Százmilliárdos rendőrségi megbízás: taroltak Tiborcz partnerei is

Elképesztő összegben kötött szerződéseket tavaly az ORFK, a csaknem 102 milliárdos tétel jó részét Fidesz-közeli cégek kaphatták.

Koncz Tamás
2018. 03. 07. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösebb visszhang nélkül tette ki Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a honlapjára januárban azt az összesítést, amely a rendőrség 2017-ben kötött, 5 millió forint feletti szerződéseit taglalja.

A lista megtévesztő szerénységgel bújt meg a Police.hu beszerzési aloldalán – pedig tétje hatalmas: kiderül belőle, hogy

az ORFK tavaly csaknem 102 milliárd forintos nettó értékben, 203 tételben kötött szerződéseket, autók, helikopterek, szoftverek beszerzésére, illetve határrendészeti objektumok felépítésére.

A szerződések közül néhány csupán a 2017-es évre vonatkozott, azonban több közülük 2022-ig érvényben marad.

Az is egyértelműen látszik, hogy taroltak a kormányközeli beszállítók és vállalatok – főként az ingatlanberuházás területén. A lista alapján az ORFK „toborzás” címszó alatt országszerte tíz vidéki helyszínen építtet fel új bázisokat – vélhetően határvadász századok számára –, és milliárdokat fordít a Készenléti Rendőrség, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda épületeinek átalakítására is.

Az ingatlanmegbízások oroszlánrészét a Tiborcz István holdudvarához tartozó győri üzletember, Paár Attila cégei vitték el. A West Hungária Bau Zrt. összesen 16,82 milliárd forintért építheti a rendőrség új ingatlanjait – köztük a győri és „szegedi objektumokat” –, valamint ők teljesítik a Nemzeti Nyomozó Iroda fővárosi, Labanc utcai épületére, továbbá a Készenléti Rendőrség szintén fővárosi, Kerepes úti épületére kiírt szerződéseket is –utóbbit például 7,8 milliárd forintért vállalták.

Paár Attila szintén jól járhatott a rendőrség nyírbátori ingatlanberuházásával: a 2,7 milliárdos projektet a Magyar Építő Zrt. kapta meg – a szálak azonban összefutnak, hiszen a Magyar Építő részben a WHB, részben pedig az Épkar Zrt. tulajdona; az Épkart pedig az ifjabb Szeivolt István vezeti, aki sajtóértesülések szerint részt vett Orbán Ráhel és Tiborcz esküvőjén.

Mint korábban a 444.hu megírta, a WBH Zrt. vásárolta meg Tiborczéktól a közvilágítási tendereket korábban begyűjtő Eliost, majd az egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft.-ben rövid időre tulajdonosként is megjelent Tiborcz, mielőtt eladta volna részesedését egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégnek.

A West Bau jelenleg is „ipari mennyiségben” nyeri el az állami közbeszerzéseket: konzorciumban újították fel például a máris málladozó Várkert bazárt.

A Garancsi család sem panaszkodhatott az ORFK-s megbízásokra, bár ezúttal közvetlenül nem Orbán Viktor kötélbarátja keresett milliárdokat. A rendőrség nagykanizsai objektumát ugyanis a nővére, Garancsi Mária érdekeltségébe tartozó Veszprémber Zrt. kapta meg potom 2,74 milliárd forintért.

A korábban az Épkar Zrt. tulajdonában álló Zeron Befektető Zrt. szintén nagyot szakított a rendőrségi megbízásokon: ők építhetik a debreceni és miskolci rendőrségi ingatlanokat, összesen 5,45 milliárd forintért.

Az Épkart a már említett ifjabb Szeivolt István, Orbán vejének a barátja vezeti. A Heti Válasz cikke szerint a Zeron máig nem került ki a Szeivolt család ellenőrzése alól: a cég többségi üzletrésze egy olyan reklámgrafikusé, Szegő Mikósé lett, aki szakmányban dolgozik a Szeivolt családnak – a Zeron központi telefonja pedig máig Szeivoltéknál csörög.

