Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, ezért a magyar miniszterelnök nem megy Kijevbe tárgyalni

Értesülések szerint Csehország, Lengyelország és Szlovénia vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába, ennek a részleteit beszélik meg ma Kijevben az ukrán vezetéssel. Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába – olvasható az Origo.hu cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 03. 15. 12:36
PUTYIN, Vlagyimir
Harkiv, 2022. február 27. Ukrán katonák fegyvereikkel a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Andrew Marienko Fotó: Andrew Marienko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijevbe utazik Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel – közölte a varsói kormányfői hivatal. 

Az Origo.hu szerint a három ország vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába. Ennek a részleteit beszélik meg Kijevben az ukrán vezetéssel.

Orbán Viktor nem vesz részt a tárgyalásokon, mivel, ahogy a miniszterelnök ezt többször is megerősítette már, Magyarország nem szállít fegyvereket és nem küld katonákat Ukrajnába, a magyar kormány célja, hogy Magyarország semmilyen körülmények között ne sodródjon bele a háborúba, a kormány a béke helyreállításáért dolgozik.

A magyar kormány a háború kirobbanása pillanatától deklarálta, hogy nem fog katonákat küldeni és fegyvereket szállítani Ukrajnába, hiszen nem szabad megengedni, hogy Magyarország egy háborúba sodródjon.

A baloldali politikusok szinte egymásra licitálva beszéltek arról, hogyan kellene Magyarországnak beavatkozni a háborúba – írja az Origo.hu.

Márki-Zay Péter a Partizán című YouTube-műsorban katonák küldéséről, az ATV-ben fegyverszállításról beszélt. 

De Gyurcsány volt honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc és uniós képviselője, Rónai Sándor is fegyvereket szállítana Ukrajnába. 

A Jobbik alelnöke pedig egy múlt heti lakossági fórumon azt mondta, a katonáknak az a dolga, hogy harcoljanak, ha kell, és így magyar hivatásos katonákat is küldene Ukrajnába.

Szijjártó Péter külügyminiszter – miután az oroszok a lengyel határ közelében is bombáztak – arról beszélt, hogy ez is mutatja, milyen súlyos kockázatokkal jár a fegyverszállítás puszta emlegetése is.

Borítókép: Ukrán katonák fegyvereikkel a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. február 26-án (Fotó: MTI/AP/Andrew Marienko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.