Karácsony Gergely mítoszépítésbe kezdett

Karácsony Gergely vélhetően Amerikából érkező kampánytanácsadók javaslatai alapján egy mesterséges, nem önazonos szerepet játszik – fejtette ki lapunk megkeresésére Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ennek része az a mítoszépítés is, miszerint megkereste őt a „hatalom”, hogy mennyiért lépne vissza az előválasztáson.

2021. 05. 27. 6:05
null
MSZP, Karácsony Gergely, MOlnár Gyula , Kunhalmi Ágnes, Hiller István, Tóbiás József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt hetekben a hazugságspirálba került Karácsony Gergelyről kiderült, hogy az általa játszott szerep minden eleme hazugságon alapul, sem a végzettségéről, sem a nyelvtudásáról nem mondott igazat – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Szerinte a politikus igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha a Fidesz tartana tőle, mivel a felmérések alapján jelenleg nem áll jól a baloldali miniszterelnök-jelöltek versenyében. Karácsony legutóbb úgy fogalmazott: „Megkeresett a hatalom, hogy mennyiért nem indulnék az előválasztáson.” Deák Dániel úgy véli, a főpolgármester ezzel is erősíteni kívánja saját pozícióját. Az elemző hangsúlyozta: ez a kijelentés is a mítoszépítés része, amelynek nincs valóságalapja, nem meglepő, hogy ezt az állítását Karácsony semmilyen bizonyítékkal nem tudja alátámasztani.

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd–LMP kormányfőjelöltje

– Ugyanez történt az állítólagos diszlexiája kapcsán is: ködösített, az állításait nem támasztotta alá semmilyen kézzelfogható bizonyítékkal – emlékeztetett Deák Dániel.

Szerinte Karácsony Gergely komoly problémája, hogy vidéken egyáltalán nem népszerű, még a saját szülőfalujában is kétharmados eredményt ért el a Fidesz a 2018-as parlamenti választáson, miközben az általa vezetett MSZP–Párbeszéd-listára is lehetett volna szavazni. – Ezért igyekeznek az amerikai kampánytanácsadók egy őszinte „vidéki srác” szerepében feltüntetni a balliberális miniszterelnök-jelöltet, ezért ejt el egy-egy ilyen nyilatkozatot – közölte a vezető elemző.

– Ez ugyanakkor kevés lesz, az elmúlt hetekben botrányt botrányra halmozó politikus várhatóan nem tudja majd megszólítani a győzelemhez szükséges vidéki választópolgárokat – véli Deák Dániel.

A szakértő arról is beszélt, hogy ugyancsak nem a valódi énjét mutatja Karácsony a hatalom megszerzésének a kérdésében, a főpolgármester valójában tudatosan, politikai ambícióktól fűtve próbál lépésről lépésre feljebb törni a ranglétrán. Így lett kerületi polgármesterből főpolgármester, most pedig – miután 2018-ban egyszer már elbukott a terve – ismét a miniszterelnöki ambíciói hajtják.

Már a 2019-es önkormányzati választási kampányban is nyíltan arról beszélt, hogy hídfőállásként tekint a főpolgármesterségre, tehát a mostani állításaival ellentétben egyáltalán nem igaz, hogy ne tervezte volna el már évekkel ezelőtt az indulását a kormányfői posztért.

A valóság ezzel szemben az, hogy már évtizedek óta a balliberális hatalmi elit tagja, a Gyurcsány-kormányt is kiszolgálta, ráadásul hatalomvágy fűti, egyik pozícióból a másikba szeretne lépni. – A főpolgármester azzal az üzenettel, hogy őt a „hatalom” is félre szeretné állítani, már az előválasztásra gondol – erősítette meg az elemző.

– Hiába döntötték már el ugyanis a baloldali pártvezetők, hogy ő lesz a közös miniszterelnök-jelölt, az előválasztásra mindenképpen mozgósítani akarják a szavazótáborukat, hiszen ettől a kampánytechnikai eszköztől remélik a baloldali szimpatizánsok aktivizálódását – fűzte hozzá Deák Dániel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.