Léleképítés Kodály Zoltán nyomán

Ez a jegyzet nem valamiféle „kampányolás” az eddigi Opera-vezetés mellett. De a KismaMatiné kezdeményezés megéri a hírverést.

2023. 05. 14. 6:00
István, a király
Fotó: opera.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel… Még tovább mennék: nem is a gyermek, az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.” Kodály Zoltán fogalmazott így 1948-ban Párizsban, egy művészeti nevelésről szóló gyermeknapi konferencián. A világszerte ismert zenepedagógus, zeneszerző arról beszélt, mennyire fontos az éneklés és a mondókázás már magzati és újszülöttkorban a kisgyermekek egészséges fejlődése érdekében.

A zseni ettől zseni – Kodály korszakos jelentőségű felismerését az azóta eltelt 75 év során tudományosan is számos kutatással és vizsgálattal igazolták.

Itt csak egyet említek címszavakban: igazolták például, hogy a komolyzenének akkora ereje van, hogy a koraszülött babák agyi hálózatait majdnem képes volt visszaállítani arra a szintre, amelyet csak a rendes időben megszületett kisbabáknál tudtak kimutatni.

S hogy mindezt miért hozom fel, annak egyszerű oka van: volt szerencsénk részt venni az Opera KismaMatiné programján. Bár az elhúzódó operaházi főigazgató-választás még mindig folyamatban van, ez a kis jegyzet nem valamiféle „kampányolás” az eddigi vezetés mellett. Csupán arról van szó, hogy

ez a most már évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés igazán megérdemli a hírverést.

Mert miről is van szó? A program lényege az, hogy a kodályi gondolat jegyében, anyák napja alkalmából a várandós kismamáknak (és egy kísérőjüknek) kedvezményes jegyet kínálnak az Operaház egyik előadására. De nem is akármilyet! A kedvezményes jelző eleve erős túlzás: nem valami félárú vásárlási lehetőségről van szó, hanem tényleg jelképes összegről:

a jegyek darabját mindössze háromszáz forintért lehet megvásárolni, s mindehhez csak a váran­dósgondozási kiskönyvre van szükség.

Ráadásul nem is a kakasülőre szólnak azok a bizonyos jegyek, mi például a nemrég gyönyörűen felújított Operaházban a zsöllye 5. sorában foglalhattunk helyet – ahol a sok száz másik pocakos kismama élénk figyelmet keltett. De a figyelmességeknek még mindig nincs vége! Az anyukákat a szünetben ajándékcsomaggal várták, az egyik édesanyának pedig, akit kisorsoltak, egy-két évig születendő gyermeke tisztában tartására sem lesz gondja, akkora pelenkaadagot kapott. S említsük meg azt is, hogy a múlt vasárnapi előadás ezúttal a legendás István, a király című darab volt, annak is a Szinetár Miklós által színre vitt, Gyöngyösi Levente zeneszerző által szimfonikus zenekarra hangszerelt változata – a végén katartikus, közös Himnusz-énekléssel.

Sokszor emlegetjük a nagyvonalú magyarországi családtámogatásokat és azt, hogy milyen sokféle pénzügyi segítséget kapnak a családok. Ez mind nagyon fontos, de mellette az ilyen kezdeményezésekből épül fel igazán az, amit családbarát országként szeretünk emlegetni. Sok ilyen programot tehát, „százat, ezeret”!

S a főigazgató személyétől függetlenül mondjuk: Folytassa, Operaház!

Borítókép: Jelenet a Magyar Állami Operaház István, a király című előadásából (Forrás: Opera.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.