 25 százalékos illetéket e civil szervezeteknek a kormány szándéka szerint azért kell befizetniük, hogy a pénzt a határvédelmi feladatok megerősítésére költhessék. Lázár János emlékeztetett, hogy Magyarország nem kapott külön forrásokat a schengeni határok megvédésére az Európai Uniótól.

A harmadik törvény pedig, ismertette a miniszter, mindazoknak a schengeni határtól való távoltartását célozza, akik ott helyben az illegális bevándorlást segítő tevékenységet végeznének. Lázár János kiemelte: a kormány meggyőződése, hogy a migráció „nem önmagától van, hanem szervezik”. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette azt is, hogy a kormány álláspontja szerint az Európába máshonnan tömegével érkezők két csoportját kell megkülönböztetni. Először is azokat, akik háborús helyzet miatt, az életüket mentve menekülnek ide, ők a kabinet szerint nemzetközi védelemben részesítendők. Másodszor a gazdasági bevándorlókat, akik a jobb élet reményében vándorolnak be az EU-ba, az ő befogadásukat minden törvényes eszközzel meg akarja akadályozni a kormány.

Hozzátette: a Magyarországra befogadott menekültek nemzetközi védelemben részesültek, mert az számukra indokolt volt. Elmondta, hogy tavaly csaknem 1300, 2018-ban pedig eddig 50 főt részesített Magyarország nemzetközi oltalomban.

Adócsökkentés, béremelés. Lázár János ezután a kormány adócsökkentési lépéseiről számolt be. Mint mondta, tavaly nettó tíz százalékkal nőttek a reálkeresetek, és a kormány e tendenciát tovább erősítő lépéseket foganatosított ez évtől. Ezek között említette, hogy a minimálbér összege 2018. január 1-jétől 138 000 forint, a garantált bérminimum pedig 180 500 forint lett. Ide sorolta egyes élelmiszerek és éttermi szolgáltatások áfacsökkentését, valamint az internetszolgáltatási díjak áfacsökkentését is. Lázár szerint a a bruttó átlagkereset átlépte a 300 ezer forintot, és 60 milliárd forint marad az idei új adótörvények miatt az embereknél.

Lázár János hangsúlyozta a kormány eltökéltségét a munkahelyvédelmi akcióterv folytatására. Becslése szerint ennek következtében az első fél évben „jó eséllyel” akár négy százalék alá is csökkenhet a munkanélküliség. Felsorolta, hogy az idén béremelést terveznek az oktatásban, a szociális szférában, valamint az egészségügyben is. Bejelentette, hogy a kormány tárgyal a szakmai képviseletekkel a novemberre tervezett egészségügyi béremelés előrehozásáról. 

Gazdaság és infrastruktúra. Lázár János a kormányinfót folytatva kijelentette: „Mi a függetlenség kormánya vagyunk.” Részletezte, hogy a kormány mindig is az ország energetikai függetlenségéért hozott gazdaságpolitikai intézkedéseket és tett meg külgazdasági lépéseket. 

Elmondta, hogy az ország áramfogyasztásának drasztikus és folyamatos növekedése miatt új prioritásokról döntött a kabinet az energetikai fejlesztésekben. A jövőben a kormány a források 50 százalékát az atomerőmű-fejlesztésre, a másik felét pedig a megújuló energia felhasználását elősegítő beruházások támogatására szeretné fordítani. Így a napelem-felhasználást, a napelemerőművek és naperőműparkok létesítését is támogatni fogja a kormány – mondta a miniszter.

A Budapest és Kolozsvár közötti gyorsvasút kiépítését is támogatásban részesíti a kormány, a projektet Romániával közösen szeretné megvalósítani. Lázár János emlékeztetett, hogy szintén gyorsvasutat szeretnének kiépíteni a Liszt Ferenc repülőtér és a budapesti belváros között, a kormány most ennek támogatását is jóváhagyta.

Lázár János beszélt arról is, hogy a kormány 90 PPP-beruházást örökölt a korábbi kabinetektől, amelyek közül 46 szerződés állami kötelezettségvállalását 1200 milliárd forint értékben már kifizették. 44 beruházás esetében azonban még fennáll 2100 milliárd forintos tartozás, amelyet a magyar államnak még rendeznie kell. Az eddig elszámolatlan projektek között K+F-fejlesztés, diákotthon-építés, autópálya-beruházás és börtönépítés is van.

OLAF-jelentés. A közvilágítási projekteket vizsgáló OLAF-jelentést még nem kapta meg a kormány – jelentette ki Lázár János. A jelentésről kiszivárgó sajtóinformációk szerint a dokumentumban is megemlített, akkor még Tiborcz István vezette Elios Innovatív Zrt. által elnyert, 2011 és 2015 közötti beruházásokat az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálja. Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége Hódmezővásárhelyen nyert először referencia nélkül, aztán pedig Hódmezővásárhely lett a referenciája. Lázár János hozzátette: szerinte a lényeg az, hogy a beruházások nyomán „nagyobb a fény”. Elmondta, hogy közbeszerzési eljárás döntött a kivitelezőről. Az OLAF-jelentést ugyanúgy nyilvánosságra hozzák majd, amint megkapták, mint a 4-es metró beruházásáról szólót – szögezte le a miniszter.

Kerényi Imre lapunk által ismertetett, elit táboroztatásról szóló tervéről szólva Lázár János azt mondta: a „miniszter-trónörökös” táborterve „egy művészember” álma, és a helyén kell kezelni. „Álmodott valamit, ami nem úgy lesz”, „van ilyen, előfordul”, fejezte ki beletörődését a pulpitus mögött a miniszter.

Lázár elárulta, hogy havonta utal a Fidesznek, mint minden Fidesz-tag, aki közpozícióban van. „Te Fidesz-tag vagy?” –  kérdezi Kovácstól, és elégedetten nyugtázza, hogy igen.

Hódmezővásárhely. Lázár János ezután megdöbbenését fejezte ki a hódmezővásárhelyi katolikus pappal szembeni „sajtóhadjárat” miatt. Azt mondta, Magyarországnak olyan helynek kell lennie, ahol egy katolikus pap minden következmény nélkül elmondhatja a véleményét. Lázár az esetből azt szűrte le, hogy a sajtó egy része szerint egy katolikus plébános – más állampolgárokkal ellentétben – nem rendelkezik a véleménynyilvánítás szabadságával.

Kérdésre válaszolva megerősítette az egyik hódmezővásárhelyi ellenzéki képviselő-jelöltségre készülő politikusról szóló kijelentését, amelyet nemrég a Magyar Nemzetnek adott interjújában tett. Eszerint akinek Gyurcsány Ferenc a szövetségese, az nem hódmezővásárhelyi, ugyanis szerinte a volt miniszterelnök annyit ártott a városának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.