Mindenki hibás, csak én nem – értelmiségieknek üzent Gyurcsány

A Demokratikus Koalíció vezetője ezúttal a magyar értelmiség támadásába kezdett.

2024. 07. 19. 10:24
BARKÓCZI Balázs; GYURCSÁNY Ferenc
Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Purger Tamás)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értelmiséginek tekintett szakmák művelőinek megkülönböztetetten fontos szerepe van a politikában. Értelmiségiek nélkül nincs politika. Ösztönök, vágyak, álmok lehetnek, de politika nem – írta a közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A politikus ezt követően az értelmiséget pellengérre állítva azt írta, 

Szédítően okosak. Soha nem leszek már olyan. Kiábrándítóan gyávák. Bár vannak bátrak is. Magamutató nárcisztikusok, vagy dehogy, felelős népnevelők, vagy hogy is kell ezt mondani. Nincs olyan, hogy értelmiségi, vannak ilyenek és olyanok.

A bukott miniszerelnök ezt követően kijelentette, vitában áll egy értelmiségi csoporttal, egész pontosan azokkal az emberekkel, akik 

csak azért, mert a szakmájukban remekelnek és a szélesebb nyilvánosságban is jól cseng a nevük, azt gondolják, azt mutatják, arra tartanak igényt, hogy a politikának nevezett univerzum világában is megmondóemberek legyenek anélkül, hogy a saját szakmájukban elvárt és megkövetelt igényességgel mondanának véleményt.

Gyurcsány ezek után egy költői kérdést fogalmazott meg, és arra kereste a választ, hogy miért értékesebb, fontosabb egy jónevű színész véleménye, mint egy napszámosé. Ezt követően a DK vezetője rávilágított arra, hogy véleménye szerint az általa emlegetett értelmiségi réteg soha semmiért nem vállalt felelősséget. 

Pár tucat pesti (budai) értelmiség akarja magamutogatóan meghatározni a politikát anélkül, hogy bármilyen felelősséget viselne mindenkori álláspontjáért és annak következményeiért, azon túl, hogy saját köreikben jókat vihognak rajtunk, politikusokon.

– írta Gyurcsány, majd kijelentette, véleménye szerint fertőzött hely lett Magyarország.

Mindezek után az óbaloldal vezére áldozatpozícióba vágta magát, és azt állította, míg ő a nyilvánosság előtt vállalva a felelősséget küzd, addig az általa emlegetett értelmiségi réteg nagyban felelős a baloldal sorozatos baklövéseiért.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.