Miért volt szükséges energia-veszélyhelyzetet hirdetni?

Egyre többen tartanak attól a német események hatására, hogy Németország és az Európai Unió is egy gazdasági válságba, recesszióba süllyedhet, ennek pedig további olyan következményei lennének, amelyek nehezen jelezhetők előre – mondta el Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energetikai üzletágának vezetője az Origónak adott interjúban.

Forrás: Origo.hu2022. 07. 16. 9:48
NAGY Márton; ORBÁN Viktor; ROGÁN Antal
Budapest, 2022. július 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezetõ miniszterek. Jobbról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter, mellette Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A kabinetvezetõi értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az õszi-téli idõszakban nem lesz elegendõ gáz az Európai Unió országaiban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: a nyugati politikusok részéről erősek a félelmek aziránt, hogy a tíznapos karbantartás után nem fogja újraindítani a szállításokat a Gazprom, így Németországnak és az Európai Uniónak – hiszen ezek a piacok szorosan összekapcsoltak – egy általános gázhiányos állapottal kell majd szembenéznie. Hortay szerint a magyar kormány időben lépett, és minden erejével azon dolgozik, hogy támogassa a magyarokat.

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként 2022. augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áram árát csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja. Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energetikai üzletágának vezetője az Origó azon kérdésére, miszerint miért fontos, és mi a célja ennek az újabb intézkedésnek, miközben Németországban energia-veszélyhelyzet van, azt válaszolta, hogy

egy hónappal ezelőtt az európai energiapiac helyzete nagyot fordult. Addig az elsődleges kérdést az jelentette, hogy mekkora költséggel lehet energiához jutni az európai piacon, ezzel szemben mostanra az elsődleges kérdés már az, hogy lesz-e egyáltalán gáz, amivel a háztartások és az ipari szereplők fűteni tudnak.

Hortay Olivér úgy látja, hogy ennek az az oka, hogy az orosz Gazprom egy hónappal ezelőtt körülbelül a felére korlátozta a Németországba irányuló gázszállításokat az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, hétfő óta pedig teljesen megszüntette egy tervezett karbantartás miatt. 

A nyugati politikusok részéről erősek a félelmek aziránt, hogy a tíznapos karbantartás után nem fogja újraindítani a szállításokat a Gazprom, 

így Németországnak és az Európai Uniónak – hiszen ezek a piacok szorosan összekapcsoltak – egy általános gázhiányos állapottal kell majd szembenéznie. Az üzletágvezető kifejtette, hogy ez a folyamat elindított egy olyan tendenciát, miszerint az országok között versenyfutás kezdődött.

Mindenki megpróbálja az elérhető szabad földgázkapacitásokat felvásárolni – kerül, amibe kerül – azért, hogy ezzel is biztosítsák a tározók feltöltését, és elkerülhessék a legrosszabbat: hogy ősztől korlátozni kelljen a családok és a vállalatok energiaellátását – értékelt Hortay Olivér. 

Újabb költségeket generálhat a gázbeszerzés

Hortay Olivér a kormány hétpontos intézkedéscsomagja kapcsán kifejtette, hogy a most elfogadott magyar intézkedési csomag második pontja ennek megfelelően az, hogy felhatalmazzák a külügyminisztert, hogy a lehető legtöbb gázt, amihez sikerül hozzáférnie, azt szerezze be. Hozzátette:

ez viszont várhatóan jelentős új költségeket okozhat, amiknek a fedezetét meg kell teremteni, másfelől pedig az energiaárak újabb és újabb rekordokat döntenek

– mondta el Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energetikai üzletágának vezetője az Origónak adott interjúban. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt – amelyek Magyarországra is kihatnak – összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.