A százéves város, ahol kolbászból van a kerítés

Békéscsaba gyorsforgalmi úttal kapcsolódna be az ország vérkeringésébe. Kérdés, merre halad majd rajta.

Munkatársunktól
2018. 03. 23. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ünnepli újrabetelepítésének 300., várossá válásának 100. évfordulóját Békéscsaba. A Viharsarok fővárosát leginkább kolbászfesztiválja tette ismertté országosan. Akadnak más legek is, például itt épült Európa legnagyobb evangélikus temploma a maga 75 méteres magasságával. Egy évszázada Európa legnagyobb falujának nevezték negyvenezer lakosával, vályogházaival. A mai településképhez igyekszik hozzájárulni az immár egyéves, az ország legkorszerűbbjének nevezett hulladékválogató. Ennek ellenére a ma hatvanezres lélekszámú békési település egy kicsit mindig enklávénak érezte magát. Ennek egyik oka, hogy sok évig halogatták az M44-es gyorsforgalmi út megépítését. De most, Mészáros Lőrinc barátja, Szíjj László építőcége, a Duna Aszfalt markolva föl az ügyet, „a helyi lakosok, vállalkozók, az idelátogatók és befektetni szándékozók [no meg Orbán Viktor miniszterelnök - a szerk.] által évtizedek óta várt fejlesztés végre célegyenesbe ér” – nyilatkozza lapunknak Szarvas Péter független polgármester. Hogy eddig nem épült meg, az a nem feltétlenül etikus politikai csatározások mellett az ott élők érdekeinek mellőzésére is rávilágít valamelyest. Ami a légi közlekedést illeti, „még egyeztetések folynak arról, hogy milyen mértékű legyen a fejlesztés” – jegyzi meg a polgármester. A kérdés ezúttal is az, miért nem sikerült még felmérni a térség érdekeit.

A város családi házas része – hivatalos nevén Erzsébethely, de egy árva lélek sem nevezi így, csak Jaminának – megmaradt óriási falunak. Végtelen hosszúságú utcáinak mindegyikén akad egy kocsma, amely fölött a kiírás valamely szín és állatnév kombinációja legtöbbször. Belépve az egyikbe az látszik, mintha a berendezés, és a félig-meddig szintén annak tekinthető vendégek külsőre mintha megrekedtek volna pár évvel korábban. Ám tájékozottak, a regionális tévé van most is bekapcsolva. Amikor felteszem a kérdésemet, mit szólnak a sok hirtelen jött építkezéshez, a helyi mókamester odaszól, hogy még 2-3 feles, és kétszer annyit fog látni – bök a tévé felé, részben kilöttyintve a jóféle békési disznótoros pálinkát.

De járnak ám a belvárosban is ügyeket intézni, akkor ott maguk is látják – veszi át a szót másikuk. „Fel van állványozva az evangélikus templom, építkeznek a múzeumnál, de őszintén mondva én egyikbe sem megyek be” – húzza el a száját, „meg uszodát is csinálnak, de így is úszok a dologban” – teszi hozzá egy hatalmasat ásítva.

Egy belvárosi üzletben is érdeklődtünk, ahol egy középkorú hölgy azt felelte a fejlesztések időzítését firtató kérdésünkre, hogy ha nem is véletlen a látványos előrelépés időpontja, és ha esetleg ebből hasznot remél a kormány, nem irigyli tőle, nem baj, ha másnak is jó, ami a városnak is. Amúgy meg nem lehet biztos a győzelmében a Fidesz, és nyilván nem fogják lebontani, amit építettek akkor sem, ha valaki legyőzi őket. Így aztán az itt lakók mindenképpen nyernek.

Végül a sétálóutcán is megszólítottunk egy hatvanas urat huszonéves fiával, akik az M44-est tartják a legfontosabbnak, már hosszú évek óta várják a megépítését. – Az mégsem volt állapot, hogy zötykölődni kell egy semmilyen úton, ha az ember Budapest felé venné az irányt – mondja az előbbi. Fia hozzáteszi, hogy munkaügyben gyakran jár a fővárosba, ezért számára ez jelentős előrelépést jelent.

