A kormány segítséget nyújt a Miskolctapolcai Barlangfürdő újjáépítéséhez

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Miskolc megválasztott polgármesterével, Tóth-Szántai Józseffel egyeztetett a tűzkárt szenvedett miskolctapolcai Barlangfürdőről – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Forrás: MTI2024. 09. 09. 16:48
Leégett a Miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezete (Fotó: MTI/Vajda János)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek este sajnálatos módon kigyulladt a Miskolctapolcai Barlangfürdő gyógyászati központjának tetőszerkezete, majd a tűz az intenzív oltás ellenére átterjedt egy közel ezer négyzetméteres épületrészre is.

Leégett a Miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezete. Fotó: MTI/Vajda János

A nemzetgazdasági miniszter arról biztosította a megválasztott polgármestert, hogy

a kormány minden lehetséges segítséget megad a barlangfürdő újjáépítéséhez,

hiszen a kieső turisztikai bevételek mellett az ott dolgozók családjainak megélhetése is veszélybe került. A fürdő a helyreállítási munkálatok miatt kényszerszünetet tart, vendégeket nem tud fogadni.

Tóth-Szántai József arról tájékoztatta Nagy Mártont, hogy a fürdőt üzemeltető cég átszervezésekkel biztosítja a munkavállalók számára munkahelyeik megtartását, valamint hogy a foglalással rendelkező turistákat más miskolci fürdőkben igyekeznek fogadni és ellátni. Az Európában egyedülálló, nemzetközi relevanciával is rendelkező Miskolctapolcai Barlangfürdő hatalmas kincs a városnak és a térségnek, egyúttal Magyarországnak is kiemelkedő turisztikai attrakciója, szinte nincs olyan magyar család, amely ne látogatta volna meg vagy ne akarná meglátogatni.

A történelmi gyökerű, parkos-erdős természeti környezetben létesült komplexum egyedülállóságát a barlangrendszerben kialakított medencék adják, a létesítmény minősített gyógyfürdőként Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott lakossági gyógyászati célú ellátást is nyújt.

A létesítmény turisztikai súlyát jelzi, hogy a Covid előtt évente közel háromszázezer, 2024 első hét hónapjában 147 ezer látogatót fogadott. A miniszter hozzátette: a károk felmérése jelenleg is zajlik, azok feltehetően igen jelentősek. Kárt szenvedett a térség egyik legfontosabb turisztikai szolgáltatója, és vele együtt a munkavállalók és családjaik is, ezért a kormánynak segítenie kell a minél gyorsabb újjáépítést.

 

Elektromos zárlat okozhatta a tüzet

Elektromos zárlat okozhatta a tüzet a Miskolctapolcai Barlangfürdőben – közölte Miskolc polgármesteri hivatala. Még tartanak a tűzvizsgálati és kárfelmérési munkák a fürdőben, azt azonban már kizárták, hogy szándékosság okozta a péntek esti tüzet, amelynek következtében súlyosan megrongálódott a fürdőkomplexum tetőszerkezete. Kedden érkezik kárszakértő a helyszínre, hogy felmérje a pontos károkat, addig nincs lehetőség a sérült tetőszerkezet takarására, azonban amint a felmérés megtörténik, a további károsodás megelőzése érdekében ideiglenesen befedik az épületet.

Egy olyan műszaki szakértői csoport felállítása is megkezdődik, amely pontosan megtervezi, milyen munkálatokra és mennyi időre lesz szükség a fürdő újjáépítéséhez. A legfontosabb cél az, hogy a barlangfürdő minél hamarabb újra vendégeket tudjon fogadni, az azonban csak a fürdőzők teljes biztonságának garantálása esetén történhet meg.

A fürdő üzemeltetőjének és az önkormányzatnak több magánember jelezte, hogy akár kétkezi munkával is készek segédkezni a helyreállításban, de más fürdővárosok és fürdők vezetői, valamint a Magyar Fürdőszövetség teljes vezetése is felajánlották segítségüket. Veres Pál szeptemberben még regnáló polgármester és Tóth-Szántai József (Pont Mi Egyesület–Fidesz–KDNP) megválasztott polgármester egyeztetését követően az önkormányzat a pénzbeli hozzájárulások fogadására létrehozott egy bankszámlát, amelynek számlaszáma kedden délelőtt válik nyilvánossá.

Annak érdekében, hogy a munkavállalók ne veszítsék el a munkájukat, a Miskolci Fürdők Kft. vezetése már megkezdte az egyeztetést és a feladatok átszervezését. A város és a Miskolci Fürdők Kft. vezetése köszöni a felajánlásokat és azt az egyre határozottabban körvonalazódó összefogást, amely a tűz kapcsán a barlangfürdő megmentéséért kialakulni látszik – írták.

Egyes becslések szerint a fürdő üzemeltetőjének a tűzkáron felül akár félmilliárd forintos bevételkieséssel is számolnia kell ebben az évben.

 

 

Borítókép: Leégett a Miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezete (Fotó: MTI/ Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.