Egymást érik a baloldalon a bírósági ügyek

Az utóbbi időkben nemegyszer előfordult, hogy a hazai balliberális oldal emblematikus tagjai szinte egymásnak adták a kilincset a bíróságokon. A baloldalon legutóbb Szél Bernadettet, az LMP korábbi társelnökét ítélték el első fokon, de ugyanígy járt Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke is. Mellettük büntetőügy van folyamatban Fekete-Győr András egykori Momentum elnökkel és az előszeretettel lámpavasazó Szarvas Koppány Bendegúzzal szemben is.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önmagát tisztakezűnek gondoló baloldalon nem példa nélküli, hogy politikusokat bűnösnek talál a bíróság. Még kedden Tarnai Richárd, a Pest Vármegyei Kormányhivatal főispánja a Magyar Nemzetnek beszámolt róla, hogy Szél Bernadett, az LMP korábbi társelnöke két éve egy Facebook-bejegyzésben valótlanságot híresztelt. Emiatt Szél Bernadettet a bíróság bűnösnek találta rágalmazás vétségében, és felhívták a figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől. Mint kiderült, a volt országgyűlési képviselő és az ügyvédje fellebbezést nyújtott be, így az ítélet nem jogerős. Tarnai Richárd lapunknak jelezte, hogy a szóban forgó Facebook-bejegyzés még ma reggel is megtalálható volt Szél Bernadett oldalán.

baloldal
Varju László, a DK baloldali politikusa a vádlottak padján. Fotó: Mirkó István

Gyakori vendégek a bíróságokon

Ugyanakkor az LMP egykori társelnöke mellett más baloldali politikusok is gyakori látogatói voltak mostanában a bíróságoknak. Nemrég bűnösnek mondta ki és kilencszázezer forint pénzbírságra ítélte a Fővárosi Törvényszék Varju László baloldali országgyűlési képviselőt, a Demokratikus Koalíció alelnökét. A Gyurcsány-párt egyik vezetőjét a baloldal 2018. decemberi MTVA-székházba való benyomulása során okozott botrány, valamint a választás során választási ellenfelének befolyásolása miatt ítélték el. Azonban ez az ítélet sem jogerős, mivel a Központi Nyomozó Főügyészség súlyosításért – szabadságvesztés kiszabásáért –, a védelem és a vádlott felmentésért fellebbezett.

Ráadásul tavaly decemberben a kormánypártok a hatóságokhoz fordultak, mert szerintük Varju László átlépett egy vörös vonalat azzal, hogy egy sajtótájékoztatón tett kijelentéseivel megerősítette azokat a bankpánikot keltő álhíreket, amik Magyarország pénzügyi helyzetét is veszélyeztethették volna. A feljelentésről beszámolva a KDNP frakcióvezető-helyettese, Nacsa Lőrinc is kiemelte a DK-s politikus felelősségét. Emlékezetes, hogy a közösségi médiában, továbbá sms-ekben terjedtek pánikkeltő és hamis hírek széles körben, amelyek szerint a lakossági megtakarításokat valamiféle veszély fenyegeti, és a bankbetétek megszüntetését sürgették.

Nagy botrányt kavart Fekete-Győr András büntetőügye is, akit hivatalos személy elleni erőszakkal vádolnak, mivel még a Momentum elnökeként 2018-ban rendőrökre támadt egy Kossuth téri tüntetésen. A politikus ellen 2020-ban előkészítő üléssel kezdődött el a büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádirati tényállás szerint a vádlottak a Országház épületének védelmét ellátó rendőrsorfalra különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék. A Központi Nyomozó Főügyészség az elsőrendű vádlott Szarvas Koppány Bendegúz ellen csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak, míg a másodrendű vádlott Fekete-Győr András ellen csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat.

Varju László botránya az MTVA székházában:

Borítókép: Fekete-Győr András (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.