Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

NYT: Orbán saját képére formálja a magyar társadalmat

A lap szerint a miniszterelnök saját ideológiáját erőlteti rá az oktatásra és a tudományra.

MN
2018. 03. 29. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a saját képére formálja a magyar társadalmat – ezzel a címmel írtak a magyar kormányfő politikájáról a New York Times (NYT), a cikket a Hír TV vette észre. A tekintélyes amerikai lap jellemzése alapján, a magyar kormányfő nemcsak a demokráciát építi le, de saját ideológiáját erőlteti az oktatásra, a tudományra és a kulturális életre is. Úgy fogalmaznak: a miniszterelnök az elmúlt nyolc évben szisztematikus hadjáratot folytat a „magyar demokrácia hardvere” ellen.

New York Times cikkében példaként említi a 8. osztályos történelemkönyvet, amelyben szerepel az, hogy Orbán Viktor szerint veszélyt jelentenek a menekültek Magyarországra.

A Magyar Történelemtanárok Egylete elnökét, Miklósi Lászlót is idézték, aki azt mondta: a kormány célja olyan történelemverziót létrehozni, ami előnyös Orbánnak.

Megszólaltatták Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkárt is, aki közölte, hogy a kormányfő egyszer azt mondta neki, szeretne elpusztítani minden NGO-t (angol rövidítés feloldása: non-governmental organization, vagyis nem kormányzati szervezet).

Kiderül az is a publikációból, hogy a miniszterelnök tavaly áprilisban Philip Zimbardo világhírű amerikai pszichológustól kért tanácsot, aki a tekintélyelvű rendszerek pszichológiájának tanulmányozásáról vált ismertté.

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című tekintélyes svájci lap is Magyarországról cikkezett. Azt írták, a magyar kormány nyolc év után a korlátlan hatalom egyes sikereit fel tudja mutatni, de a politikai ellenfelei ellen folytatott eljárás megmérgezte a hangulatot, és ártott a demokráciának. A szerző, Merte Baumann szerint földrengésként rázta meg a magyar belpolitikát a hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredménye. A lap emellett közölte, hogy az adófizetők pénzéből terjesztett összeesküvés-elméletek groteszkek és antiszemita hangvételűek – az összefoglalónkat itt találja.

A The Guardian szerdán közölt helyszíni riportot Miskolcról „A magyar szélsőjobb szítja a félelmet a választások előtt” címmel – írja a Hír TV. A brit liberális lap arról tájékoztat, a városban szinte még senki nem látott migránst. Orbán Viktor nagyrészt mégis a bevándorlással kampányolt a településen. A szerző úgy fogalmaz: a miniszterelnök szélsőjobbos platformon, a határ migránsok előtti lezárásával próbál választást nyerni. Ez a retorika valószínűleg elég hatásos ahhoz, hogy célt érjen. Ráadásul az ellenzék megosztott, sok ember pedig közönyös a politikával szemben. A lap megemlíti a kormány sorozatos korrupciós botrányait, valamint azt is, hogy az elmúlt években kormányközeli kezekbe került a média jelentős része, például a helyi lapok és rádiók, és ez segített Orbán Viktornak abban, hogy a migrációt tegye a legfontosabb politikai témává.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.