Miért kerülik el a déli határt a migránsok?

Azok a bevándorlók, akik Észak-Macedónián vagy Bulgárián keresztül érkeznek Szerbiába, többnyire már nem a szinte átjárhatatlanná vált magyar határ felé, hanem Bosznia-Hercegovina irányából haladnak tovább az unió felé – derül ki a Migrációkutató Intézet Magyar Nemzethez eljuttatott elemzéséből. Bár a nyugat-balkáni útvonalon regisztrált migránsok száma 31 százalékkal csökkent a 2022-es adatokhoz viszonyítva, továbbra is a második legforgalmasabb útvonalnak számít.

2024. 02. 14. 4:45
Karnok Csaba
20231019 Ásotthalom Magyar Szlovák rendőrök tartóztattak fel migránsokat az 55-ös főút mellett. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy idén inkább elkerülik a migránsok Szerbiát. Emellett azok a bevándorlók, akik Észak-Macedó­nián vagy Bulgárián keresztül érkeznek Szerbiába, többnyire már nem a szinte átjárhatatlanná vált magyar határ felé, hanem Bosznia-Hercegovina irányából haladnak tovább az unió felé – derül ki a Migrációkutató Intézet lapunkhoz eljuttatott elemzéséből

balkáni útvonal elágazásai, migráció, migráns, bevándorló, Szerbia, Bosznia, Horvátország
 A balkáni útvonal elágazásai: a migránsok többség jelenleg elkerüli a magyar határt. Forrás: Migrációkutató Intézet 

A szakértők az Európai határ- és parti őrség (Frontex) adataira hivatkozva kifejtik: 2023-ban 380 ezer migráns érkezett Európába, ami több, mint 2016 óta bármikor. Az öt fő migrá­ciós útvonal közül a közép-mediterránon érkeztek legtöbben Euró­pába, több mint 150 ezren. Az összes bevándorló 41 százaléka érkezett ezen az útvonalon. Bár a nyugat-balkáni útvonalon regisztrált migránsok száma 31 százalékkal csökkent a 2022-es adatokhoz viszonyítva, továbbra is ez a második legforgalmasabb útvonal. Az illegális bevándorlók több mint negyede érkezett ezen az útvonalon.

 

A migránsok kerülésének okai

Az elemzés rámutatott, hogy a szerbiai számok csökkenésének két fő oka van. Belgrádnak nemcsak az Európai Unió elvárásainak, de a berlini folyamat követelményeinek is meg kell felelnie. A berlini folyamat az EU-csatlakozást megcélzó hat nyugat-balkáni ország, így 

Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia uniós integrációja céljából jött létre 2014-ben. 

A berlini folyamat 2022-es csúcstalálkozóján a szerb kormánynak azt mondták, hogy vagy szigorítja vízumpolitikáját Tunéziával, Indiával, Burundival szemben, vagy az unió szünteti meg a szerb állampolgároknak a vízummentes beutazás lehetőségét. Tavalyelőtt Tunéziából 45 ezren, Indiából 34 ezren, Burundiból 5800-an érkeztek repülővel Szerbiába, ahonnan szárazföldön, illegálisan, jellemzően embercsempészek szolgáltatásait igénybe véve próbáltak továbbjutni az Európai Unió területére. 

A szerb kormány nem vállalta a politikai kockázatot, eleget tett a felszólításnak.

Szerbiában emellett gyakorivá váltak a halálos áldozatokkal is járó lövöldözések az embercsempészbandák között. Ezek nyomán számos vád érte a szerb hatóságok tétlenségét a nemzetközi porondon. A tavaly év végi, három halálos áldozattal járó lövöldözést követően a szerb kormány a rendőrség és a csendőrség mellett már a belügyminisztérium alá tartozó alakulatokat is bevetette a bűnbandák ellen, és megkezdte a migránsok elszállítását a határtól. 

 

Csak a választások miatt történt változás?

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) már évekkel ezelőtt kérte, hogy a belgrádi vezetés foglalkozzon a kérdéskörrel, ugyanis a bevándorlók többnyire magyarok által lakott településeken szálltak meg, ott történtek a lövöldözések is. A szkeptikusok szerint a VMSZ-szel kimondottan jó viszonyt ápoló kormányzó párt, a Szerbiai Haladó Párt részéről a tavaly december 17-i választási kampány részét képezte a migráció elleni intenzív fellépés. 

Az elemzés szerzői azonban hozzátették, a mostani biztató jelek arra utalnak, nem pusztán kampányfogásról volt szó.

A szerb belügyminisztérium illetékesei 2024 januárjában bejelentették, hogy megerősítik a migrációs folyamatok ellenőrzését a boszniai határövezethez tartozó városokban is. Az intézkedések hatására az illegális bevándorlók most nagyobb számban próbálkoznak a kevésbé védett határszakaszokon, főképp Bosznia-Hercegovinán keresztül, Horvátországon át az unióba bejutni, majd a nyugat-európai célországokat elérni. A horvátországi határrendészeti igazgatóság tájékoztatása szerint a tavalyi évhez képest meghatszorozódott a hatóságok által észlelt migránsok száma.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Karnok Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.