Május 1-jétől jön az országbérlet és a vármegyebérlet

Korszakalkotó változás, minden eddigi konstrukciónál kedvezőbb lesz a vármegyebérlet és az országbérlet május 1-jei bevezetése a közösségi közlekedésben. Ezzel az elmúlt három évtized legjelentősebb díjszabási fejlesztését hajtják végre a hazai helyközi közösségi szolgáltatók – közölte a MÁV–Volánbusz-csoport az MTI-n keresztül.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MÁV2023. 02. 18. 20:15
MÁV-Start vonat, vasút Forrás: Facebook/MÁV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Május 1-jével a buszra és vasútra is érvényes havi országbérletet és vármegyebérletet ajánlunk. A vármegyebérlet 9450 forintba, a havi országbérlet pedig 18 900 forintba kerül majd – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombati országértékelő beszédében. A MÁV–Volánbusz közleményben ismertette a részleteket: májustól az új bérletekkel teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV–HÉV vagy a GYSEV járataival. Ezen társaságok 

helyközi járatait korlátlanul használhatják majd az utazók a bérleten feltüntetett területen. A vármegyebérlet és az országbérlet napi több tízezer buszon és kötöttpályás járaton teszi lehetővé az utazást egyéb jegy vagy bérlet megváltása nélkül.

Azt remélik, hogy az új tarifatermékek bevezetésével mind a közúti, mind a kötöttpályás helyközi közösségi közlekedés versenyképesebb, vonzóbb lesz, jobb minőségű kiszolgálást, több járatot, kevesebb várakozást jelent, és pozitív hatása megjelenik a belföldi turizmusban és a vendéglátásban is.

Az új bérleteket 

  • a MÁV-Start pénztáraiban, 
  • automatáinál és 
  • a MÁV-appon, 
  • a Volánbusz pénztárainál, 
  • a buszokon és 
  • a GYSEV pénztárainál 

lehet majd megvásárolni. Várhatóan április utolsó hetében egyes értékesítési csatornákon elővételben is megvásárolhatók lesznek.

A teljes árú, harmincnapos érvényességű vármegyebérletet 9450 forintért lehet majd megvásárolni, a szintén harmincnapos országbérlet ennek duplájába, 18 900 forintba kerül majd. A tanulóbérlet kilencvenszázalékos kedvezménnyel váltható, 945 forintért.

A teljes árú vármegyebérlet olcsóbb lesz, mint a havi Budapest-bérlet vagy mint 15 liter, átlagosan 250-300 kilométer megtételére elegendő üzemanyag, február közepén érvényes áron számolva – hangsúlyozták.

Akik az utazásaik alkalmával rendszeresen átlépik a vármegyehatárt, két vármegyebérlet áráért az ország egész területére érvényes országbérletet vásárolhatnak. Ez 2500 forinttal olcsóbb lesz, mint jelenleg harminc kilométerre érvényes bérlet. A tanulók ennél a bérletfajtánál is igénybe vehetik a 90 százalékos kedvezményt, így 1890 forintért szinte bárhová eljuthatnak az országban.

A vármegyebérlet és az országbérlet nem vehető igénybe helyjegyköteles vonatokon, első osztályon, továbbá a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain sem. A Pest vármegyei bérlet, illetve az országbérlet a BKK járatain sem érvényes, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni.

A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók. Így vármegyebérlet esetében mintegy 1300 forint, országbérlettel kicsit több mint 2600 forint saját költségen lehet utazni a helyközi szolgáltatók járatain.

A nem távolsági jellegű, regionális és elővárosi utazások jelentős része vármegyén belül vagy szomszédos vármegyék között történik.

A regionális és elővárosi közlekedésben, különösen a kisebb településeken élők számára az új bérlet több közeli település elérését is segíti, de megmaradnak a jelenleg megvásárolható bérletek is.

A kedvezményes árú bérletek okozta bevételkiesést a kormányzat megtéríti a közlekedési társaságoknak – áll a közleményben. A közlekedési szolgáltatók folyamatosan készítik elő a vármegye és országbérlet vásárlásához, az eligazodáshoz hasznos tájékoztatási segédleteket, amelyeket a díjtermékek bevezetése előtt közzétesznek internetes oldalaikon, illetve egyéb tájékoztatási felületeiken is.

Borítókép: A MÁV szerelvénye (Forrás: Facebook/MÁV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.