82 millióval támogatták külföldről az EP-választásra legrosszabb becslést adó Republikont 2023-ban

A magyar adófizetők nem díjazták különösebben a baloldali alapítvány munkáját.

2024. 09. 03. 5:30
Horn Gábor Fotó: MTI/Mohai Balázs Fotó: MTI/Mohai Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevallottan balliberális formációk – így például az MSZP és a Párbeszéd – munkáját segítő Republikon Alapítvány támogatóit és eredményeit nemrégiben mutattuk be. Időközben megjelent a korábbi SZDSZ-es államtitkárhoz, Horn Gáborhoz tartozó intézmény 2023-as évről szóló beszámolója is.

A Republikon Tudományos, Oktatási és Kutatási Alapítvány bevételei 2023-ban megközelítették a százmillió forintot.

Értékesítésből 5,3 millió származott, ami az egy évvel korábbi háromszorosa, miközben az egyéb bevételek soron szereplő összeg negyedével nőtt, így 91,8 milliót tett ki. A kiadások is hasonlóképp alakultak, a szervezet nagyjából nullás eredménnyel zárta az elmúlt évet. Az Európai Unió költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől származó támogatások 30 százalék feletti növekedést mutattak, így meghaladták a 82 millió forintot 2023-ban.

Az szja-felajánlások hiánya azt mutatja, hogy a magyar adófizetők nem díjazták különösebben a baloldali alapítvány munkáját, miközben külföldről az összes bevétel 84 százalékát finanszírozták. 

A beszámoló tanúsága szerint érkeztek külföldi pénzek a Republikonhoz Brüsszelből, illetve a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványtól és szervezeteitől egyaránt – nem csoda, hogy Horn „Köszönet Soros Györgynek” címmel publikált írást a HVG-n.

Az Open Society Foundations egészen pontosan 80 ezer dollárt, azaz közel 30 millió forintot küldött Hornéknak.

A Republikon Intézet Kft. eközben közel 5 millió forinttal kevesebb bevételre tett szert, mint 2022-ben, 36,3 milliónyi árbevétel folyt be a céghez. Ebből ugyan nem sok profit maradt, de a 2022-ben termelt 4,5 milliós veszteséget követően az elmúlt évet legalább 307 ezer forint pluszban zárta Horn cége.

Erzsébetváros önkormányzatával már bizonyára óvatosabban szerződik a közvélemény-kutató, miután Niedermüller Péter lebuktatta magát, és fény derült a vejéhez köthető céggel még 2021-ben kötött 6,2 millió forintos szerződésre. 

Horn körei összességében nagyjából 47,5 millió forint értékben kaptak megbízásokat apósától, Niedermüllertől.

A Gyurcsány-párti polgármester nem vélt korrupciót felfedezni az ügyben, ami alapján volt SZDSZ-es vejével bizonyára gyorsan megtalálták a közös hangot, hiszen korábban Horn is elismerte, hogy az egykori liberális párt vezetői tisztában voltak az akkori korrupciógyanús ügyekkel, majd azzal védekezett, hogy nem volt befolyásuk a bajokra.

Bár az idei EP-választásokat illetően a közvélemény-kutató intézetek általánosságban jó előrejelzéseket adtak, a Republikonnak azért itt is akadt oka magyarázkodásra.

A sorban 12.-ként a Telex által gyakran idézett Hornék érték el ugyanis a legrosszabb eredményt, 6,6 százalékos eltéréssel, miközben rajtuk kívül mindenki 3 százalék alatt tudott maradni. Az adatfelvétel korai időpontja sem mentesítheti teljes egészében Hornékat, hiszen az Iránytű őket megelőzően készített mérése csupán 2,4 százalékos eltérést mutatott a végeredményhez képest. Azt már tehát tudjuk, hogy a Republikon mérése nem túlságosan volt pontos, de hogy ennek ellenére mennyire volt kifizetődő, az majd csak a jövő évi beszámolóból derül ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.