Nyolc éve az ELTE a legnépszerűbb

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, egy kategóriát javítva tavalyi eredményén, előkelő helyen végzett a Times Higher Education fenntartható fejlődési szempontokat vizsgáló 2022-es felsőoktatási rangsorában, és évek óta a legnépszerűbb egyetem Magyarországon is. Az ELTE-re idén több mint tizenötezren jelentkeztek.

Munkatársunktól
2022. 04. 29. 5:50
null
Budapest 2020.02.17. ELTE egyetemi könyvtár illusztráció foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Times Higher Education (THE) idei, a világ 28 ezer felsőoktatási intézményét vizsgáló rangsora szerint tizenegy magyar egyetem tartozik a legjobb öt százalékhoz. Ezek között van a hazánkban legnépszerűbb ELTE is, amely annak ellenére javított a helyezésén, hogy a lista mintegy háromszáz egyetemmel bővült. A patinás budapesti intézményt idén 15 610 felvételiző választotta.

Az ELTE az ország legnagyobb egyeteme, ami eddig is széles kurzuskínálattal várta a hallgatókat, akik a legnépszerűbb gazdálkodástudományi képzések mellett jelentkezhetnek az állam- és jogtudományi, a bölcsészettudományi, a gyógypedagógiai, az informatikai, a pedagógiai és pszichológiai, a társadalomtudományi és a természettudományi, illetve a tanító- és óvodapedagógus-képzésekre is.

Az ELTE az innovációban is élen jár, ezért az intézmény Lágymányosi Campusán működik az Európai Innovációs és Technológiai Intézet digitális központja (EIT Digital Budapest Co-Location ­Centre). A központban a napokban rektori konferenciát is tartottak az EIT kezdeményezésére a felsőoktatási intézmények innovációs képességének növelése érdekében.

Az eseményen az ELTE, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem, a skóciai Heriot-Watt Egyetem, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem és a plovdivi Paisii Hilendarski Egyetem rektorai, rektorhelyettesei és képviselői vettek részt. A szakemberek személyesen is megvitathatták a partnerek vállalkozói és innovációs képességnövelésének, a harmadik generációs kutatóegyetemi modell irányába tett lépéseiknek folyamatát, valamint az integrációt az Euró­pai Felsőoktatási Térségbe.

Az intézmény népszerűségét mutatja az is, hogy a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsoroló Center for World University Rankings (CWUR) legújabb értékelése szerint az intézmény hetvennégy helyet javított, így a 2022–23-as listán világviszonylatban az 517., európai összehasonlításban pedig a 213. helyet foglalja el.

Az ELTE ezzel a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek legfelső 2,7 százalékában kapott helyett, hazai viszonylatban 2014 óta őrzi vezető pozícióját a rangsorban, és jelenleg olyan magyar egyetemeket előz meg, mint a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem vagy a Pécsi Tudományegyetem.

A CWUR egyébként az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a magasan jegyzett publikációk, valamint az idézettség alapján 2012 óta állítja össze a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek listáját.

Az Oktatási Hivataltól kapott információk alapján elmondható, hogy a pótfelvételikre és a keresztféléves képzésekre nagyságrendileg kevesebb diák jelentkezik, illetve nem is minden egyetem hirdet meg képzéseket. Ezért ezek kevésbé befolyásolják egy-egy felsőoktatási intézmény helyét a rangsorban. A keresztféléves eljárásban egyébként jellemzően mesterképzéseket hirdetnek meg azok az egyetemek, amelyek részt vesznek az adott eljárásban. Az, hogy a hallgatók hányadik helyen jelentkeznek egy adott intézménybe, nem befolyásolja az intézmények közötti rangsort, hiszen a nemzetközi statisztikákat számtalan kritérium alapján állítják össze, amelyek közül ez csak az egyik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a jelentkezési számokból az látszik, hogy a fiatalok kétharmada a modellt váltott egyetemeket választja. Idén 99 192 diák jelentkezett első helyen a felsőoktatásba, ami némileg elmarad a tavalyi több mint 101 ezres létszámtól, viszont lényegesen több, mint 2020-ban, amikor a koronavírus-járvány ­miatt mind­össze 91 458 diák felvételizett, húszezerrel kevesebben, mint 2019-ben. A felvételi ponthatárokat egyébként jú­lius végén a Pont Ott Partin hirdetik ki, a Felvi.hu információi szerint a ténylegesen felvételt nyert hallgatók pontos száma ezután derül ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.