Négy év után földbe állt a baloldal hangulatkeltése az augusztus 20-i tűzijáték ellen

Jellemzővé vált a baloldalon, hogy mindent támadnak, amiből politikai hasznot remélnek. Ilyen volt az utóbbi években az augusztus 20-i tűzijáték is, amit minden lehetséges módon el akartak gáncsolni, azonban idén már csak a Párbeszéd ágál az ünnep fénypontja ellen. Hasonló hátraarc volt megfigyelhető a baloldalon a pedagógus-életpályamodell módosítása vagy a héten kezdődő atlétikai világbajnokság kapcsán is.

2023. 08. 15. 5:36
null
20220827 Budapest Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. A látványosságot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatarra figyelmeztető vészjelzése alapján halasztotta el egy héttel az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét földbe állt a baloldal hangulatkeltése, mivel az utóbbi években menetrendszerűen támadták az augusztus 20-i nemzeti ünnep rendezvényeit, kiváltképp a tűzijátékot, ám idén látványosan csendben vannak. Mindössze Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa volt az, aki az ünnep csúcspontjának számító eseményről úgy vélekedett, hogy a tűzijáték világszerte „egyre inkább megy ki a divatból”, mert szerinte hatalmasak a költségei, miközben súlyosan egészségkárosító hatású. 

KARÁCSONY Gergely; JÁVOR Benedek baloldal
A baloldalon már csak a Párbeszéd hadakozik a tűzijátékkal Fotó: Szigetváry Zsolt

Karácsony Gergely pedig egy Facebook-bejegyzésben fakadt ki, mivel az ünnepi előkészületek miatt lezárták a Lánchíd járdáit. A főpolgármester elárulta, hogy emiatt beavatkozásra kérte a budapesti rendőrfőkapitányt. 

Úgy tűnik, a baloldal többi szereplője beláthatta, hogy a nemzeti ünnep elleni hadjárat nem számít sikeres politikai kommunikációs fegyvernek.

Emlékezetes, hogy egy évvel ezelőtt sokkal erőteljesebben agitáltak az ünnepi tűzijáték ellen a baloldalon. Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője még egy napirend előtti felszólalásában is nehezményezte a tűzijáték megtartását. Rajta kívül Komjáthi Imre, az MSZP képviselője is azt hangoztatta 2022-ben, hogy egy sokkal szerényebb tűzijátékkal is tisztességgel meg lehetne ünnepelni az államalapítást. Karácsony Gergely pedig kijelentette, hogy ha rajta múlna, akkor nem lenne tűzijáték a fővárosban. 

A főpolgármester már 2020 júniusában is elővette a tűzijáték költségének ütőkártyáját, amikor még nem lehetett tudni, hogy a Covid miatt megtartják-e egyáltalán az államalapítás ünnepének csúcspontját. Karácsony párttársa, Szabó Tímea sem maradhatott ki a kampányolásból három éve, miután egy bejegyzésében pusztán „rongyrázásnak” nevezte a Szent István-napi tűzijátékot. Figyelemre méltó, hogy az augusztus 20-i tűzijáték ellen folytatott hadjárat  a baloldal 2019-es őszi önkormányzati választáson elért budapesti sikereit követően vált jellemzővé, mivel a megelőző években nem foglalkoztak vele ilyen vehemenciával.

Megjegyzendő, hogy a tűzijáték mellett más ügyekben is hasonló magatartást tanúsított az utóbbi időkben a baloldal. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a fővárosi baloldal a 2019-es önkormányzati választási győzelme óta folyamatosan zsarolja a kormányt az atlétikai világbajnokság lemondásával, tüntetések szervezésével – most jegyeket kaptak a rendezvényre.

Karácsony Gergely az elmúlt hetekben azzal is fenyegetőzött, hogy a megnyitó napján tüntetést szervez az atlétikai stadion elé, ha a kormány nem fizeti ki az Egészséges Budapest program forrásainak fennmaradó részét. A múlt hónapban Karácsony még azt is kijelentette, hogy nem vesz rész a világszerte közvetített sportesemény megnyitóünnepségén. Arról is beszélt, hogy a vb nyilvánosságát arra fogják felhasználni, hogy elmondják, a kormány nem tartotta be a szavát, a kabinet által ígért forrásoknak csak mintegy a fele érkezett meg a kerületekhez. Azonban végül bejelentette, hogy felhagy a zsarolással. Ugyanilyen eset volt az is, amikor a baloldalon folyamatosan az új pedagógus-életpályamodellt kritizálták. Az ellenzéki pártok politikusai hétről hétre részt vettek a nemegyszer erőszakba torkolló tüntetéseken, ám a júliusi parlamenti szavazás előtt tartott demonstrációt már láthatóan ők sem vették komolyan, mivel ott az ellenzéki pártok közül csak a Párbeszéd képviseltette magát, a többi távol maradt.

Borítókép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.