Az amerikai nagykövet a pride-on is a kormányt támadta

David Pressman azt is elárulta, hogy napokban ünnepelték 22. évfordulójukat párjával, Daniellel.

Magyar Nemzet
2023. 06. 16. 23:30
David Pressman
20230417 Pécs Pécsre utazott David Pressman amerikai nagykövet, aki nyilvános program keretében látogatott el a Pécsi Tudományegyetemre, majd a Nemzeti Virológiai Laboratóriumba ment. Később „off the record” háttérbeszélgetést tartott. David Pressman egy Soros Györgyhöz köthető helyi alapítványt is meglátogatott. Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN A képen: David Pressman USA nagykövet a pécsi belvárosban Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A péntek este kezdődő Budapest Pride fesztivál megnyitóján David Pressman amerikai nagykövet tartotta meg a nyitóbeszédet, amelyet az Egyesült Államok nagykövetsége Facebook-oldalán is élőben közvetített. A nyíltan homoszexuális diplomata azzal kezdte, hogy elárulta, társával, Daniellel éppen a napokban ünnepelték 22. házassági évfordulójukat. 

– Szabadság ÉS szerelem. Ez az egy apró pluszszó fontos. Senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy választania kelljen a kettő között. Nem bináris világban élünk: Szabadság vagy szerelem. Szerelem vagy szabadság. Mindkettőt megérdemeljük, mindkettőhöz alapvető jogunk van – vezette fel gondolatait, melynek visszatérő motívuma volt a szabadság és szerelem kapcsolata.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az LMBTQI-embereket (a leszbikus, meleg, biszexuális, trasznemű, queer és interszex szavak kezdőbetűiből képzett betűszó, a szexuális és nemi kisebbségek átfogó megnevezése – a szerk.) a világon, így Magyarországon is támadások érik. 

Mindez talán tudatlanságból fakad. Vagy talán gyűlöletből. Vagy félelemből. Talán cinizmus és célszerűség vezérli.

– latolgatta.

Nem a Nyugat exportja

Beszédében az amerikai nagykövet a magyarországi helyzetről is szót ejtett. – Magyarország egy gyönyörűen sokszínű ország, tele olyan emberekkel, akik mindig is a történelmükkel, a saját szívükkel, saját lelkükkel és a saját istenükkel beszélgetve határozták meg és fogják meghatározni önmagukat. Ennélfogva ez az ország otthona azoknak a magyar embereknek, akik melegek, azoknak a magyar embereknek, aki leszbikusok, azoknak a magyar embereknek, akik biszexuálisok, azoknak a magyar embereknek, akik transzneműek és interszexuálisok – magyarázta. 

Szerinte ez nem a kulturális imperializmus terméke, és nem is a dekadens Nyugat exportja.

Majd arról panaszkodott, hogy a törvények, politikai vezetőik nyilatkozatai és a média megafonjai miatt vannak olyan emberek, akik úgy érzik, takargatnivalójuk van, hogy nincs jövőjük Magyarországon.

Célkeresztben a kormány

Nem számít, hány, a magyar kormány által gyártott, »brüsszeli« bombákról szóló plakát díszeleg a városban egy adott pillanatban, a valóság az, hogy Magyarországot nem »támadják« külső erők, nem fenyegeti a »nyugati dekadencia« vírusa, nem csúszik hason Soros György előtt, és nincs kiszolgáltatva teljhatalmú összeesküvő hatalmaknak

– szúrt oda egyértelműen ismét a magyar kormánynak. 

Majd figyelmeztetett: „Magyarország történetét, beleértve az egyenlőségi mozgalom sorsát is, nem külföldiek, hanem magyar emberek írják.”

– Már most tudom, mit fognak írni a szalagcímek, amelyeket Rogán miniszter úr csapata diktál majd a holnapi újságoknak. Kétségtelenül provokációval vádolnak majd, illetve hogy nyugati bölcsességet importálok, és obszcén értékeket erőltetek, miközben beavatkozom Magyarország belügyeibe. Ez legalább annyira kiszámítható, mint amennyire unalmas – folytatta a támadását a kormány ellen. Majd előre nehezményezte, hogy a kormányközeli média majd nem idézi teljes terjedelmében beszédét. 

Természetesen nem maradhatott ki a háború tematikája sem az eszmefuttatásból. David Pressman arra a sosem vitatott tényre mutatott rá, hogy „Magyarország a Nyugatot választotta”. – Magyarország identitásának és helyének határozott, egyértelmű és büszke kinyilvánítása – Európában, a NATO-ban, a Nyugaton belül. Egy olyan döntés, amely az elnyomás és az önkényuralom korszakából a szabadság és – merem mondani – a szeretet korszaka felé mozdul el – mondta. 

Majd zavaros fejtegetésbe kezdett, hogy szerinte a kommunista időket idézve jelentgetni kell a meleg szomszédokról, és hogy szerinte Magyarországon és Oroszországban tilos a homoszexualitásról beszélni.

– Tanulnunk kellene a történelemből, és hallgatnunk kellene Orbán Viktor miniszterelnök erőteljes szavaira, amikor egy évtizeddel ezelőtt a holokauszt nemzetközi emléknapján azt mondta: „Megvédjük az ország minden polgárát, ebben a tekintetben nem ismerünk kompromisszumot. Nem tűrjük és határozottan elítéljük a kisebbségek megbélyegzésének minden formáját.” Egyetértek a miniszterelnök úr szavaival. Mindannyiunknak eszerint kellene élnünk – utalt a magyar miniszterelnökre.

Milyen meleg nagykövetnek lenni?

– Egyik nap egy vidéki középiskolában egy diák felemelte a kezét, és megkérdezte: „Milyen érzés Magyarországon meleg nagykövetnek lenni?”

A válaszom közepénél megálltam. Nem a szavak hiánya miatt. Hanem azért, mert miközben beszéltem, hallottam egy másik hangot a fejemben. És ez a hang azt próbálta kitalálni, hogy a középiskolás diák kérdésére adott válaszommal vajon nem sértem-e meg a magyar törvényeket is

– magyarázta.

Majd beszéde végén leszögezte, hogy „valami jobbért, valami jóért, valami méltóért, valami igazságosért harcolnak”, amiben számíthatnak az Egyesült Államok segítségére.

A beszéd teljes leirata az amerikai nagykövetség honlapján teljes terjedelmében magyarul is olvasható

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.