A balratolódás miatt hagyta ott az Európai Néppártot a Fidesz

Az európai baloldal és a globalista politikai erők a 2015-ös migrációs válság óta folyamatosan támadják a magyar kormány bevándorlásellenes politikája miatt a Fideszt, amelyhez csatlakoztak az Európai Néppárt egyre inkább progresszív szellemiségű tagjai is – olvasható a XXI. Század Intézet legújabb elemzésében, amely szerint a Fidesz egy olyan uniós parlamenti frakcióból lépett ki, melynek egyes delegációi már évek óta nem a hagyományos konzervatív és kereszténydemokrata értékeket képviselik.

Magyar Nemzet
2021. 03. 04. 17:24
STUBB, Alexander; WEBER, Manfred
Helsinki, 2018. november 8. Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségéért induló Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetõje (k, balról) és kihívója, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök (k, jobbról) az EPP kétnapos kongresszusának második napi tanácskozásán Helsinkiben 2018. november 8-án. Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára. MTI/EPA/Kimmo Brandt Fotó: Kimmo Brandt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz kilépése után a néppárt balra tolódása fel fog gyorsulni, illetve kérdéses lesz az, hogy az identitásválság milyen mértékben fogja tovább gyengíteni a néppártot – állapítja meg a XXI. Század Intézet legújabb elemzése. Egyelőre kijelenthető, hogy a néppárt többet veszített a Fidesz távozásával, mint amennyit a Fidesz.

Értékvita a pandémia árnyékában

Amióta a 2015-ös migrációs válságot követően az Orbán-kormány fellépett a brüsszeli bevándorláspárti politikával szemben, az Európai Néppárt (EPP) liberális, a progresszív kulturális elitnek megfelelni akaró tagpártjai és prominens vezetői megállás nélkül, számos alkalommal igaztalanul támadták az Orbán-kormányt. A hat éve tartó lejárató kampány jól mutatja azt, hogy az egykor konzervatív és kereszténydemokrata értékeket valló pártcsalád hangos kisebbsége mára a baloldali elitnek megfelelni akaró és az egyre inkább liberális értékeket valló pártok gyűjtőhelyévé vált.

Ugyan az EU bevándorláspárti politikája hivatalosan is megbukott, a folyamatosan balra tolódó EPP liberális, többnyire hazájukban egyre népszerűtlenebb vagy már évek óta jelentéktelen törpepártjai továbbra is kritizálták a magyar kormányzat döntései miatt a Fideszt.

A politikai támadássorozat több szinten folyt: az Európai Néppárt csoportjában, a pártcsalád uniós frakciójában és uniós intézmények egyes vezető bürokratáinak részéről (Jean-Claude Juncker, Donald Tusk), illetve a nyugat-európai fősodratú sajtóban.

Az Európai Néppárt uniós frakciójának álkonzervatív és balra tolódó tagságának egy része a koronavírus-járvány elleni védekezés idején az összefogás helyett a széthúzást követték, mikor a frakció működési szabályzatát úgy módosították, hogy az visszamenőlegesen (így a jogállamiság elvont fogalmát sértve) is lehetséges legyen egyszerű többséggel teljes delegációkat felfüggeszteni, ezzel megvonni tőlük a tisztségviselésükből eredő népképviselet lehetőségét.

A miniszterelnök szerint a néppárti szövetségeseinek többsége elárulta a Fideszt
Fotó: Kurucz Árpád

Az alapszabály módosítása egyértelműen a Fidesz delegációjára lett kitalálva, így a kormánypárt joggal lépett ki a frakcióból, habár az Európai Néppártnak egyelőre még tagja maradt.

Az Európai Néppárt balra tolódik

A XXI. Század Intézet elemzésében rámutat: az EPP számos, leginkább nyugat-európai tagja a hagyományos konzervatív és kereszténydemokrata értékek helyett ma már liberális és baloldali politikai ügyeket támogat, illetve szellemiségük egyre közelebb áll a divatos progresszív áramlatokhoz.

Programjukban és politikájukban jelen vannak az olyan politikai célok, mint a multikulturális társadalom megteremtése, a melegjogok bővítése vagy a migráció teljes legalizálása és a bevándorlók tömeges integrálása, melyek ellentétesek az egykori pártcsalád tradicionális értékeivel.

A néppárti frakció tovább gyengül

A Fidesz volt az Európai Néppárt frakciójának legsikeresebb delegációja, saját hazájában a legnagyobb népszerűséggel kormányzó pártja. Orbán Viktor már hosszú ideje készült ennek a döntésnek a meghozatalára: korábban többször is egyértelművé tette, hogy a néppárton túl is van élet, illetve a pártcsalád folyamatos balratolódása ellehetetlenítette a közös munkát. Azután, hogy a Fidesz távozott a frakcióból, és várhatóan többen követik majd, a néppárt még gyengébb lesz.

Ugyancsak a néppártot gyengíti, hogy innentől kezdve szinte alig maradnak bent, akik figyelmeztetnék őket az eredeti értékek megtartására, így a balratolódás folytatódása garantált, ami ugyancsak a néppárt további népszerűségvesztését eredményezi majd.

A néppárt tehát többet veszített a Fidesz távozásával, mint amennyit a Fidesz. A néppárt mellett két jobboldali pártcsalád van, mely frakcióval rendelkezik az uniós parlamentben: az Európai Konzervatívok és Reformerek, amelynek tagja a lengyel kormánypárt, a PiS, illetve az Identitás és Demokrácia nevű pártcsalád, amelynek például Marina Le Pen francia

jobboldali pártja is a tagja.

Könnyen elképzelhető, hogy az előbb említett két jobboldali pártcsaláddal közösen egy újabb jobboldali és egyébként a néppártnál erősebb pártcsaládot hoznak majd létre.

Ez még inkább elszívná a balra tolódott néppárt elől a levegőt, amely sem a bal-, sem a jobboldali szavazókat nem tudja már érdemben megszólítani. Ugyancsak veszélyt jelentene egy ilyen új jobboldali formáció a néppártra abból a szempontból is, hogy a néppárton belül több fontos szövetségese is van a Fidesznek, a szlovénok például korábban jelezték, hogy ha a Fidesz távozik, akkor ők is velük tartanak. Ugyancsak erős partnerei a Fidesznek az olaszok is, így könnyen elindulhat egy kilépési hullám

A XXI. Század Intézet elemzése teljes terjedelmében a linkre kattintva olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.