Akár kilencven százalékban külföldről finanszírozhatta március 15-i „kormányváltó nagygyűlését” a baloldal

Az Állami Számvevőszék birtokunkba került jelentése szerint csak erre a kampányeseményre összesen négyszázmillió forintot költöttek.

Munkatársunktól
2023. 06. 24. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután tegnap bemutattuk, hogy a Márk-Zay Péter-féle mozgalom által a kampány során elköltött, jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek, ma egy nagyobb tételt emelünk ki az Állami Számvevőszék részjelentéséből. Március 15-én, a nemzeti ünnepen úgynevezett „kormányváltó nagygyűlést” szervezett a baloldal, ám az ezzel járó költségek mindössze egytizedét vállalták a pártok.

 A közel négyszázmillió forintba kerülő (!) kampányeseményt kilencven százalékban nem ők fizették, vélhetően ez a pénz nagyrészt külföldről érkezhetett.

Egészen elképesztő és durván sértő jellegű kampányszöveggel rukkolt elő a ferencvárosi önkormányzati lapban a főszerkesztő, Vágvölgyi B. András a tavalyi választás előtt a 2022. március 15-i ünnepségek kapcsán. Szerinte „(…) a gyűlöletittas békemenetelőket a Lehel tér környékén parkolászó távolsági buszok ármádiája hozta, míg a Műegyetem rakparton lévők egyéni elhatározásból, 4-6-os villamossal, 4-es metróval és a fővárosi tömegközlekedés egyéb eszközeivel közelítették meg az eseményüket.” Nos, az elfogult liberális értelmiségi számára rossz hírt jelent az Állami Számvevőszék lapunk birtokába került részjelentése, amely szerint „buszos személyszállításra” nem kevesebb, mint 140 millió forintot költött a március 15-ei „kormányváltó nagygyűlés” érdekében a baloldal, méghozzá a DatAdat nevű, Bajnai-körbe tartozó cég, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). A Mandiner idén áprilisban, egy évvel a 2022-es választás után tárta fel először, hogy vélhetően döntően külföldi pénzből buszoztathatták a baloldali tüntetők egy részét.

Most pedig a tavalyi baloldali nagyrendezvény, az összesen 383 173 914 forint, azaz közel négyszázmillió forintos (!) költségvetésű „kormányváltó nagygyűlés” egyéb költési tételeit, illetve ezek látható forrásait is bemutatjuk. Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy mindössze 39 737 351 forintot, azaz a teljes költségek nagyjából egytizedét fizették baloldali pártok, azaz az LMP, a Jobbik és a DK. Érdekes, hogy éppen ezen pártok tagadják tavaly óta következetesen, hogy tudomásuk lett volna a baloldalhoz beérkező külföldi forrásokról. Emlékezetes, hogy tavaly szeptember elején Gyurcsány Ferenc a Hír TV híradójának úgy nyilatkozott, nem tudott arról, hogy Márki-Zay Péter mozgalmához külföldi pénzek is érkeztek a kampány során.

A három említett formáció egyébként a „rendezvénybiztosítási és őrzési feladatokat”, a „rendezvénytechnika biztosítását” és a „rendezvény dekorációs feladatait” állta. Ezek szerint ők abban a hitben voltak, hogy a buszoztatástól a fellépőkig, a kampánytárgyaktól a hangosításig, a rendezvényszervezéstől a szétosztott kiadványokig a rendezvény kapcsán minden ingyenes volt. A jogszabályok szerint egyébként kampányidőszakban a pártok nem fogadhatnak el tiltott támogatásokat jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, illetve más államtól, külföldi szervezettől, nem magyar állampolgár magánszemélytől sem.

Mindenesetre, a baloldal műegyetemi rendezvénye tavaly március 15-én nem közel negyvenmillió forintba került, mint amennyit bizonyos pártjaik kifizettek, hanem csaknem négyszázmillió forintba. A költségek nagyjából kilencven százalékát pedig a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom (69 százalék), illetve egy bizonyos gazdasági társaság finanszírozott (21 százalék), ez pedig egyéb sajtóinformációk szerint feltehetően a Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz, tehát Gyurcsány Ferenc volt munkatársaihoz köthető DatAdat Professional nevű vállalkozás.

Ami az egyéb tételeket illeti, az említett gazdasági társaság a buszos személyszállításon túlmenően „előadóművészeti tevékenység” jogcím alatt is kifizetett 23,7 millió forintot. A rendezvényen Burján Orsolya énekes, Ullmann Mónika és Nagy Zsolt színművész, Polgár Csaba színművész, illetve a „Hatalom a Népé” című kampánydal előadói léptek fel, az ellenzéki politikusok és Donald Tusk mellett. A részjelentésből nem derül ki, hogy pontosan mely előadók kaptak pénzt, illetve értelemszerűen az sem, hogy pontosan mennyit. A DatAdat említett cége mindenesetre további 5,5 millió forintot rendezvénytechnikai szolgáltatásra is kifizetett.

A költségek több, mint kétharmadát viszont a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom állta. Az ÁSZ részjelentése szerint a Márki-Zay-féle mozgalom „rendezvényszervezés, buszbérlés, hangosítás” jogcímen 137,8 millió forintot, „buszos személyszállításra” további 89 millió forintot, „kampánytárgyak készítése” céljára 32,2 millió forintot, „casting, szereplő közvetítés” címen 1,7 millió forintot, a Bödőcs Tibor által a kampányban propagált baloldali kampányújságra, a „Nyomtass Te Is!” című kiadványra pedig több mint 1,6 millió forintot fizettek ki. Márki-Zay mozgalma végül mindösszesen több mint negyedmilliárd forintot, egészen pontosan 262 477 097 forintot fordított az ellenzéki március 15-ei rendezvényre kapcsolódó kiadásokra.

Egészen abszurd módon tehát a baloldal magyar nemzeti függetlenségről szóló megemlékezését, a korábban a külföldi finanszírozásukról kiderült információkat is figyelembevéve, akár közel kilencven százalékban idegen forrásokból fedezhették. Erősen jelképes, hogy gyakorlatilag csak a díszleteket és a felszólaló politikusokat biztosították maguk a baloldali pártok, az összes többi, a rendezvénnyel kapcsolatos „tartalmi” kiadás, illetve a résztvevők meghatározó részének szállítása is idegen, tiltott forrásokból valósulhatott meg.

(Folytatjuk)

Borítókép: Az egyesült balliberális ellenzék 2022. március 15-i rendezvénye. (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.