Itt vannak a baloldal egyik legnagyobb kampányfinanszírozási botrányának részletei!

Hatalmas fordulatot vett a napokban a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt sok száz milliós költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása ügyében zajló nyomozás. A hatóság ugyanis gyanúsítottként hallgathatta ki a főpolgármester egyik bizalmasát. Miként jutottunk el idáig? Cikkünkben felidézzük, mit lehet tudni eddig a szövevényes bűnügy hátteréről.

2024. 03. 05. 14:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan felkavarta az állóvizet, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom ötszázmilliós „mikroadományaival” kapcsolatban a napokban egy embert gyanúsítottként hallgattak ki

 

A főpolgármester pénzhordó embere lehet a gyanúsított

Ahogy arról beszámoltunk, minden bizonnyal a gyanúsított nem más, mint Perjés Gábor párbeszédes politikus, a 99 Mozgalom hivatalos képviselője. A feltételezést, hogy Perjést hallgathatták ki, az is alátámasztja, hogy a párbeszédes politikus lakcímére jegyezték be a mozgalmat, illetve ő volt az, aki félmilliárdnyi „mikroadományt” készpénzben befizetett az egyesület számlájára. 

 

Ernyőszervezet

A 99 Mozgalomról azt kell tudni, hogy ez a szervezet finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely előválasztási kampányát. Az alapítók névsorában számos baloldali művész, gazdasági és közéleti személy is szerepelt. A cél az volt, hogy egy erős baloldali ernyőszervezetet jöjjön létre. A főpolgármester az előválasztás második fordulója előtt azonban visszalépett Márki-Zay Péter javára, a 99 Mozgalom pedig eltűnt a színről.

 

Titkosszolgálati jelentés a „mikroadományokról”

A mozgalom neve ugyanakkor két évvel az előválasztási kampány után újra előkerült és kirobbant a baloldal egyik legnagyobb kampányfinanszírozási botránya: tavaly nyáron feloldották ugyanis a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

 

„Bohózat”

Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött „mikroadományokról” kezdett beszélni. Ezt az „érvelést” még az ellenzéki pártok sem hitték el és „bohózatnak” minősítették a főpolgármester magyarázkodását.

 

Komoly bűncselekmények miatt vizsgálódnak

Az ügyben – amelyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP, illetve Tényi István tett feljelentést –  a hatóság is lépett, és a NAV költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Ha a gyanú beigazolódik, az elkövetők komoly büntetésre számíthatnak.

 

Az OTP vizsgálata is cáfolja  Karácsony meséjét

A bank feljelentését egy belső vizsgálat előzte meg. A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. 

Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett.

 

Több tanú is vallott már

Korábban azt is megírtuk, hogy a főpolgármester által alapított, az ő előválasztási kampányát segítő szervezet „mikroadományai” miatt indult eljárásban már több tanút is kihallgatott a nyomozó hatóság.

A meghallgatott személyek között szerepel többek között az MSZP két munkatársa, akik a párt ezzel kapcsolatban kiadott közleménye szerint részt vettek egy adományláda felbontásában, a ládába érkezett összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében.

 

Meghamisított jegyzőkönyvek?

Ők azt állították, hogy a fellelhető tíz jegyzőkönyvből mindössze egyet írtak alá, hiába szerepel az összesen a nevük. Márpedig ez azt jelenti, hogy valakik az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak

 

Az MSZP-ben is kiakadtak

Mindezen fejleményeknek a szocialista pártban is nagy visszhangja volt. Ahogy lapunknak egy neve elhallgatását kérő MSZP-s politikus elmondta: a szocialisták átverve és becsapva érzik magukat

 

Házkutatás két kulcsembernél

Korábbi információink szerint a jegyzőkönyvek aláírása Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történhetett. A helyszínen házkutatást is tartottak a nyomozók és úgy tudjuk, Gyurcsány Ferenc volt államtitkáránál a hatóság okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le. Pár napra rá a hatóság kiszállt Perjés Gábor otthonához is. A hatósági intézkedést Perjés nem cáfolta lapunknak, igaz, túlzottan bőbeszédű sem volt. 

Borítókép: Örsi Gergely, Karácsony Gergely és Tordai Bence  (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.