Dolgozni szeretnének a színművészeti alkalmazottai

A Színház- és Filmművészeti Egyetem két dolgozója is nyilatkozott az Origónak az intézmény körül kialakult helyzettel kapcsolatban. Mindketten attól félnek, hogy a jelenlegi zűrzavar miatt nem fogják megkapni a fizetésüket. Mivel az állományból sokan „fizetéstől fizetésig élnek”, ezért többüknél természetesen komoly problémát jelenthet a munkabér elmaradása. „Nagyon egyszerű dolgokat szeretnénk: dolgozni, fizetést kapni és az új munkáltatónkat segíteni. Ennyi” – összegzett egyikük. Arról is beszéltek a portálnak, hogy nagyjából húsz hallgató aktív a blokád fenntartásában, és az egyedüli megoldás az lehet, hogy együttműködnek az egyetem új vezetésével.

Forrás: Origo2020. 10. 03. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, hogy előbb augusztus utolsó napján a színművészeti egyetem Vas utcai, később, szeptember végén a Szentkirályi utcai épületét foglalták el a színművészeti egyetem Gyurcsány Ferenc fenyegetős nyilatkozata miatt felbátorodott, az új kuratórium kinevezése miatt tiltakozó hallgatók. Bár a baloldali politikusok és sajtótermékeik valósággal örömmámorban úsznak a diákok megmozdulása miatt, a blokádnak azért messze nem mindenki örül. Legfőképpen nem az egyetem dolgozói, azaz nem az ismertebb tanárok.

Kevesen balhéznak

Az Origó által megszólaltatott két alkalmazott egybehangzóan aggasztónak értékelte a kialakult helyzetet.

Elmondásuk szerint egyelőre mindkét helyszínen viszonylag nyugodt a hangulat, különösebb agresszió nélkül, azonban egyikük ezt megtoldotta azzal: ez vélhetően azért van, mert mind ez idáig ők nem igazán emelték fel a szavukat.

„A dolgozók nem nagyon szólaltak fel ez ügyben, tehát nincs okuk hangoskodni” – fogalmazott, hozzátéve: az egyetem két épületét is blokád alatt tartó diákok folyamatosan kapják a különféle adományokat, így a pénzügyi támogatásokat is.

Több helyen lehetett arról hallani, hogy (koronavírus-járvány idején különösen veszélyesen) a tüntetők nem túl higiénikus módon az épületekben esznek-isznak, ezt az Origónak nyilatkozó mindkét dolgozó megerősítette. Egyikük kitért arra is, hogyan zárják ki a számukra nem kívánatos embereket az elfoglalt épületekből.

„Mindennap őrséget állnak, általában többen. Ha valaki a jelzőszalaghoz érkezik, akkor megnézik, ki az. Ha nem szimpatikus számukra az érkező, akkor kitessékelik őt” – magyarázta. Arra a kérdésre, miszerint hányan akcióznak, úgy válaszolt, hogy változó, de nagyjából tíz-húsz fő cserélgeti egymást. A színművészeti Szentkirályi utcai és a Vas utcai épületében is ez a helyzet, az egyetem Rákóczi úti épületénél egyelőre nem jelentek meg.

A dolgozó a portálnak azt a véleményét is megfogalmazta, hogy jelenleg az intézményben nem túl valószínű, hogy lehet normális tanítás, és azt is elmondta, hogy borzalmas állapotok uralkodnak a hallgatók által elfoglalt épületekben.

A tiltakozók létszámát tekintve a másik informátor is hasonlóan látja a helyzetet, ő 8-10 különösen aktív hallgatóról számolt be.

Munkájuk elvesztésétől tartanak

A dolgozók próbálnak pártatlanok maradni, a legnagyobb problémának mindketten azt tartják, hogy megingott az eddig biztosnak hitt munkahelyük. „Sajnos ezzel ellehetetlenítenek minket. Nagyon tartunk attól, hogy nem kapunk majd fizetést” – mondta az Origónak az egyik dolgozó.

Úgy látja, hogy „akár ciki, akár nem”, az állományból többen hónapról hónapra élnek. „A helyzet sajnos odáig fajulhat, hogy egyeseket kiraknak majd az albérletükből, mások pedig képtelenek lesznek fizetni a havi bérletüket. Nagyon sok dolgozónak van családja, valaki gyermektartást fizet, de olyan is van, aki iskoláztatja a gyerekét. Rossz belegondolni abba, hogyan tudjuk majd mindezt teljesíteni, ha nem érkezik meg a fizetésünk” – vázolta a nem túl szívderítő jövőképet.

A jelenlegi patthelyzettel veszélybe került a hétköznapi életünk, sokunknak veszélyben forog a megélhetése – tette hozzá, összegezve az eddigieket. Technikai részleteket is elárult: az új vezetéssel szeptemberben szerződtek, aminek értelmében minden hónap elsején kellene érkeznie a cafetériának, és minden hónap tizedikéig a fizetésnek. Elmondása szerint előbbi nem érkezett meg, és a fennálló helyzet miatt erősen tart attól, hogy az utóbbi sem fog.

Hazugság a sztrájk, dolgozni szeretnének

A baloldali média jó ideje azt állítja, miszerint az egyetem alkalmazottjai is kiállnak a hallgatók céljai mellett. Sőt a napokban már egyenesen arról cikkeztek, hogy a dolgozók egységesen sztrájkba léptek ennek érdekében.

Az Origó informátorai azt mondták a portálnak, hogy ez egyáltalán nem igaz, hiszen a munkavállalók bejártak és be is járnak dolgozni, és nekik rengeteget számít, hogy megkapják-e a hónap elején a havi jövedelmünket.

Elmondták azt is, hogy a takarítószemélyzetből, a portaszemélyzetből, a technikai személyzetből és az irodai dolgozókból nagyon sokan nem vették fel a sztrájkot, hiszen ők ugyanúgy együtt szeretnének dolgozni a következő munkaadóikkal, mint az előzőekkel.

„Egyszerű dolgozófelfogásban vagyunk, fizetéstől fizetésig élünk” – fejtette ki egyikük az Origónak.

Abban, hogy a megmozdulással és annak szellemiségével egyetértenek-e, nem voltak teljesen azonos véleményen: első informátorunk azt mondta, „eddig sem értettünk egyet ezzel”, míg a másik nem kívánta kommentálni a blokádot. Ugyanakkor mindketten pontot szeretnének tenni az ügy végére.

Kijelentették, hogy nagyon egyszerű dolgokat szeretnének: dolgozni, fizetést kapni és az új munkáltatót segíteni.

Együtt kell működni az új vezetéssel

De hogy mi lehet a megoldás a zavaros helyzetben? Ezt ugyanúgy látják: együtt kell működni az egyetem új vezetésével, mivel csak akkor tudnak véget vetni a mostani helyzetnek, ha együttműködnek a munkáltatóval.

Az Origónak nyilatkozó dolgozó szerint a 32 megjelent munkavállalóból 27 támogatta, hogy az egyetem élete visszatérjen a normális kerékvágásba, öten pedig tartózkodtak. Szavaiból kiderült, sokan vannak még rajtuk kívül, akik egyetértenek a lefektetett céljukkal, de az utolsó pillanatos mozgósítás miatt nem tudtak odaérni a gyűlésre. De olyanok is vannak, akik azért nem jelentek meg, mert félnek a retorzióktól.

Az Origónak nyilatkozók azt kérték a portáltól, hogy nevük a cikkben ne jelenjen meg.

Az írás teljes tartalma IDE kattintva elolvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.