Nehéz megmondani, ki nyeri a mozgósítási versenyt az időközin

Bíró László antiszemita és rasszista botrányai mellett vélhetően az ellenzéki pártok alapállításának hamissága is hozzájárul ahhoz, hogy az eddigi részvételi adatok alapján úgy tűnik, az ellenzék most kevésbé tud mozgósítani – mondta el lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Horn Gábor, a Republicon Alapítvány elnöke szerint azonban az eddigi adatok szokványosnak számítanak, szerinte az egész időközi választás egy mozgósítási verseny.

Magyar Nemzet
2020. 10. 11. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ellenzéki pártok hajlamosak azt állítani, sőt Bíró László plakátjain is az áll, hogy a mostani időközi választás tétje a fideszes parlamenti kétharmad lebontása – fejtette ki lapunknak Deák Dániel, aki szerint ez ugyanakkor egy téves állítás, hiszen a kormányerő mögött a választás eredményétől függetlenül továbbra is meglesz a kétharmados parlamenti támogatás. Köszönhető ez annak, hogy a német nemzetiségi képviselő és az egykori jobbikos, ma már független politikusok a fontosabb döntéseknél rendre együtt szavaznak a Fidesz–KDNP-vel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Bíró László antiszemita és rasszista botrányai mellett vélhetően az ellenzéki pártok alapállításának hamissága is hozzájárul ahhoz, hogy az eddigi részvételi adatok alapján úgy tűnik, az ellenzék most kevésbé tud mozgósítani.

Ezt jelzi például, hogy

az ellenzéki vezetésű Tiszaújvárosban délelőtt az átlagnál alacsonyabb, a 13 órás adatok alapján pedig átlagos a választási részvétel, míg a jobboldali Szerencsen jóval az átlagot meghaladó a választási részvétel.

A kisebb falvak esetében ugyan változatos a kép, azonban itt is inkább a Fidesznek kedvező részvételi megoszlásról beszélhetünk – állapította meg Deák. Mint mondta, természetesen kijelenteni még semmit sem lehet, hiszen a részvételi adatok megoszlása sokszor becsapós lehet, így akár protest-szavazatok is lehetnek azok, amelyeket kormánypártinak gondolunk. – A körzet korábbi választási eredményei alapján mindenképpen szoros eredményre számíthatunk – tette hozzá.

Koncz Zsófia, miközben leadja szavazatát az időközi választáson
Fotó: Koncz Zsófia Facebook-oldala

– Az eddigi részvételi adatok alapján nem mondható, hogy túl nagy érdeklődés övezné az időközi választást – ezt már Horn Gábor elemző, a Republicon Alapítvány elnöke nyilatkozta lapunknak. Szokványos eredményeket láthatunk eddig, Horn Gábor szerint ezek alapján nem lehet azt mondani, hogy valamelyik jelölt túlzottan mozgósítani tudta volna a saját táborát.

– Az egész választást egy mozgósítási versenynek látom, hiszen ha összeadjuk a 2018-as választás összes ellenézéki szavazatát és a nemrég elhunyt Koncz Ferenc akkori szavazatait, akkor ezek nagyjából egyformák voltak

– emlékeztet Horn, aki szerint Koncz Zsófia és Bíró László mellett a többi jelölt aligha tud labdába rúgni.

Az elemző nem szívesen bocsátkozik jóslatokba, mint mondta, mindkét jelöltnél lehet pro és kontra érveket felsorolni.

Koncz Zsófia mellett szól például az édesapja iránti gyász, ami önmagában egy mozgósító erő, ugyanakkor nem igazán ismeri a helyi viszonyokat, az ellenzéki közös jelölt azonban otthonosan mozog a körzetben

– fejtette ki Horn.

A Rebublicon Alapítvány elnöke arról is beszélt, hogy a borsodi 6-os körzet klasszikus magyar választójogi körzet, ugyanis van benne nagyobb város, kisebb települések. Tiszaújváros erősen baloldali kötődésű város, Szerencsről azonban épp az ellenkezőjét tudjuk elmondani. – A két jelöltnek az induláskor nagyjából hasonló számú támogatója lehetett, a valódi kérdés, hogy ki tudja elvinni a szavazókat – jelentette ki az elemző.

Azzal kapcsolatban, lehet-e számottevő eredménye annak, hogy több baloldali politikus is a körzetbe utazott kampányolni a hétvégén, Horn Gábor elmondta: ugyanúgy számíthat az is, hogy nagyon sok fontos fideszes politikus is megjelent, ebből is látszik, hogy mind a két félnek fontos az eredmény.

Valódi veszélye a kétharmad elvesztésének nincs, a napi politika változatlan maradna, inkább formálisan lenne jelentősége az ellenzéki győzelemnek.

Az, hogy az ellenzéki oldal ilyen erőteljesen beleállt a kampányba, jelenthet üzenetet a baloldali-liberális választóknak, hogy el kell menni szavazni, de ez valójában mind a két oldalon megfigyelhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.