Laptopon talált titkos kód buktatta le a magyar iszlamistát

Az amerikaiak által lebuktatott iszlamista csoport egy tagjának laptopja, pontosabban az azon talált kód vezethetett az iszlamista V. Kende lebukásához. Így találták meg a nyomozók azt a titkos chatszobát, ahol a kecskeméti egyetemista kapcsolatot tarthatott az Iszlám Állam (ISIS) terroristáival.

2021. 06. 25. 8:44
null
V. Kendét Kecskeméten fogták el a Terrorelhárítási Központ felszámoló egységei Forrás: TEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy apró információmorzsa irányította rá a Terrorelhárítási Központ (TEK) felderítőinek a figyelmét V. Kendére, mint aki iszlamista szélsőségesekkel levelezhet az interneten. Forrásaink így pontosították a Blikk információját, miszerint az amerikai CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) beépült ügynöke segített lebuktatni a kecskeméti egyetemistát.

V. Kendét Kecskeméten fogták el a Terrorelhárítási Központ felszámoló egységei
Fotó: TEK

A bulvárlap bizalmas információkra támaszkodva számolt be arról, hogy a CIA egyik hírszerzője beépült egy dark webes felület felhasználói közé, munkája pedig annyira eredményes volt, hogy általa egy egész iszlamista sejtet sikerült felszámolni. Amikor az amerikai kommandósok rajtaütöttek a radikálisokon,

egyikük laptopján találták meg a nyomozók azt a titkos chatszobát, ahol V. Kende tartotta a kapcsolatot a terroristákkal. A CIA az információkat átadta a magyar társszerveknek, amelyek hamar a fiatal nyomára bukkantak.

– A dark web hagyományos, interneten keresztül működő hálózat, amely védelmet nyújt azoknak, akik mondjuk harcolnak egy elnyomó rezsim ellen, de [...] a terroristák és szexuális ragadozók számára is ideális felület. Az anonimitás itt magas fokon működik. Használatához nincs másra szükség, mint egy speciális böngészőre, amely ingyenesen letölthető, ami titkosítja a kapcsolatot a felhasználó és a szerverek működtetői között – mondta a Blikknek Keleti Arthur szakértő, az informatikai biztonság napja rendezvény alapítója.

Több biztonságpolitikai szakértő is úgy véli,

V. Kende a terrorizmus elleni nemzetközi szövetségesi együttműködés eredményeként került a CIA elemzőinek látókörébe. Hazánk és az USA – a NATO mellett – titkosszolgálati téren is együttműködik. Az együttműködés főbb fókuszpontjai a terrorizmus, a kiberbűnözés, a pedofília, a szervezett bűnözés, az ember-, fegyver- és kábítószer-kereskedelem. A felek kölcsönösen tájékoztatják egymást, ha felmerül, hogy valamelyik állampolgáruk elkövető lehet.

Lapunk úgy tudja, az amerikaiak által lebuktatott iszlamista csoport egyik tagjánál talált laptop tartalmazott egy kódot az Iszlám Állam egyik dark webes chatszobájához.

A CIA elemzői az egyébként titkosított üzenetváltásokat visszafejtették, a letörölt üzeneteket visszaállították, és az így nyert óriási információhalmazt speciális kereső algoritmusokon futtatták át. Úgy tudni, az egyik algoritmus előbb a török, majd azonnal a magyar névre jelzett.

V. Kende, miután felesküdött az Iszlám Államra, török nevet – Hüsseyin Ziyad V. – választott, azonosult az ISIS tevékenységével és taktikájával, hiszen öngyilkos robbantásra is hajlandónak mutatkozott, valamint szimpatizált azzal a gondolattal is, hogy járművel tömegbe hajtson. A kecskeméti egyetemistát terrorcselekményekre való előkészülettel gyanúsítják, letartóztatásba helyezték, fellebbezését és panaszát a napokban utasították el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.