Uszodát is fűt a magyar szuperszámítógép

A napokban adták át a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán hazánk legnagyobb teljesítményű számítógépét. A Komondornak elnevezett (egyszerre emlékeztetve a hajdani Commodore-ra és az őserejű magyar pásztorkutyára) berendezés az első, amely a teljesítményével átlépte a petaflop határt.

Gőz József Miklós
2023. 01. 23. 16:25
SPALLER Endre; BÁCS Zoltán; PAPP László
Debrecen, 2023. január 13. Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b), Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja (b2) és Spaller Endre, a KIFÜ elnöke (b3) Magyarország legerõsebb szuperszámítógépének átadásán Debrecenben 2023. január 13-án. A Komondor névre keresztelt berendezést a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe. A szuperszámítógép 4,7 milliárd forintba került, teljesítménye öt petaflops, ami percenként 50 ezer laptopnyi kapacitásnak felel meg. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt petaflopos számítógépet telepítettek, amely a közönséges számítógépekkel összehasonlítva percenként ötvenezer összekapcsolt laptop teljesítményével bír. Ez a számítógép csaknem ötmilliárd forint beruházás keretében valósult meg.

A Komondor előzménye egy 2015-ben telepített szuperszámítógép volt, amely szintén a legnagyobbnak számított az országban. A gépnek a Leo nevet adták, és a számítógépházat úgy alakították ki, hogy további bővítések is beleférjenek.

A számítógéphez – az egyetem informatikai igényeinek kielégítése mellett – elsősorban olyan nagy számolókapacitást használó tudományos ágazatok, mint a klímakutatás, a jövőkutatás, a különböző folyamatok szimulációja, a valós idejű közlekedésszervezés férhetnek hozzá, de 25 százalékban vállalkozások hasonló igényeit is kiszolgálhatják.

Az ilyen teljesítmény természetesen nagy hőfejlődéssel jár, hiszen jóval kisebb asztali számítógépeink és a laptopjaink is ventilátorral hűtik magukat. A szuperszámítógépnek nem elegendő a léghűtés, komoly vízhűtő berendezés gondoskodik az üzemi hőmérsékletről.

A campus ismerői tudják, hogy a debreceni egyetem szuperszámítógépét alig száz méterre telepítették a szomszédos telken lévő debreceni városi sportuszodától. 

Kézenfekvő tehát, hogy a felmelegedett hűtővíz besegítsen az uszoda fűtésébe, megtakarítva ezzel az igen drága energiát. Különös tekintettel arra, hogy a lakossági és a sportolói úszást is szolgáló intézmény most is csak korlátozott időben és állami rásegítéssel tud működni. 

A tervek szerint hőszivattyús rendszert alakítanak ki, és a felmelegített vizet ezzel továbbítják az uszoda felé. A megvalósításon dolgoznak az egyetem szakemberei, a következő fűtési idényben már működhet is az energiatakarékos módszer, az uszoda akár le is válhat a helyi távhőszolgáltatás rendszeréről. Külföldön már van példa ilyen együttműködésre. A bécsi floridsdorfi kórház a tőle nem messze lévő számítóközpontban a szervertermek berendezéseiben keletkező hőt hasonló módon használja fel fűtésre.

Borítókép: Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és Spaller Endre, a KIFÜ elnöke Magyarország legerősebb szuperszámítógépének átadásán Debrecenben 2023. január 13-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.