Ha beszántanák a taót, összeomlana az utánpótlássport

Az ellenzéki pártok szerint kármentesen is felszámolható a társaságiadó-jóváírás „korrupt” rendszere.

Unyatyinszki György
2018. 02. 07. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán Viktor felcsúti háza mellett álló, nagyrészt társaságiadó-kedvezményből származó pénzből épült Pancho Aréna – ahol tényszerűen a legkevesebb hazai tehetség játszik – tökéletes szimbóluma lehet a hivatalosan a hazai utánpótlás-fejlesztést célzó rendszernek, amelyről a kritikusan gondolkodók hajlamosak lehetnek azt mondani, hogy „be kellene szántani”. Azonban a demagógián túllépve adódik a kérdés: mi történne a hazai utánpótlássporttal, ha jelenlegi formájában valóban megszűnne az ezer sebből vérző taorendszer?

– Ha azonnal felszámolnánk a taót, akkor összeomlana az utánpótlássport – mondta Dúró Dóra jobbikos képviselő, aki a parlament sportért is felelős kulturális bizottságát vezeti. Ő a taorendszer fokozatos kivezetését tartaná a legjobb megoldásnak, és nonszensznek nevezte az átláthatatlan működést, illetve hogy hiányzik a pénzfelhasználás ellenőrzése. Ezt azonnal megkezdenék. – Jó az élsportunk, de a szabadidősportban rosszul állunk – hangsúlyozta. Azt szorgalmazza, hogy inkább a kisebb helyi pályákat fejlesszük, ami a tömegsportot és az egészséges életmódot mozdítaná elő.

A jelenlegi rendszer aránytalanságaira rámutatva kiemelte, hogy bár milliárdok mennek a kormányközeli sportklubokhoz, az iskolákban a mindennapos testnevelés megtartására nincs infrastruktúra. A taotámogatásokat – bár az elmúlt években csak a sport kapcsán volt közbeszéd tárgya – egyebek között felsőoktatási, kulturális és akár egészségügyi célra is fel lehetne ajánlani. Ez volt a 2011 előtti gyakorlat is. A jelenlegi szisztéma azonban nem motiválja a cégeket, hogy ilyen támogatást nyújtsanak, ugyanis a felajánlott összeg általában húsz–ötven százalékát írhatják le az adójukból. – Az egészségügy és az oktatás forráshiányos helyzetén sokat javíthatna a rendszer átalakítása, demagógia lenne azonban azt mondani, hogy rögtön ide csoportosítanánk minden pénzt – mondta Dúró Dóra.

– Minden vadhajtást vissza kell nyesni a taorendszerben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga László, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Szerinte egészségügyi célokra is ki kellene terjeszteni a támogatások rendszerét. Felhívta a figyelmet a kormánypárti tisztességtelen eljárására, ahogy az utánpótlássport segítése mögé bújtatták a hatalmas átláthatatlan pénzmozgást. Ugyan ő is üdvözlendő célként tekint az utánpótlássport erősítésére, szerinte „a szürke zónában elköltött pénzek” gyakorlata is mutatja, hogy politikai érdekek szerint működik a rendszer. Ennek bizonyítékaként említette, hogy a taózást lehetővé tevő jogszabály elfogadása utáni első évben az Orbán Viktorhoz kötődő felcsúti Puskás Akadémia nagyobb összeget kapott a cégektől, mint a labdarúgáson kívül megjelölt további látványsportok egyesületei együttvéve. A taorendszer átalakítását – bár már akkor látszottak a rendszerben hagyott kiskapuk – nem túl nagy ellenállással fogadta el a kormánytöbbség az Országgyűlésben 2011-ben. Varga László szerint a törvény céljait támogatni lehetett, ám a Fidesz e mögé bújtatta közpénzmilliárdok politikai akarat szerinti felhasználását.

A költségvetést átláthatatlanul megkerülő, 450 milliárd forintos pénzosztás nagyon torzzá tette a rendszert, ami tetten érhető abban is, hogy a kormányhoz közel álló vállalkozók sorra építik a fenntarthatatlan, felnőtt profik által használt sportkomplexumokat. A rendszer minden szintjén trükközés indult meg, helyenként profi külföldi játékosok magasabb fizetését úgy biztosították a taokeretből, hogy papíron utánpótlásedzőként tüntették fel őket – utóbbiról hétfői lapszámunkban Pósfai Gábor, az utánpótlást támogató Decathlon Magyarország vezetője is beszélt. Varga László felszámolná a fentebbi problémakört, az utánpótlás-nevelés támogatását kiterjesztené a látványsportokon túl az olimpiai sportágakra. Hozzátette: a jogszabály elfogadásakor is volt ilyen kezdeményezése, eredménytelenül.

– Felszámolnánk ezt a tarthatatlan helyzetet – vágta rá kérdésünkre Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki a taorendszer egyik legélesebb kritikusa. Hangsúlyozta, hogy nem az utánpótlás-neveléssel van problémájuk, szerinte nem szabad magukra hagyni azokat, akik valóban a fiatal sportolókkal foglalkoznak, ez viszont megoldható más formájú állami támogatással. A legfontosabb Hadházy szerint a jelenlegi átláthatatlanság megszüntetése. Emlékezetes, hogy bár a cégek és a sportegyesületek taoköltései jogerős bírósági döntések alapján 2015-ig közérdekű adatnak tekinthetők, a kormány – elveszett dokumentumokra hivatkozva – továbbra sem tette közzé őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.