A kapitalizmus megbukott – vagy mégsem?

A kapitalizmus megbukott – egyre többször olvashatók ehhez hasonló kijelentések a 2008-as gazdasági válság, majd újabban a bolygónkat fenyegető klímaválság kapcsán. A Green Policy Center legújabb tanulmánya A kapitalizmus ráncfelvarrása címmel jelent meg. Szerzői Nemes Gábor, a Mind Mate Inspiration közösség fenntarthatósági témafelelőse és Gyöngy Ádám nemzetközi Laudato si' animátor egy hazai, integratív műhely létrehozását javasolják. 

Forrás: Green Policy Center2021. 03. 23. 16:18
null
Frans Timmermans zöldcéljaival kilátástalan helyzetbe taszítaná az európai gazdákat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Green Policy Center közleményéből kiderül: az elmúlt évtizedekben több, a cégek profitmaximalizását hirdető Friedman-doktrínát elvető, azt messze meghaladó alternatív kapitalizmust célzó irányzat vált ismertté – ahogy azt a kapitalizmus egy korai bírálója, az egyenlőtlenségek ellen fellépő XIII. Leó pápa már 1891-ben, a Rerum novarum kezdetű enciklikájában kiemelte, „kemény feladat kimérni azokat a jogokat és kötelességeket, amelyek a gazdagok és szegények, a tőkések és munkavállalók közötti viszonyt szabályozzák”.

Inkluzív kapitalizmus, stakeholder kapitalizmus, igazságos átmenet, körkörös gazdaság – a Green Policy Center gondozásában elkészült új tanulmány

számos alternatív irányzatot mutat be, felvillantva egyben annak lehetőségét is, hogy magyar vállalatok hol találhatnak lehetséges kapcsolódási pontokat ezekhez.

A hazai példák közül a szerzők kiemelik egyebek mellett az emberközpontú gazdaság koncepcióját, a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló környezetbarát vállalatirányítási eszközök kutatást és a Követ Egyesület valóban felelős vállalat modelljét.

A szerzők javaslata, hogy 2021 második felére hozzuk létre azt a hazai integratív műhelyt, mely a globális helyzet figyelembevételével alkot meg egy hazai kapitalizmusalternatívát,

amiben a Friedman-doktrínát a Csíkszentmihályi Mihály-féle világszerte ismert flow élmény váltja fel.

A tanulmányt március 23-án mutatták be online formában, az arról készült beszámoló és maga a tanulmány a linkre kattintva érhető el.

A Magyar Nemzet a tanulmánysorozat korábbi részeiről is beszámolt, ezek itt, itt, itt és itt érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.