„Nem korlátozhatják politikai viták a magyar egyetemisták jogait”

Minden egyetemi polgárnak biztosítani kell a jogot a részvételhez az EU mobilitási programjaiban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 14. 16:10
null
Budapest, 2019. január 9. Hallgatók írásbeli vizsgán a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) 2019. január 9-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamennyi magyar egyetemi polgárnak, az egyetem fenntartójától függetlenül, diszkriminációmentesen biztosítani kell azt a jogot, hogy az Európai Unió (EU) oktatási, mobilitási programjaiban, valamint kutatási együttműködéseiben részt vehessen

 – írta a Magyar Rektori Konferencia (MRK) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Magyarországon 63 felsőoktatási intézmény működik: államiak, egyháziak, magánintézmények és alapítványi modellváltó egyetemek egyaránt – sorolták. 

Az MRK elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy bármilyen természetű és jellegű politikai vita a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók részvételét korlátozza az EU oktatási, mobilitási és kutatási együttműködési programjaiban.

A részvételi lehetőség ezen programokban kivétel nélkül minden uniós ország valamennyi egyetemi hallgatója és oktatója, kutatója számára egyformán elérhető kell hogy legyen – szögezik le közleményükben.

Nagyon bízom benne, hogy az Európai Bizottság valójában nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitájának a költségét 

– reagált korábban lapunknak Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter arra a döntésre, amely szerint nem kaphatnának támogatást az Erasmus+ programon keresztül azok az egyetemek, amelyek alapítványi fenntartásúak. 

Mint korábban beszámoltunk róla, a döntés értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. A tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik. Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem.

Navracsics Tibor  lapunknak azt nyilatkozta, a korábbi tárgyalások során az Európai Bizottság említett aggályokat, de ezeket kezelték, ezért nem értik a mostani lépésüket. A miniszter szerint diszkriminatív a bizottság lépése.

Borítókép: Hallgatók írásbeli vizsgán a Budapesti Corvinus Egyetemen 2019. január 9-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.