A szociális területen is lesz béremelés

Elismeréseket adtak át a szociális munka napja alkalmából.

Forrás: MTI2023. 11. 13. 17:23
FÜLÖP Attila
Budapest, 2023. november 13. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a szociális munka napja alkalmából a minisztériumban tartott ünnepségen 2023. november 13-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociális munkának közösségmegtartó ereje van, és a másik emberbe vetett feltétlen bizalom is az élet építőkockája – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, amikor elismeréseket adtak át a szociális munka napja alkalmából. Fülöp Attila úgy fogalmazott: aki szociális területen dolgozik, mindennapi munkájában nem az élet napos oldalát választja.

 – Azt a nehéz munkát vállalja, amelyről, bár rengeteg hitet, kitartást és energiát igényel, elmondható, hogy e nélkül a munka nélkül bár élni lehet, de nem érdemes – mondta. Hozzátette: a szociális munkának, gondoskodásnak két jellemzője van. Az egyik a közösségmegtartó erő, amely erősebb, mint az egyéni érdek. A másik, hogy a másik emberbe vetett feltétel nélküli bizalom olyan kapaszkodó, amellyel élni lehet. – E kettő életünk alapvető építőtéglája.

Ezzel a közösségépítéssel nemcsak a rászorulónak segítenek, hanem a hozzátartozókon is, így tágabb értelemben a falunak, a városnak és végül az egész nemzetnek

– hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy a kitüntetetteket, bár a szociális ellátás különböző területén dolgoznak, egy dolog összeköti: nap mint nap vállalják, hogy azt az elveszettnek hitt vagy erodálódott, megrongálódott közösségi szálat próbálják visszaépíteni, amely az adott embernek a legfontosabb.

Ferenc pápa szavait idézte:

a tevékeny szeretet azt jelenti, hogy van bátorságunk az emberek szemébe nézni. Nem tudsz segíteni a másiknak, ha elfordítod a tekintetedet. A tevékeny szeretet azt a bátorságot igényli, hogy megérintsük a másikat.

– Önök azok, akik megérintik a másikat, ezért köszönet illeti önöket munkájukért. A szociális ellátásban az állami, egyházi, önkormányzati és civil területen is mindenkinek megvan a maga szerepe, az állami részvállalás a közreműködésen túl a jogszabályalkotásban és a pénzügyi támogatásban is megjelenik – tette hozzá Fülöp Attila.

Emlékeztetett: 2010 óta a szociális és gyermekvédelmi, -jóléti kiadások a négyszeresére emelkedtek, jövőre megközelítik az 1300 milliárd forintot. A szociális szektorban dolgozók átlagfizetése pedig háromszorosára emelkedett 2010 óta.

Ha megszületik a megállapodás a garantált bérminimum emeléséről, a szociális területen is lesz béremelés

– hangsúlyozta Fülöp Attila.

 

Szakszervezeti konferencián szólaltak fel az ellenzéki politikusok

A szociális munka napja alkalmából az ellenzéki politikusok videóüzenetben köszöntötték a szociális szféra dolgozóit a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által rendezett online konferencián. A Szociális munka napja alulnézetből – Legyen a munkának becsülete! című konferencián, amelyet Boros Péterné, az MKKSZ elnöke nyitott meg. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke videóüzenetében azt mondta: nagyon sokakat hagyott cserben az elmúlt években az Orbán-kormány, de az igazán „szívszorító” történet a szociális dolgozóké.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik–Konzervatívok elnöke Magyarország számára a legnagyobb kihívásnak az elvándorlást, a munkaerőhiányt és az alacsony munkabéreket nevezte. – A kormány válasza minderre az, hogy gyengítik a szakszervezeteket, a munka törvénykönyvét, gyengítik a munkavállalói jogokat, és a külföldi munkavállalók tömeges letelepítésével továbbra is leszorítják a magyar munkabéreket – mondta Gyöngyösi.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy Budapest egy gondoskodó város, nem lenne több egy jól hangzó politikai szlogennél, ha a főváros és a kerületek intézményrendszere nem lenne tele elhivatott és áldozatkész munkatársakkal.

Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt társelnöke szerint mindenki életében akadnak nehézségek, amelyek megoldása, elviselése nem könnyű. Sebők Éva, a Momentum országgyűlési képviselője videóüzenetében arról biztosította a szociális dolgozókat: azon dolgoznak, hogy nőjön társadalmi és anyagi megbecsültségük.

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, hogy a szociális munkások a pályájuk kezdetén felesküsznek a szociális munka etikai kódexére, és a „se nem kevés, se nem könnyű feladatok mellé ezzel az esküvel még nagyobb felelősséget vállalnak. Ám nem kapnak a felelősséggel arányos támogatást, megbecsülést.”

Ungár Péter társelnök, az LMP frakcióvezetője azt hangsúlyozta: Magyarországon minden megállna, ha a szociális szektorban dolgozók abbahagynák a munkavégzést.

Borítókép: Fülöp Attila a szociális munka napja alkalmából tartott ünnepségen (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.