„Alaptalannak érzem a német parlament aggodalmát”

Baloldali többségű parlamentről van szó, én ennek tudom be a kifogásaikat – reagált a Magyar Nemzet kérdésére Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arra, hogy a Bundestag támogatja a Magyarországtól való uniós források elvonását. A miniszter lapunknak azt is kifejtette: az USA magyarországi nagykövetének részéről nagyon tapintatlan és ügyetlen diplomáciai lépés volt, hogy fogadott két magyar bírót.

2022. 11. 12. 6:55
20221111 budapest dr navracsics tibor teruletfejlesztesi miniszter havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem gondolom, hogy a Bundestag feladata lenne az, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány között folyó tárgyalásokat minősítse, ráadásul a bizottság értékelése szerint minden olyan vállalásunk, amit eddig tettünk az irányukba, teljesült és jó ütemben haladunk

– emelte ki lapunknak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) projektről rendezett konferencián a Magyar Zene Házában. A tárcavezető azzal kapcsolatban nyilatkozott, miszerint a német szövetségi parlament támogatja, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt, méghozzá az erre vonatkozó határozatot a Bundestag csütörtök éjjel fogadta el. Navracsics Tibor lapunknak úgy fogalmazott: 

November 19-én az Integritási Hatóság is meg tudja kezdeni a működését, alaptalannak érzem a német parlament aggodalmát, baloldali többségű parlamentről van szó, én ennek tudom be a kifogásaikat.

A kondicionalitási mechanizmus

Mint ismert, az Európai Bizottság hivatalosan április 27-én indította meg Magyarországgal szemben a jogállamisági (úgynevezett kondicionalitási) mechanizmust. Ezzel kapcsolatban több hónapja folytak tárgyalások Magyarország és Brüsszel között. Szeptember közepén jelentette be a miniszter, hogy tizenhét vállalást tett a magyar kormány az Európai Bizottságnak, ezzel lezárult egy több hónapig tartó, nagyon intenzív és nagyon konstruktív folyamat. Korábban lapunknak Navracsics Tibor hangsúlyozta:

a tizenhét vállalás közül az Integritási Hatóság az egyik legfontosabb, amely szervezet alapvetően az uniós forrásokból megvalósuló projektek közbeszerzési eljárásait fogja vizsgálni, és közbeléphet, ha olyan szabálytalanságot észlel, amely az uniós források nem megfelelő felhasználására ad lehetőséget.

A miniszter akkor azt is kiemelte, hogy november 19. után vissza is vonhatja a bizottság a javaslatot a források visszatartásáról vagy az Európai Tanács elé terjeszthetik az ügyet. A kondicionalitási eljárással kapcsolatban mindazonáltal az Európai Bizottságnak nincs arra joga, hogy szankciókat alkalmazzon egy tagállammal szemben, csupán javaslatot tehet az Európai Tanácsnak. A szóban forgó források egyébként a Magyarországnak járó pénz tizenöt százalékát jelentik.

Újabb elvárások?

Korábban arról volt szó, hogy nem lesz több követelése az Európai Bizottságnak, miután szeptember közepén lezárultak a kondicionalitási eljárás tárgyalásai. Mégis, az elmúlt napokban arról érkeztek hírek, hogy a testület megfogalmazhat még további követelést, többek között a bírósági függetlenséggel kapcsolatban. Navracsics Tibor erről lapunknak kifejtette:

– Tárgyalunk róla, és amennyiben olyan módosításokról van szó, amelyek adott esetben a rendszert is hatékonyabbá teszik – tulajdonképpen nem is a bírói függetlenséget érintő kérdésekről van itt szó, hanem az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatáskörmegoszlásról – akkor semmi akadálya, hogy módosítsunk jogszabályokon.

Pressman tapintatlan lépése

Arra a kérdésünkre, miszerint pár héttel ezelőtt két magyar bíró elment David Pressmanhoz, az USA magyarországi nagykövetéhez és ez a látogatás mennyiben vet rossz fényt a bizottság és a magyar kormány közötti tárgyalásokra, Navracsics Tibor úgy fogalmazott, hogy az amerikai nagykövet részéről nagyon tapintatlan és ügyetlen diplomáciai lépés volt ez, amivel veszélyezteti ezeknek a bíráknak a függetlenségét. – Én úgy gondolom, hogy egy nagykövetnek körültekintőbben kell eljárnia – tette hozzá a miniszter.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.