Hiába ígérte meg Baranyi, aligha lesz helyi népszavazás a Fudanról

Az Alkotmánybíróság nemrég alkotmányellenesnek nyilvánította a budapesti IX. kerületben építendő kínai egyetemről szóló kérdést, így arról nem lehet országos népszavazást kiírni. A ferencvárosi baloldali polgármester most helyi népszavazást akar ugyanerről, de lehetséges ez egyáltalán? Az alkotmányjogász válaszol.

Vizvári Soma
2022. 06. 12. 6:45
Baranyi Krisztina
20220413 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fudan Egyetem kérdése meghaladja a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörét, így a testület ultra vires, hatáskörén túlterjeszkedve járna el fő szabályként, ha a tárgyban helyi népszavazást írna ki

– vélekedett a Magyar Nemzet kérdésére küldött állásfoglalásában Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

A Századvég jogi szakértője megjegyezte, hogy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról a 2013. évi CCXXXVIII. törvény 32. § (1) bekezdése rögzíti, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete helyi népszavazást kizárólag a képviselő-testület feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben rendelhet el. 

Ifjabb Lomnici Zoltán hozzátette, az alaptörvény kimondja,

az önkormányzatoknak a közügyek intézése során minden esetben a törvények keretei között kell eljárniuk, mely alkotmányos követelmény szintén sérülne, ha egy, az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek minősített, és a népszavazás jogi feltételeinek más szempontból sem megfelelő kérdésben népszavazás kerülne megtartásra.

Mint ismert, 

arról, hogy megépülhet-e a kínai Fudan Egyetem, az Alkotmánybíróság (AB) nemrégiben hozott döntése szerint nem lehet országos népszavazást tartani.

Az AB a határozatában kimondta, hogy egy nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését végrehajtó, azzal közvetlen összefüggésben álló törvény megváltoztatásában vagy hatályon kívül helyezésében az alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés d) pontja kizárja a közvetlen hatalomgyakorlást mint a politikai alapjogok gyakorlását.

Nem sokkal később Baranyi Krisztina, a IX. kerület baloldali polgármestere azzal állt elő, már készítik a helyi népszavazáshoz a kérdést a Fudanról. 

Baranyi szerint a referendumot már kora ősszel meg lehetne tartani, ám Ifj. Lomnici Zoltán állásfoglalása alapján ebben a kérdésben a soha a legvalószínűbb időpont.

A Nemzeti Választási Bizottság 2021 augusztusában hitelesítette a Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kezdeményezésére benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria 2021 decemberében jóváhagyott. A Kúria döntése ellen alkotmányjogi panasszal éltek, így került a kérdés a taláros testület elé.

A Fudanról a baloldal azt állítja, a tervezett Diákváros helyett húznák fel, hiába tette egyértelművé a kormány, hogy mindkét projekt meg fog valósulni. 

Érdekesség, hogy az AB döntése előtt nem sokkal Karácsony párttársa, Tordai Bence azt mondta, nincs szükség rá, hogy „megtartsák a drága” referendumot a Párbeszéd elnökének kérdéseiben, hiszen a társadalom – szerintük – úgyis velük ért egyet.

A hatpárti összefogás vélhetően az országgyűlési választáson elszenvedett nagyarányú veresége után már nem ragaszkodik ahhoz, hogy népszavazást rendezzenek az általuk benyújtott kérdésekről, mert valószínűleg nem hittek benne, hogy nekik kedvező eredmény születne.

Karácsony Gergely ráadásul már maga előre kimondta a saját népszavazási kérdéseikre az ítéletet, amikor március elején úgy fogalmazott: „Április 3-án igazi népszavazás lesz, ahol döntünk a Diákvárosról és döntünk bajba jutott embertársaink megsegítéséről is.”

Borítókép: Baranyi Krisztina (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.