Orbán Viktor 1990-ben: A kormánypárt jelentős médiafölényben van

Hiába készülünk választásra, ha a kormánypárt kezében vannak a megyei napilapok – mondta a miniszterelnök. Persze nem most, hanem 1990-ben.

MN
2018. 02. 28. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Totálisan szembefordult korábbi önmagával és elveivel a Fidesz – derül ki abból a videóból, amelyre a Hír TV online változata hívta fel a figyelmet. A Fidesz 1990-ben készült kampányfilmjében Orbán Viktor azt mondja: nincs esélyegyenlőség a választásokon, hiszen a kormánypárt jelentős médiafölényben van.

„Szabad választásokra készülünk, de közben a kormányzó pártnak továbbra is tulajdonában vannak a megyei napilapok, amelyeket nem hajlandó visszaadni” – jelentette ki a jelenlegi miniszterelnök 28 évvel ezelőtt. Orbán Viktor arról is szólt, hogy az akkori kormány és gazdasági elit szimplán átmenti a hatalmát a választások utánra.

Ami a jelent illeti: már 2017-ben teljessé vált a jobboldali dominancia a napilapok piacán. Andy Vajna egyik cégéhez került a Délmagyarország és a Kisalföld is. Orbán Viktor jó barátjának, Mészáros Lőrinc érdekeltségében pedig több mint egy tucat megyei napilap van, amelyekből számtalan kormányzati hirdetés és propaganda zúdul az olvasóra.

Az 1990-es kampányfilmben Kövér László annak örült, hogy a kommunista rendszerek visszavonhatatlanul összeomlottak. A mostani házelnök azt szorgalmazta, hogy a szovjet csapatokat vonják ki Magyarországról, és csatlakozzunk az európai közösséghez. Emellett az önkormányzatiság mellett is kiálltak a politikusok, Kövér szerint a falvak lakói „csak így rendelkezhetnek saját földjeik felett”.

Azóta pedig nagyot fordult a világ: egyes sajtóhírek szerint már a 2019-es őszi önkormányzati választásokkor átírná az önkormányzati törvényt a Fidesz, amennyiben sikerül harmadszor is kétharmaddal kormányt alakítania idén tavasszal, vagyis már rég nem csak arról van szó, hogy kétezer fő alatti településeken nem lenne választás: egy elképzelés szerint csak a megyeszékhelyeken lenne rendes polgármester-választás.

Ungár Klára pedig arról beszélt, hogy szigorú ellenőrzés mellett kell magánkézbe adni az állami vagyont, és kijelentette: meg kell honosítani a piacgazdaságot és a demokráciát Magyarországon, mivel a Fidesz szerint csak így lehet kilábalni a válságból.

Az akkor még fideszes Fodor Gábor pedig azt mondta, „célunk a minél teljesebb egyéni szabadság és a gazdasági felemelkedés biztosítása”.

A fiatal Deutsch Tamás pedig úgy látta akkoriban, hogy minden magyarnak meg kell teremteni az emberhez méltó életfeltételeket. Emellett örült annak, hogy a csehszlovák köztársasági elnök bocsánatot kért tőle, amiért korábban kitiltották az országból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.