A fenti listában nem szerepel, de a Zeron tavaly novemberben elnyert egy 298 milliós rendőrségi közbeszerzést is – méghozzá a West Hungária Bauhoz hasonlóan szintén a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti épületének bővítésére, illetve bontására.

Nem csak téglából épül a rendszer: a hatóság jelentős összegeket fordított médiakampányokra is, amiből szintén nem maradhattak ki a Fidesz-közeli vállalkozások. A New Land Media 40 millióért vállalta el az Országos Baleset-megelőzési Bizottság őszi-téli kampányát – a céget Balásy Gyula vezeti, aki tavaly kormány kedvenc kommunikátorává lépett elő, cégei több tízmilliárdért szőnyegbombázták sorosozós, migránsozós kampányokkal az országot.

 

A szintén kormánykedvenc Csetényi Csaba cége, a Network 360 Kft. pedig lehajolt csekély 22 milliós rendőrségi reklámkampányért is.

Ha összesítjük a listában felsorolt tételeket, kiderül, hogy a bemutatott, Fidesz-közeliként ismert cégek csaknem 27,8 milliárd értékben kaptak megbízásokat a rendőrségtől – vagyis a tavalyi szerződéses összeg több mint negyede náluk landolt. A tényleges arány lehet ennél magasabb is, a 203 tétel között szerepelhetnek még olyan baráti vállalkozások, amelyek kevésbé ismertek.

Az építőipari megbízások mellett a rendőrség jármű-beszerzései is hatalmas tételeket jelentenek a listán: az ORFK 5,32 milliárdért hat helikoptert szerzett be az International Defense & Aerospace Group nevű cégtől a beszállító pedig külön szerződésekben vállalta a helikopterek alkatrészbeszerzéseit, karbantartását is – a projekt összértéke így eléri a 9,25 milliárdot.

 

Bár a szerződés erre nem tér ki, valószínűsíthető, hogy nem új mentőhelikopterekről lehet szó, hanem arról a 6 használt MD–902-es brit rendőrségi jármű átvételéről, amelyekről korábban az Aeromagazin is írt.

A szakmai lap arról számolt be, hogy a megvett gépek egyike sem fiatalabb 10 évesnél, és van köztük olyan, amelyik már 20 ezer órát repült.

A torta hátramaradó, de szintén hatalmas szeleteit az autóbeszerzések jelentik, ahol két – az állami tendereken hagyományosan jól futó – autókereskedő tarolt: a Pappas Autó Magyarország Kft. 11,45 milliárd forintért szállíthat be a rendőrségnek több száz Mercedes mikrobuszt.

A Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. pedig 12,85 milliárdért szállít terepjárókat, csúcskategóriás „bevetési” járműveket, és több mint 600 Skoda Octavia Combit.

A Porsche ügyvezető igazgatója Eppel János, akinek uniós támogatással épített balatonfüredi luxusszállója a 444.hu szerint arról is nevezetes, hogy tavaly itt ünnepelte tizedik házassági évfordulóját a Rogán házaspár.

A két nagy autóbeszállító mögött jócskán lemaradva néhány milli milliárdos megbízásával kullog a Magyar Suzuki Zrt. A rendőrségi beszerzések jó része egyébként kormányhatározat alapján történt, és van olyan járműcsomag, amelyet csak 2022-ig szállítanak majd az ORFK-nak.

A szűkszavúan, sokszor csak címszavakkal ellátott ORFK-lista azonban több kérdést is felvet: nem egyértelmű, hogy a „migráció” kulcsszó pontosan mit is jelent, és miért kell erre hivatkozva több száz buszt venni – ahogy a „toborzás” szóból sem derül ki, hogy adott helyszínen toborzóirodát vagy laktanyát nyitnának.

Az sem tisztázott, hogy a helikopterbeszerzés során a rendőrségnek vagy az Országos Mentőszolgálatnak vettek-e új járműveket. Kérdéseinket elküldtük az Országos-Rendőr-főkapitányságnak, ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.