Welsz Tamás rossz szelleme ma is sújtja volt munkatársát

A politikai kalandorként ismert Welsz Tamás halálával anyagi végromlásba kergette egykori munkatársát, Petrovics Istvánt. Akire még napjainkban is újabb és újabb terheket ró néhai főnöke. Most éppen egy fővárosi ügyvédi irodáról derült ki, hogy Welsz azt Petrovicsra íratta. Most végrehajtók elviszik az iroda berendezési tárgyait valamilyen Welsz-tartozás fejében.

2022. 06. 04. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc évvel furcsa halála után ma is kísért néhai Welsz Tamás egykori munkatársának és barátjának, Petrovics Istvánnak. A politikai kalandorként ismert Welsz 2014-ben egy rendőrautó hátsó ülésén lett rosszul, beszállították egy mentőállomásra, ahol az életét vesztette. Még tiszta fejjel azt mondta az őt szállító rendőröknek, hogy ne siessenek, mert kígyómérget vett be, nem tudják megmenteni.

2014-ben miután Welsz Tamás rosszul lett, a rendőrök egy mentőállomásra szállították, itt vesztette életét.
Fotó: MTI

Petrovics Istvánt Welsz halála óta veri a sors, sorra kerülnek elő a Welsszel kapcsolatos ügyletek, amelyek egy része Petrovicson csapódik. Most éppen egy pesti ügyvédi irodáról derült ki, hogy azt Welsz Tamás Petrovics István nevére íratta. Ezt Petrovics a végrehajtóktól tudta meg, akik hivatalosan közölték vele, hogy bizonyos tartozások miatt lefoglalják az irodát és a benne lévő ingóságokat. Petrovics azt mondja erre, hogy vigyék csak, eddig azt sem tudta, hogy van egy ügyvédi irodája.

Petrovics István Welsz Tamás érdi cégközpontja előtt. Fotó: Havran Zoltán

Az már inkább érdekli, hogy miután Welsz halálával a megélhetését is elvesztette, a felvett devizahitelek fejében lefoglalták érdi lakóházát, amit aztán elárvereztek a 80 millió forintos értéke töredékéért. Az újságcikkekből ismerős végrehajtó iroda pedig a napokban letiltatta a nyugdíjából a hiteltartozást a banktól megvásárló cég nevében. Mivel Petrovicsnak minimális a nyugdíja, így havonta mindössze 20 ezer forintot tudnak letiltani. A tartozás azonban több tízmillió forint. 

A fő követelés kamatai mintegy 4,3 millió forint, a fő követelés mintegy 18,5 millió forint. Petrovics azt mondja, a lakásra felvett kölcsönből hatmillió forintot már törlesztett, amikor a Welsz halála miatt összedőlt a költségvetése és veszélybe került a megélhetése.

Welsz egykori munkatartása egy pozitív hírt is megosztott a Magyar Nemzettel. Három évvel a büntetőper kezdete után másodfokon felmentették a lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés vádja alól, amiért egyébként első fokon elmarasztalták.

Amikor az adóhatóság 2014-ben vizsgálni kezdte Welsz Tamás dolgait, akkor Welsz átadott Petrovicsnak egy dobozt, azzal, hogy őrizze meg számára. Petrovics akkor nem nézte meg, mi van a dobozban.

2014. március 20-án láttam, ahogy Tamás beszáll egy rendőrautóba, amely nem sokkal később elhajtott. Ezt követően hallottam a hírekben, hogy meghalt. Ekkor vettem elő a dobozt, amiben két dosszié volt, mindkettőt átnéztem. A kékben Simon Gáborhoz, az MSZP egykori elnökhelyetteséhez kapcsolódó iratok voltak (Petrovics tanúskodott is Simon büntetőperében), egy XVIII. kerületi ingatlan-adásvétel papírjai, valamint egy soproni ingatlan iratai. Simon Magnet Bankban tartott bankszámlájával kapcsolatos dokumentumait is megtaláltam. Az iratokon ott volt az a jelszó is, amellyel a pénzt fel lehetett venni. A piros dossziéban jó néhány szocialista politikussal, illetve az MSZP üzleti köreivel kapcsolatos iratok voltak. A nevek ma már nem érdekesek, ám meglepődnének néhány hallatán. A dobozban ott volt a pisztoly is a lőszerekkel, én akkor a doboz teljes tartalmát átadtam a rendőrségnek – ismételte meg lapunknak a korábban már elmondottakat az üzlettárs. Petrovics állítja, hogy 2014-ben

a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) a doboz és a fegyver átadása után 12 órán át hallgatták ki, ám akkor csak Welszre és Simon Gáborra fókuszáltak, a fegyvert szóba sem hozták.

Aztán 2019-ben nagy meglepetésére behívták az NNI-be, ahol meggyanúsították a pisztoly és a hozzávaló lőszerek miatt lőszerrel és lőfegyverrel való visszaéléssel. Első fokon egy év szabadságvesztésre ítélte az Érdi Járásbíróság azzal, hogy az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette az ítélkező bírónő, aki egyben előzetes mentesítést adott Petrovics számára az ítélet jogkövetkezményei alól, azaz a férfi nem számít büntetett előéletűnek. A több mint három és félmillió forint bűnügyi költségből Petrovicsnak mintegy 165 ezer forintot – a kirendelt védője költségeit – kellene megfizetnie, ám nem csak ezért fellebbezett az ítélet ellen. 

– Másodfokon felmentettek a vádak alól, ez elégtétel számomra – mondja most Petrovics a Magyar Nemzetnek. 

Hozzáteszi: hiába is próbál érdeklődni Welsz ügyei után, a hatóságok nem adnak neki tájékoztatást.

Szerinte még mindig egy sor ügy titkos lehet, és attól tart, újabb és újabb csontvázak zuhanhatnak ki Welsz képletes szekrényéből.

Borítókép: Petrovics István élete tönkrement, miután Welsz Tamás az életét vesztette (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.