Martonyi János és Ritz Judit kapták a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat

A Magyar Batthyány Alapítvány átadta a 2022. évi gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat. A harmadik alkalommal odaítélt díjakra számos jelölés érkezett, melyek összesítése után a gróf Batthyány Lajos-díjat 2022-ben Martonyi János jogtudós, korábbi külügyminiszter érdemelte ki; míg a gróf Zichy Antónia-díjat Ritz Judit, a Szeged–Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Szeretetszolgálatának intézményvezetője vehette át. Az idei díjazás fővédnöke ezúttal is Balog Zoltán református püspök volt, aki a 2020. év gróf Batthyány Lajos-díjazottja.

Forrás: Magyar Batthyány Alapítvány2022. 10. 07. 8:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Batthyány Alapítvány hagyományteremtő jelleggel idén immáron harmadik alkalommal ítélte oda a 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat, melyeket olyan személyek kaphatnak, akik kiemelkedő és példamutató tevékenységük révén korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak – olvasható a Magyar Batthyány Alapítvány közleményében.

 Idén a Magyar Batthyány Alapítvány hétfős bírálóbizottsága Martonyi Jánost és Ritz Juditot javasolta díjazásra, amit az alapítvány kuratóriuma elfogadott.

– Martonyi János Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas magyar jogtudós, a Magyar Corvin-lánc Testület tagja, diplomata, ügyvéd, egyetemi tanár, korábbi külügyminiszter. Ritz Judit a Szeged–Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Szeretetszolgálatának intézményvezetője, akinek hivatása évtizedek óta az emberek – elsősorban az elesett és idős emberek – odaadó gondozása, ápolása. Mély humánum jellemzi életszemléletét és mindennapi munkáját, melyet nagy odaadással és szeretettel végez. Batthyány-Schmidt Margit, az alapítvány elnöke hangsúlyozta a gróf Batthyány Lajos-díj idei odaítélése kapcsán: 

A rendszerváltást követő évtizedekben Martonyi János felkészültségével, diplomáciai érzékével, polgári eszmeiségével személyesítette meg a jogállamiságot. Jelentős szerepet játszott hazánk európai uniós és NATO-csatlakozásában. Munkássága örök nyomot hagyott hazánk újkori történelmében.

Forrás: Magyar Batthyány Alapítvány

Ritz Judit a díj átvételét követően hangsúlyozta: 

A díjjal figyelmet kaphat az a csodálatos munka is, amit pályatársaimmal végzünk fáradhatatlanul, nap mint nap a rászoruló embertársainkért!

Forrás: Magyar Batthyány Alapítvány

A díjakat Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke és Batthyány Boldizsár adta át. A díjátadón az államtitkár kiemelte: – Gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia örökségének megőrzése és továbbadása nemcsak feladatunk, de kötelességünk is. Magyarországnak és a magyar nemzetnek minden eddiginél nagyobb szüksége van olyan emberekre, akik mind hivatásuk gyakorlása során, mind magánéletükben vallják a Magyar Batthyány Alapítvány által is megfogalmazott alapvető elveket, és erősítik a magyar közösségeket, családokat, a magyar nemzetet. Kiemelt jelentőségű tehát, hogy akik a hit, a család, a nemzet, a Föld és a közösség felemelése és megőrzése érdekében végzik mindennapi munkájukat, azokat elismerjük, megbecsüljük, munkásságukat pedig követendő példaként állítsuk a felnövekvő generáció elé.

Az alapítvány idén is adományozott posztumusz díjakat, melyet Szőcs Géza (1953–2020) magyar költő, politikus; Kopp Mária (1942–2012), orvos, klinikai pszichológus, az MTA doktora; illetve Konrád Istvánné (1951–2022), a Magyar Piac Szövetkezet elnök-alapítója kapott. 

A díjátadóra a Batthyány család Fiumei úti sírkertben lévő mauzóleumánál, a Batthyány tematikus héten került sor Budapesten, melyet követően a jelenlévők megtekinthették  a Szeressétek egymást és tiszteljétek atyátok emlékét! című szabadtéri színpadi előadást a Magyar Batthyány Alapítvány és a Nemzeti Örökség Intézete jóvoltából – zárják a Magyar Batthyány Alapítvány közleményét.

Borítókép: Kép az átadóról (Forrás: Magyar Batthyány Alapítvány)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.