időjárás 12°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Újabb keresztrongálás: fűrésszel estek neki a Látó-hegyi vallási jelképnek

Magyar Nemzet
2023.08.29. 14:20 2023.08.29. 14:38
Újabb keresztrongálás: fűrésszel estek neki a Látó-hegyi vallási jelképnek

A Margit hídon letört hat kőkereszt, valamint az augusztus 20-án a Nagy-Szénáson felgyújtott fakereszt után újabb keresztrongálásra derült fény, ezúttal a Látó-hegyen álló négy méter magas keresztet döntötték le. Az Országos Kéktúra közösségi oldalán hívta fel a figyelmet valaki arra, hogy 

a Vác feletti hegy keresztje is vandalizmus áldozata lett.

 A bejegyzésből kiderül, az ottani keresztet – ellentétben a Nagy-Szénáson találhatóval – nem gyújtották fel, hanem fűrésszel estek neki az elkövetők, akik feldarabolták, majd a tűzrakó mellett ülőkeként használták a fadarabokat. A Látó-hegyi keresztet 2001-ben a Szentimrevárosi Egyesület állította Árpád-házi Szent Margit tiszteletére. A bejegyzés szerint a több alkalommal megrongált keresztet ismételten kellett megújítani 2008-ban. 

Fűrésszel estek neki a Vác  feletti Látó-hegy keresztjének
Tűz melletti ülőkének használták a felfűrészelt keresztet (Fotó: Facebook)

A vallási jelképeket tönkretevő elkövetők közül eddig a Margit hídon található koronákról hat keresztet letörő három férfi került rendőrkézre. A hatóság ugyanis a köztéri kamerák által rögzített vandalizmusról képeket tett közzé, és hajtóvadászatot indított ellenük, így az elkövetők 24 órán belül feladták magukat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresett három férfi hétfő este önként bement a kapitányságra.

Egy húsz és egy huszonegy éves férfit rongálás bűntett megalapozott gyanúja miatt, harmadik társukat tanúként hallgatták ki. A két gyanúsított beismerte a bűncselekmény elkövetését, amit ittasságukkal magyaráztak.

A történtekkel kapcsolatban az Alapjogokért Központ elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy ez semmiképpen nem nevezhető „átlagos” vandalizmusnak, hiszen egy vallási jelképről van szó, amely ezen túl az európai és magyar kultúra alapjaival is szoros összefüggésben áll. Zila János úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy egy kereszt megrongálója tisztában van azzal, hogy nem pusztán egy tereptárgyat tesz tönkre, hanem egy szimbólumot gyaláz meg. 

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a Magyar Nemzet megkeresésére kiemelte: a kereszt egy keresztény vallási szimbólum, de emellett a nemzeti összetartozás jelképe is, amely ott van az alaptörvényben és a címerünkben is.  

Éppen ezért, ha egy vallási jelképet – jelen esetben egy keresztet – rongálnak meg, az felminősítő körülmény

 – mondta a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Hangsúlyozta, ha vallási tisztelet tárgyát rongálja meg valaki, az már bűntetti minősítést eredményez az elkövetési értékhatártól függetlenül, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Borítókép: A Vác feletti Látó-hegy négyméteres keresztje (Fotó: Facebook)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.