Felkészült a télre a hajléktalanellátás

A kormány biztosítja az ellátás költségeinek fedezetét, míg magát a hajléktalanellátást az önkormányzatok szervezik.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 18:35
null
Békés, 2015. január 21. Egy lakó a férfi részleg egyik szobájában a Hajlék a Házban fejlesztési projekt keretében felújított hajléktalanszállón Békésen a rekonstrukció átadásának napján, 2015. január 21-én. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megadja a kormány a hajléktalanellátáshoz szükséges forrásokat, az állami támogatásért pedig elvárja, hogy mindenki lássa el a feladatát – hangsúlyozta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a közszolgálati televízió adásában. Fülöp Attila rámutatott: 

a kormány ma már 14 milliárd forintot költ a hajléktalanok ellátására, amely a 2010-es összegnek a duplája, és reálértéken is jelentősen nőtt.

Hangsúlyozta: a kormány biztosítja az ellátás költségeinek fedezetét, míg magát a hajléktalanellátást az önkormányzatok szervezik, mintegy 240 civil és egyházi szervezet bevonásával.

Az államtitkár az egyik fővárosi hajléktalanellátó intézmény nemrégiben elhangzott „fenyegetőzésével” kapcsolatos felvetésére, miszerint „a végtag nélküli hajléktalanokat kitolják az utcára, ha nem lesz több forrás”, úgy reagált: egy ilyen megnyilatkozás mindig az ellátottakat veszélyezteti, és ez nem jó egy olyan ellátórendszerben, ahol a legelesettebbekről szeretnének gondoskodni.

Az ilyen és ehhez hasonló magatartással az adott szervezet a helyi önkormányzatot hozza nehéz helyzetbe, hiszen adott esetben 

a fővárosi önkormányzat nem „kegyet gyakorol”, hanem a kötelességét teljesíti, 

mivel az állam biztosítja az ellátáshoz szükséges forrásokat, de az ellátás megszervezése mindig az önkormányzatok feladata – tette hozzá, majd kiemelte: 

ma Magyarországon a hajléktalanszállók kihasználtsága még a nyolcvan százalékot sem éri el, sőt Budapesten ez alatt van, vagyis minden rászoruló igénybe veheti az ellátást.

A hajléktalanok ellátásánál elsődleges a rászorulók életének védelme. November 1-je, a krízisellátási időszak közeledtével ezért is egyeztetett a kormány a megyei jogú városok, a főváros, a rendőrség, a mentőszolgálat és a hajléktalanellátó szervezetek képviselőivel – mondta.

A hajléktalanellátás csúcsidőszakának kezdetén további mintegy 1500 férőhely is a rászorulók rendelkezésére áll – ismertette. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy senkinek sem kell az utcán aludnia, ami hideg időben nemcsak emberhez méltatlan, de életveszélyes is lenne.

A bentlakásos intézményben lévő ágyak száma az elmúlt öt évben meghaladta a 12 ezret, és országosan a kihasználtság sosem érte el a száz százalékot

– tette hozzá. Az államtitkár szólt azon átmeneti szállásokról is, amelyeket a rászorulók általában csak a leghidegebb időszakban egy-egy éjszakára vesznek igénybe. Ezek úgynevezett „puffer tartalékzónát” jelentenek, amelyet nagyon nagy baj esetén mindenki igénybe vehet – tette hozzá, majd leszögezte: ma Magyarországon olyan nem fordulhat elő, hogy bárki azért nem vehet igénybe hajléktalanellátást, mert nincs elég férőhely.

Borítókép: Egy lakó a férfirészleg egyik szobájában a Hajlék a Házban fejlesztési projekt keretében felújított hajléktalanszállón (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.