időjárás 20°C Félix 2023. június 9.
logo

Lefotózták a Bükki Nemzeti Parkban a Svájcból indult farkast

MAGYAR NEMZET
Forrás: Boon.hu
2023.03.28. 18:48 2023.03.28. 19:14
Lefotózták a Bükki Nemzeti Parkban a Svájcból indult farkast

Nógrád vármegye északkeleti részén a mozgása lelassult, de követte a farkasok által használt csapásokat.

Az M237 jelű svájci farkas március 19-én elhagyta a Dunántúlt, március 20-án nappal már a Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció zűrzavarát, és érte el Nógrádot. Mint ahogy azt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál, a Boon.hu megírta, a Bükki Nemzeti Park területén látták az állatot.

A Bükki Nemzeti Park tájékoztatójából ismerhettük meg a Svájcból útra kelt farkas útját: a két Duna-ág átúszása után egy állattartótelep szélére kidobott, már oszlásnak indult két kecsketetemből evett. Március 20-án, egy éjjel alatt a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet központi tömbjéig jutott, valószínűleg sehol sem állt meg útközben. A Tepke-hegy erdeiben töltött rövid pihenő után északnyugatnak vette az irányt, és a Zagyva-völgyén kereste az átjárót − olvasható a Boon cikkében.

Kisterenye település és a vadvédő kerítéssel lezárt 21-es főút állta útját, melyet így meg kellett kerülnie, majd a Mátraszele feletti erdőkben nappalozott. Március 22-én este a Bárna-patak völgyében már a helyi farkascsalád ismert csapáját követve eljutott Heves vármegyébe.

Mielőtt elhagyta volna Nógrádot, a Bükki Nemzeti Park farkasok megfigyelésére telepített kamerái előtt is elhaladt. Az egyik vadkamerás felvételen az állatra helyezett nyakörves jeladó is egyértelműen azonosítható. A Svájcban jelölt farkas három éjszaka alatt átkelt Nógrádon. Légvonalban ez 69 kilométer, ami a valóságban közel 100 kilométer négy lábon.

A vadkamera lencsevégre kapta a kószáló állatot. Fotó: Bükki Nemzeti Park

A terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és egyértelmű lett számára, hogy lakott farkasterritóriumba érkezett. Nógrád északkeleti felén, mozgása lelassult, de mégis követte a farkasok által használt csapásokat − olvasható a Boon cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.