Jól jellemzi Békéscsaba helyzetét, amit egy környékbeli idegenvezető említett egyszer: „a gyulai fürdő híres, a békéscsabai pedig jó”. Szarvas Péter szerint Békéscsaba „regionális attrakcióival jól kiegészíti a gyulai turisztikai kínálatot”. Megemlíti a múzeumot, a Munkácsy Mihályról elnevezett épület a hajdan itt asztalosinaskodó nagy festőnknek is emléket állít. Most két épületét összekötve újabb térrel bővül.

Kerek évfordulón az ember számvetést is készít. A polgármester elmondta, Békéscsaba „nagyon jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben”. Elkerülő utat említ, csatornázást, kerékpárutat, alul- és felüljárót, a megújult vasútállomást. A fővárosba vezető vasútvonalba rengeteg pénzt fektettek, már csak az kellene, hogy ne muzeális vagonok zakatoljanak. A Csabagyöngye Kulturális Központ pedig nagyobb szabású rendezvényeknek is teret tud adni. „A Modern városok program és a Településfejlesztési operatív program (Top) révén összesen 439 milliárd forint érkezik Békéscsabára” – állítja a polgármester. Gondos kezek vigyáznak a sportcsarnokra, és egy új, 50 méteres uszoda is épül a sportos csabaiak kedvéért. Kiemeli azt is, hogy „Békéscsaba nem a holnapra, hanem a holnaputánra készül”, komplex energetikai programjával, amely „lehetővé teszi, hogy a rezsiköltségeinket csökkentsük, így több forrása marad az önkormányzatnak a helyi kulturális, sport- és civil igények kielégítésére”. Hogy a múzeum bővítése, az evangélikus templom tornyának renoválása, az Élővíz-csatorna egy szakaszának rendbetétele, egy nem feltétlenül szükséges uszoda építése modernizálás-e, az egy külön kérdés. Ahogy az is, önzetlen támogatás-e mindez a centenáriumát ünneplő városnak, vagy a narancsérlelő tavaszi virágzás április 8-ai szüretben kicsúcsosodásáról van-e inkább szó.

Ami a Top-pénzeket illeti, ahogy már példákkal említettük, a renitens városoknak csak csordogál az uniós pénz, míg a kormányhoz lojalitás fokával egyenesen arányosan nőhet a megítélt összeg, melynek elosztását akár előre le is zsírozhatták. Az alapvetően gazdasági fejlesztésekre fordítandó összegek különbözőségét Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a lobbitevékenység erőteljességének fokához is köti.

Ahogy máshol, itt is fél évszázados tömbházakban él a lakosság egy jelentős része. Az önkormányzat „jelenleg két módon járulhat hozzá társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítéséhez, felújításához”:

Hogy igazán kolbászból legyen a kerítés, Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) elnöke szerint az Interreg V-A Románia–Magyarország program 1,1 millió eurójának legnagyobb részét, 630 ezer eurót a Körös–Maros Nemzeti Park (KMNP) használhatja fel. A március 1-jével induló programban lényeges lesz „a Körösök mentén kialakult természetes szikes pusztai és ártéri élőhelyek megóvása mind elméleti kutatások, mind gyakorlati kezelések formájában” – írja lapunknak a KMNP. A BMKIK turisztikai infopontot működtet Békéscsabán, ahol népszerűsíti a fejlesztést, illetve konferenciákat és workshopokat rendez. Orosz Tivadar szerint főként a fiatalokat szeretnék környezettudatosságra és a természet szeretetére nevelni. „A kamaránál létrehozandó infopont a már meglévő szolgáltatásainkat fogja támogatni és kiegészíteni” – írja a Magyar Nemzetnek a BMKIK. „A kamarák felvállalt elkötelezettsége, hogy a szakmát választó diákokat korai életkorukban orientálják a számukra legmegfelelőbb szakma felé” – teszik hozzá.

Szarvas Péter független polgármestere a városnak, ami ideális pozíció ahhoz, hogy mindenkit képviselhessen. Munkájáról, a városban zajló fejlesztésekről rendszeresen beszámol a Facebook-oldalán. Mint korábban megírtuk, az ő neve is felvetődött a Fidesz lehetséges országgyűlési képviselőjelöltjeként, noha ő nem kezdeményezett egyeztetést a párt helyi szervezetével. Hogy független polgármesterként milyen várakozásokkal tekint április 8-ára, egyelőre szó szerint ugyanaz a rövid válasz áll rendelkezésünkre, mint januárban: „Jelenleg a polgármesteri feladataimra koncentrálok.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.