Dollármédia: Gulyás Márton szélsőbaloldali aktivista propagandavideóit is Amerikából pénzelték

A magát műsorvezetőnek beállító szélsőbaloldali aktivista, Gulyás Márton kampánymunkáját Márki-Zay Péter többször nyilvánosan is megköszönte. A választás óta az is kiderült, hogy a Partizán felhasználóinak adatai is Bajnai Gordonékhoz kerültek, a könyvelőjük pedig szintén ugyanaz. A külföldi finanszírozás mellett ez a két szempont is a baloldali lejárató dollármédiumhoz, a DK-közeli EzaLényeghez teszi hasonlatossá Gulyásék csatornáját – ismertette az Origó.hu a legújabb, a dollárbaloldalról szóló írásában.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2022. 12. 16. 13:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Márton nemrég interjút készített a főpolgármesterrel, de a 42 perces beszélgetésben nem került szóba a dollárbaloldal-botrány. Mindez annak fényében nem meglepő, hogy 

 Gulyás Partizánja is komoly dolláralapú támogatásban részesült az elmúlt években

– hívta fel a figyelmet az Origó.

A YouTube-csatorna a választási országjáró útjához szükséges 98 ezer dollárt az elmúlt hetekben a magyar titkosszolgálati jelentésben is felbukkanó National Endowment for Democracytól (NED) kapta. A NED-et nyílt források nemes egyszerűséggel csak úgy említik, mint a CIA hivatalossá tett megjelenését külföldön. A szervezetről érdemes tudni, hogy éves előirányzatot kap az Egyesült Államok költségvetéséből.

Gulyás Márton Márki-Zay Péterrel a Partizánban. Forrás: Origó

Ahogyan arra az Origó rámutat: nem a NED-től kapott összeg volt a Partizán egyetlen külföldi finanszírozása, ugyanis a German Marshall Fund (GMF) is pénzelte a csatornát. A GMF meghívásos pályázatán 15 ezer dolláros, továbbá a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán kétszázezer eurós díjazásban részesültek. Saját bevallásuk szerint az előbbit eszközbeszerzésre, az utóbbit az új stúdió kialakítására, illetve a szerkesztőségi iroda felújítására fordították. 

Ráadásul, ahogy azt a Mandiner részletesen bemutatta,

amíg a Közös Ország Alapítvány pénzelte Gulyás Márton korábbi csatornáját, addig oda érkeztek a külföldi pénzek.

Ahogy viszont egy másik alapítvány kezdte el finanszírozni a 2020-ban útjára induló Partizánt, ott jelentek meg a külföldi donorok. Azt is megjegyezték, hogy a Gulyásékat pénzelő, washingtoni központú Marshall Fund donorlistáján közvetlenül is ott szerepel a Soros-alapítvány, valamint az Európai Bizottság is.

A Partizán mindemellett a dollármédia és a dollárbaloldal tevékenységének egyik látványos kapcsolódási pontja is. Ugyanis nem kizárólag a külföldi finanszírozás volt közös elem, hanem az adatgyűjtés és a könyvelés terén is egybefonódtak a baloldali pártok és Gulyásék. Bajnai Gordonék DatAdatja és a Partizán adatgyűjtési együttműködéséről Gulyás bevallotta:

Volt egy chatbot a Partizánon, amit alapvetően az ő segítségükkel tudtunk használni. Amikor elindult a Partizán, akkor abban nyújtott segítséget: hogyan kell Facebook-hirdetéseket optimalizálni, hogyan kell jól megjeleníteni egy-egy posztot, hogyan kell a social médiában ezeket a lehetőségeket jól használni.

Mindemellett az is kiderült, hogy a Gulyás által ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését egyaránt a Szegi nevű településen ténykedő Tóth Józsefné látja el.

A könyvelő egyébként amellett, hogy azt a céget vezeti, amely a DatAdatnak és az EzaLényegnek könyvel, a DK-nak számlázó cégnek korábban is az ügyvezetője volt. Látható tehát, hogy Gulyás Márton mind a külföldi finanszírozás módjában, az adatgyűjtő Bajnai-céggel, a DatAdattal kötött szerződésben, mind pedig a könyvelő személyében hasonlít az EzaLényeg nevű Bajnai-közeli, lejárató jellegű dollármédiumhoz.

A személyi összefonódások ágrajza (Forrás: Origó)

Az is érdekes, hogy

éppen a választást megelőző esztendőben, 2021-ben emelkedett évi ötmillióról 272 millióra (!) a Partizán bevétele.

Márki-Zay Péter egyébként nagyon hálás volt Gulyáséknaka tág értelemben vett kampányidőszakban elvégzett munkájáért. Nem véletlen, hogy az előválasztási, illetve a választási eredményhirdetés estéjén is élő adásban köszönte meg tevékenységüket.

A fent említett könyvelőnek, Tóth Józsefnének tehát lehetett munkája rendesen, főként a kampány körüli időszakban, hiszen ömlött a pénz a DatAdat-csoporthoz és az EzaLényeg kiadójához. Ez pedig a következőféleképpen történt.

A Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) több mint 1,8 milliárd forintot kapott Amerikából a NED-es kapcsolatokkal rendelkező Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. A Bajnai Gordon volt kormányfő és a Karácsony Gergely főpolgármester korábbi tanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy ezenfelül egymilliárd forintnyi támogatást juttatott az Ezalényeg című álhírportál kiadójához is. Az említett összegek végül jórészt a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoportnál landoltak. Mint köztudott, tulajdonképpen a DatAdat bonyolította a baloldal teljes választási kampányát.

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az Action for Democracy kiktől, mely szervezetektől kapta a baloldal kampányához utalt milliárdokat, de a szervezettel kapcsolatba hozható, CIA-kötődésű NED bizonyosan segítette a partizánt.

A tengeren túlról érkező milliárdok, vagyis az amerikai befolyásolás miatt sérülhetett az ország szuverenitása, a történteket a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálják, ráadásul a kampányt kísérő gyanús ügyletek, tranzakciók miatt több büntetőeljárás is indult.

Az eredeti, teljes írás Dollármédia: Gulyás Márton szélsőbaloldali aktivista propagandavideóit is Amerikából pénzelték címen az Origo.hu oldalon olvasható. 

Borítókép: Gulyás Márton a Partizán című műsorban (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.