Ezt gondolják a magyarok Ukrajna uniós csatlakozásáról

Még a baloldali szavazók háromnegyede is felkészületlennek tartja keleti szomszédunkat.

2023. 12. 13. 8:28
null
Brüsszel, 2019. február 6. Írország és az Európai Unió zászlói Leo Varadkar ír miniszterelnöknek a brit EU-tagság megszûnésérõl (Brexit) tartott brüsszeli tárgyalásai idején, 2019. február 6-án. Theresa May brit miniszterelnök elõzõ napi kijelentése szerint London nem fogja megengedni, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között ismét a múltat felidézõ határellenõrzési rendszer alakuljon ki a brit EU-tagság megszûnése után. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes lakosság négyötöde (82 százaléka), de még a baloldali szavazók háromnegyede (76 százalék) is felkészületlennek tartja keleti szomszédunkat a csatlakozásra – derült ki a Real–PR 93. friss közvélemény-kutatásából, amely rámutat: a magyar lakosságnak szinte egyöntetű a véleménye arról, hogy Ukrajna a jelenlegi állapotában nem alkalmas az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

Amíg az Európai Unió vezetése erősen szorgalmazza Ukrajna mihamarabbi csatlakozását az EU-hoz, addig a magyar kormány aggályait fejezi ki ezzel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy keleti szomszédunk nem áll készen a csatlakozási tárgyalások megkezdésére sem. Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy az Európai Unió és Ukrajna között ne csatlakozási tárgyalások kezdődjenek, hanem más módon erősítsék a kapcsolatokat, hozzanak létre stratégiai együttműködést, tisztázzanak olyan fontos kérdéseket, amelyek a kisebbségi jogokat, a mezőgazdasági termékek kereskedelmét, továbbá a vámokat és a biztonságot érintik.

Kevés politikai kérdés van, amelyben a magyar lakosság legalább négyötöde azonos véleményen van, de Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozása ilyen.

A felmérés kiemeli, a magyarok 82 százaléka nem tartja alkalmasnak Ukrajnát az EU-hoz való csatlakozásra, ellenvéleményen csak nyolc százaléknyian vannak, aminél még azok száma is nagyobb, akik nem tudtak vagy nem akartak véleményt formálni a témában.

Néhány százalékkal még nagyobb, 85 százalék az Ukrajnát felkészületlennek tartók aránya, ha csak egy országgyűlési választáson biztosan szavazókat tekintjük, és azok aránya ebben a körben is mindössze nyolc százalék, akik szerint Ukrajna képes teljesíteni az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeit.

A közvélemény-kutatásból kiderül, pártszimpátiáktól függetlenül nagy többséget alkotnak az Ukrajnát EU-s csatlakozásra alkalmatlannak tartók.

Még a baloldali pártok szavazói is ilyen véleményen vannak, 76 százalékuk vélekedik így, a fideszesek körében még többen, 94 százaléknyian.

A baloldaliaknak is csupán 18 százaléka gondolja, hogy Ukrajna már jelenleg is alkalmas az EU-hoz való csatlakozásra. Szociológiai jellemzőktől függetlenek az eredmények, igaz ez, ha a budapestiek és a vidékiek véleményét, illetve ha a különböző korosztályok véleményét hasonlítjuk össze.

A fővárosiak nyolcvan százaléka tartja a háborúban álló keleti szomszédunkat felkészületlennek arra, hogy belépjen az EU-ba, vidéken három százalékkal többen, a harminc év alattiak közül 77 százaléknyian, az idősebbek körében 84-85 százaléknyian, az ellenvélemények aránya lakóhelytől és életkortól függetlenül tíz százalék körüli.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.