Méltón ünnepelhetik tanulmányaik lezárását a végzősök

Míg tavaly a járvány miatt elmaradtak az iskolai ballagások és az egyetemi diplomaosztók, a mostani tanév végén már újra meg lehet tartani a rendezvényeket, így méltón megünnepelhetik tanulmányaik lezárását a fiatalok. Közel ötvenezer végzős vehet át diplomát, most utoljára még nyelvvizsga-kötelezettség nélkül.

Csókás Adrienn
2021. 06. 27. 6:56
null
A gyakorlat megszerzése nincs életkorhoz kötve, az óraszám öt év alatt teljesíthető Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nyáron ismét megtarthatók a diplomaosztó és tisztavató ünnepségek – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletből. Eszerint a rendezvények helyszínét, illetve az egy időben jelenlévő személyek maximális létszámát a szervező rektorok határozhatják meg. A központi előírás szerint a diplomaátadókon és a tisztavatókon bárki részt vehet életkortól, illetve koronavírus elleni védettségtől függetlenül.

A rektorok ugyanakkor szabad kezet kaptak, hogy saját magatartási szabályokat határozzanak meg az ünnepségre érkezők számára, ennek megfelelően az előírások betartatása is az ő felelősségük.

Az intézmények gyakorlata eltérő: míg például a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pedagógusképző kara hallgatónként két-két vendéget engedélyez, a Neumann János Egyetem vezetősége úgy határozott, egyáltalán nem engedi be a hozzátartozókat az egyetemre, ehelyett az intézmény YouTube-csatornáján közvetíti az ünnepséget az érdeklődők számára.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természettudományi karán több turnusban szervezik az ünnepséget július 3-án. A diplomaosztóra mindenkinek előre be kell jelentkeznie, és belépéskor kötelező lesz a testhőmérséklet mérése, a kézfertőtlenítés, az épületben tartózkodás teljes ideje alatt pedig orrot és szájat eltakaró maszkot kell viselni. A teremben a védőtávolság megtartásával ülhetnek a hallgatók, az oklevelek átadás-átvételéhez pedig a kar biztosít kesztyűt.

A kormányrendelet szerint védettségtől függetlenül bárki részt vehet a diplomaátadó ünnepségeken
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Schanda Tamás, az innovációs tárca miniszterhelyettese korábban Facebook-oldalán írt arról, hogy az elmúlt időszak megterhelő volt a fiatalok számára is, hiszen a koronavírus-járvány miatt főként digitálisan zajlott az oktatás. A hatékony védekezés érdekében kevesebbet találkozhattak barátaikkal, és a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeik is korlátozottak voltak.

Azonban a beoltottak száma már az ötmilliót is meghaladta, ami azt jelenti, hogy a magyarok több mint fele már védett – hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett arra is, hogy az Európában második legmagasabb átoltottságnak köszönhetően hazánkban már megkezdődött a veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos feloldása, kinyithattak az éttermek, uszodák, szórakozóhelyek, a járványügyi előírások szerint nagyobb rendezvények is megtarthatók.

Idén már a gólyatáborokról sem kell lemondaniuk a leendő elsőéveseknek
Fotó: MTI

Nemcsak a végzősök, a leendő elsőévesek is örülhetnek, mert a legtöbb felsőoktatási intézmény ezúttal a gólyatáborokat is megszervezi. A szabályok szigorúak lesznek: van, ahol gyorstesztekkel és kötelező lázméréssel, máshol állandó egészségügyi stábbal és fertőtlenítőpontokkal készülnek a szervezők, és csak azok táborozhatnak, akiknek van védettségi igazolványuk, illetve bizonyos egyetemeken (például Miskolcon) ez kiváltható 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel is.

Az idei tanév zárásakor csaknem ötvenezer fiatal veheti át diplomáját.

A végzős hallgatók között ezúttal sem lesznek olyanok, akik nyelvvizsga-bizonyítvány hiánya miatt nem kapnak oklevelet, mivel a kormány tavalyhoz hasonlóan engedélyezte a nyelvvizsga-amnesztiát.

Ahogy azt lapunk is megírta, mindazok, akik 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között tettek sikeres záróvizsgát, mentesülnek a nyelvvizsga-kötelezettség alól, függetlenül attól, hogy az adott szakon milyen szintű nyelvtudást követeltek volna meg. A HÖOK felmérése szerint egyébként országosan mintegy 25 ezer olyan végzős hallgató van, aki a tanulmányai utolsó évére sem tudta megszerezni a középfokú bizonyítványt,

pedig a magyar felsőoktatásban 2003 óta általános követelmény legalább egy B2 szintű komplex nyelvi bizonyítvány a diploma átvételéhez.

A könnyítés – amely 2020-ban csaknem 130 ezer fiatal munkába állását segítette – főként az agrár-, a művészeti és a pedagógusképzések hallgatóit érinti elsősorban a kisebb, vidéki egyetemeken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.