Donáth Annára embert próbáló, nagy feladat várhat

A Momentum jelenlegi elnökének, Gelencsér Ferencnek a mérlege: identitásválság, kilépő politikusok, csökkenő népszerűség. A szülési szabadságról hamarosan visszatérő Donáth Anna már megkezdte a felkészülést a feltételezhetően rá váró, embert próbáló feladatra: a pártnak lendületet, identitást, elképzelést kell adni. Kérdéses azonban, lesz-e hová visszatérnie a korábbi pártelnöknek.

2023. 01. 11. 6:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pálfordulás, identitásválság, vezetői karizmahiány, elképzelésnélküliség – csak néhány ok, amely miatt a Momentum Mozgalom támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. 

DONÁTH Anna Júlia; Cseh Katalin
Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó. MTI/Illyés Tibor)

A Nézőpont Intézet legújabb felméréséből ugyanis kiderült: ha most vasárnap rendeznék meg az európai parlamenti választásokat, a korábbi kettő helyett csupán egy mandátumot szereznének.Ahhoz, hogy megértsük a baloldali párt válságának okát, érdemes felidézni, 2019 előtt még hogyan pozicionálta magát a hazai politikai palettán. A Momentum Mozgalom hat évvel ezelőtt, a 2024-s olimpiai pályázat megfúrásával robbant be a köztudatba. 

 

Hogyan süllyedt mélypontra a Momentum Mozgalom támogatottsága?

A 2019-es EP-választások előtt az aktuális politikai elit leváltására, valamint a korrupció felszámolására tettek ígéretet. Vezetőjüket, Fekete-Győr Andrást a baloldali sajtó előszeretettel hasonlította a fiatal Orbán Viktorhoz. Az Index egy cikkében azt is írta, hogy a pártelnök 2010-ben a Fideszre szavazott, aztán nagyon hamar kiábrándult a pártból.

 Az írás szerint Fekete-Győr a párizsi szobájában döbbent rá, milyen reménytelen is az MSZP–Együtt–DK–PM–Liberálisok által akkor összekovácsolt kormányváltó összefogás, s ígéretet tett, hogy a vállalhatatlan kormánnyal és a vállalhatatlan ellenzékkel szemben is alternatívát nyújt.

A Momentum pár év leforgása alatt azonban az összes általa kommunikált irányvonallal szembefordult. Tavalyelőtt nyáron botrány robbant ki egyik európai parlamenti képviselőjük körül. 

A Cseh Katalinhoz és családjához köthető cégek gyanús körülmények között nyertek el mintegy 4,8 milliárd forint értékű uniós támogatást. Az addig jól működő uniós és korrupcióellenes kommunikációjuk ezzel teljesen hiteltelenné vált. Fekete-Győr Andrásnak a Partizán című műsornak adott interjújából kiderült: nemhogy nem hasonlít a fiatal Orbánra, de tulajdonképpen semmit nem tud pártja működéséről, jövőképéről sem.

Kilépő politikusok a Momentumból

A 2022-es országgyűlési választáson pedig már közös listán indultak az általuk kritizált baloldali pártokkal. Fekete-Győr leváltása után Donáth Annától remélhette újradefiniálását a párt, ám az EP-képviselő tavaly májusban bejelentette: szülési szabadságra megy. 

A helyére Gelencsér Ferencet választották meg, aki a Telex olvasatában– Fekete-Győrhöz hasonlóan – konzervatív, kiábrándult fideszes, s vélekedése szerint a céltalan orbánozás helyett a hazánkról alkotott elképzeléseinkről kell beszélni. Hazánkról alkotott elképzelésekről azóta azonban nemigen hallhattunk a magát államférfinak nevező politikustól. Sőt egy világválság alatt nem találtak egyetlen témát sem, amivel a Momentum tematizálta volna a közbeszédet. 

A vezetői képességek híján lévő elnök pedig nagyon gyorsan eltévedt a politikai útvesztőkben. Alig egy hónap alatt öt momentumos távozott a pártból, hogy átlépjen a DK-ba vagy csatlakozzon Gyurcsányék helyi frakciójához. 

Közéjük tartozik Déri Tibor újpesti polgármester, Bodrozsán Alexandra kecskeméti önkormányzati képviselő, Buzinkay György korábbi elnökségi tag, Juhász Béla sződligeti polgármester, illetve Székely Dániel Bács-Kiskun megyei önkormányzati képviselő.

A párt belső ügyeire rálátó forrásaink szerint Donáth a távozások hatására adott fel egy szokatlan hirdetést, amelyben azt kérte: csatlakozzanak egy hírleveléhez, hogy e-mailben oszthassa meg gondolatait Magyarországról és az EU-ról. 

A volt elnök szombati Facebook-posztjában pedig az ukránoknak és a kárpátaljai magyaroknak hirdetett adománygyűjtést, amelyben − feltételezhetően adathalászat céljából − fontos megadni az adományozó nevét és lakcímét is. Ez arra utalhat, hogy Donáth Anna lesz az, aki a 2024-es EP-választások előtt megpróbálhatja megmenteni a pártot a totális eljelentéktelenedéstől. Kérdéses azonban, hogy lesz-e hová visszatérnie.

Borítókép: a tudatlanságáról ismertté vált Gelencsér Ferencnél a Momentum EP-képviselőnője is jobban teljesített (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.