Több városban nem fizette ki az óvónőknek az emelt bért a baloldali városvezetés, alaposan ráfázhatnak

Több baloldali vezetésű önkormányzat is trükközik az óvópedagógusok kifizetésével: tizenhat olyan település vagy kerület is ismert, ahol a szakdolgozók bére nem érte el az országos átlagot. Ezzel azt is kockáztatják, hogy ha nem fizetik ki a teljes bértömeget, büntetőkamattal együtt kell majd visszafizetniük az államnak.

2024. 02. 23. 15:41
Budapest, 2019. május 29.
Karácsony Gergely (Együtt-Párbeszéd) zuglói polgármester, három ellenzéki párt (MSZP-Párbeszéd-DK) által támogatott fõpolgármester-jelölt (k) és Trippon Norbert, az MSZP képviselõje (j2) elhagyja a Városháza dísztermét, ahonnan az ellenzék kivonult a Fõvárosi Közgyûlés ülésén 2019. május 29-én.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába emelte az óvópedagógusok bérét a kormány, az újpesti önkormányzat jelentősen kevesebbet fizet ki a szakdolgozóinak – mutatott rá közösségi oldalán a budapesti Fidesz frakcióvezetője, Újpest korábbi polgármestere. Wintermantel Zsolt kifejtette: az önkormányzati fenntartású óvodákban az óvodapedagógusok megemelt bére átlagosan 630 ezer forint, azonban az újpesti óvónők mindössze 570-580 ezer forint között kapnak átlagosan.

A politikus bejegyzésében felszólította Trippon Norbert költségvetésért felelős alpolgármestert, hogy vizsgálja felül a januárban meghozott döntéseket, és fizesse ki az újpesti óvodapedagógusoknak a teljes béremelés összegét.

Hová tüntették a pénzt?

– tette fel a kérdést bejegyzésében a politikus.

Lapunk utánajárt, hogy nem csak az újpesti baloldali városvezetés trükközhet az óvópedagógusok bérének kifizetésével. Mint megtudtuk, az önkormányzati óvodákban a januári átlagos illetmény országosan 630 196 forint volt.

Ezzel szemben a szakdolgozók béremelését követelő, majd azt méltatlanul kevésnek minősítő baloldali önkormányzatok januárban még ezt sem fizették ki dolgozóiknak.

 

Több helyen is elmaradnak az átlagtól

A Pécset vezető, magát függetlennek beállító Péterffy Attila mindössze 574 504 forintot szánt átlagosan az óvónőkre, azonban Budapest IX. kerületében sem volt jobb a helyzet: Baranyi Krisztina kerületében 575 595 forint volt az átlag.

A negatív csúcsot az éppen a Wintermantel Zsolt által is megemlített IV. kerület érte el, ott a szakdolgozók átlagbére 572 030 forint volt.

A szintén balos vezetésű Kazincbarcikán már nem csíptek le akkorát: Szitka Péter városvezető átlagosan 595 979 forintot fizetett az óvónőknek. A szocialista Fülöp György Tiszaújvárosban  591 324 forintot, Szegeden a már független színekben politizáló, ellenzéki Botka László 591 577 forintot „szánt” a szakdolgozókra. A bukott miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péternél Hódmezővásárhelyen 602 072 forint ez az összeg, az egykori jobbikos Mirkóczki Ádámnál Egerben pedig 590 262 forint.

MÁRKI-ZAY Péter
Márki-Zay Péter (Fotó: Rosta Tibor)

Szigetszentmiklóson hiába van ott Nagy János polgármester mögött hat ellenzéki párt is, egyik ellenzéki önkormányzati képviselőt sem hallottuk szót emelni azért, hogy a szakdolgozók megkapják a teljes összeget: az átlagfizetés mindössze 574 681 forint volt. Érden Csőzik László nyolcpárti összefogással a háta mögött sem tette magasra a lécet, ott átlagban  580 599 forintot kaptak az óvónők.

Sződligeten a Gyurcsány-párti Juhász Béla 588 860 forintra csiszolta le a béreket,

Gémesi György pedig 594 347 forintot juttatott a szakdolgozóknak átlagosan Gödöllőn.

Az adatokból kiderült, a baloldali városvezetőknek máshol az országban sem erénye a nagyvonalúság: a Nemény András vezette Szombathelyen 582 403 forintot, Dobó Zoltán Tapolcán 573 494 forintot, Ajkán pedig Schwartz Béla 580 245 forintot szán az óvónőkre.

 

Szigorúan ellenőrzik a kifizetéseket

Különösen visszás ez annak tekintetében, hogy ők voltak azok, akik politikai hasznot remélve a leghangosabban kardoskodtak a béremelésért. A baloldali önkormányzatok trükközése azonban a visszájára sülhet el: az államkincstár vasszigorral fogja ellenőrizni, hogy minden tanár és óvónő megkapja-e a béremelést.

Nem lehet semmiféle trükk, bűvészkedés, oda kell adni az iskolákban, óvodákban dolgozóknak a teljes bértömeget, ellenkező esetben a fenntartónak büntetőkamattal együtt kell visszafizetnie az összeget

– szögezte le a köztelevízióban még januárban a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hozzátette: adminisztratív nehézségek adódhatnak, de azokat nagyon gyorsan korrigálni kell.

– A tanárok és óvónők sose fogják elfelejteni, hogy mit tett a baloldal kormányon és ellenzékben a bérükkel. Amikor kormányoztak,

a baloldal volt az egyetlen, amely 2008–2009-ben, békeidőben csökkentette a pedagógusok bérét

– hívta fel a figyelmet még korábban közösségi oldalán. Rétvári Bence rámutatott: az utóbbi két évben Dobrev Klára, Cseh Katalin, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Ujhelyi István, Rónai Sándor, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, valamint a pedagógus szakszervezetek hétről hétre újabb valótlanságokat állítottak, hogy ezzel is akadályozzák Brüsszelben az EU-s források megérkezését. Így ők a tanárok és óvónők szemében már kétszer megbuktak – közölte az államtitkár.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, az állami fenntartású iskolákban a tanárok, a tanítók, az óvodapedagógusok és a gyógypedagógusok február 5-én, hétfőn megkapták az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt fizetésüket. A nem állami – egyházi, önkormányzati – fenntartású iskolákban és óvodákban a munkáltatók feladata utalni az emelt béreket, a fedezetet a kormány számukra is biztosítja.

 

Borítókép: Karácsony Gergely és Trippon Norbert (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.