idezojelek

Ne ünnepelj, magyar!

Karácsony azt is előírja, mi legyen a tűzijáték helyett: hát fényjáték.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Mirkó István

Közeleg az államalapítás ünnepe, így hát előcsoszogtak a gyengélkedőről az április 3-án cipóra vert, sebeiket nyalogató magyarországi baloldal ilyen-olyan figurái, hogy elmagyarázzák a magyaroknak, miért ne ünnepeljenek, vagy ha mégis, akkor mit hagyjanak ki a dáridóból, amennyiben egy csöpp jóérzés szorult beléjük. Az intelmezők kórusából először az MSZP-s Komjáthi Imre áriája zúgott fel még júniusban: „Az egész ország boldogabb lehetne, hogyha ezen a gigantikus tűzijátékon megspórolt pénzt a válságkezelésre, a bajba jutott családok megsegítésére fordítanánk.” A demagógiaméter már ekkor kiakadt. (Remélem, Imre is részt vett anno az éhségmeneteken Simon Gáborral együtt!) Csak azt nem értem, hogy az egyszázalékos párt politikuspajtása miért nyilatkozik „az egész ország” nevében.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aztán jött sorra a többi, hasonlóan magasröptű megszólalás. A mindenre is alkalmatlan Karácsony Gergely – egy lábszelfi és az ukrán zászló kitűzése közti szusszanásnyi szünetben – azt írta: „Nehéz hónapok várnak ránk, az embereknek támogatás kell, nem tűzijáték az adóforintjaikból. Nem késő lefújni az ünnepséget és végre az emberekkel foglalkozni. Tűzijáték helyett érdemi segítséget az embereknek!” Hiszen ő aztán pontosan tudja, hogyan kell az embereknek segíteni. Ezért vette el az autósok sávjait, ezért pusztult vissza Budapest a Demszky-időkig. Gergő így segít. Ő jobb szereti az adóforintjainkat Mandela parkra, homoszexuális vonulásra meg Alföldi Robiék színházára folyatni.
Karácsony azt is előírja, mi legyen a tűzijáték helyett: hát fényjáték. Mert „a tűzijáték felett amúgy is eljárt az idő, szennyezi a környezetet és veszélyezteti az állatvilágot”. Az ultima ratio: még a híresen sokszínű budapesti állatvilágot is veszélyezteti. Hiszen a városok nem az emberekért vannak, dehogy, hanem hogy az állatok jól érezzék magukat. Gondolom, leginkább a főpolgármesteri hivatalbeliek… Ahogyan a túlfejlett Nyugaton karácsony helyett fényünnep van, úgy nálunk tűzijáték helyett legyen csak fényjáték. Ész megáll! Mi, budapestiek viszont annak örülnénk, ha Karácsony helyett végre a fényünnep lenne a főpolgármesterünk. Vagy egy mezei pocok, akárki, csak ő ne.
Közben az egyik Gyuri bácsi-féle „civil” szervezet „Nem akarunk augusz­tus 20-i tűzijátékot! Tűzijáték helyett gazdasági stabilitást!” címmel indított aláírásgyűjtést a magyarok ünnepe ellen. Gondolom, olyan gazdasági stabilitásra céloznak, ami kedvenceik idején, 2009-ben volt. Fölteszem, nem különösebben érdekli a petíciózókat, hogy a tűzijátékrakéták rég ki vannak fizetve, raktárban várják, hogy föllőjék őket. Sebaj, szignózzanak csak tovább.
Pécs balos polgármestere, Péterffy Attila nagy garral bejelentette: most aztán tényleg nem lesz költséges tűzijáték a városban, és az így megmaradt pénzt „a pécsiekre és a klímavédelemre” fordítják. Mindez azért is vicces, vagy inkább szánalmas, mert Pécsett az elmúlt tizenhárom évben nem volt tűzijáték. Amúgy tudják, mi lesz? Sem a pécsiek, sem a pécsi klíma nem kap egy fityinggel sem többet, tűzijáték sem lesz, viszont még néhány balos „tanácsadót” majd odaeresztenek a vályúhoz. Azt hiszem, ez lesz.

Valójában Komjáthi, Karácsony, Péterffy meg a többi petyhüdt alak nem a tűzijátékot nem akarja, hanem az Orbán-kormányt. Ám a hét minden napján nem ismételgethetik, hogy „Orbán, takarodj!”, mert az még nekik is unalmas. Ezért kell folyton más szlogen. Stop Liget-projekt! Nolimpia! Stadion stop! Nem kell kínai és orosz vakcina! Free SZFE! A CEU-val vagyok! Mentsük meg a katát! Refugees welcome! LMBTQ-oktatást minden óvodába! És így tovább. Szellemileg lepusztult, fárasztó csapat.

Borítókép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.