Ki lesz Karácsony Gergely jobbkeze?

Ismét megkezdődtek a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt befagyott tárgyalások a főpolgármester-helyettes személyéről. Nagy a verseny, ugyanakkor egyre szűkül a potenciális főpolgármester-helyettesek köre.

2024. 10. 09. 16:00
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus
A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre csak gyűlnek a felhők Karácsony Gergely és a Fővárosi Közgyűlés politikusainak a feje felett. A fontos kérdésekben ugyanis nem sikerült döntést hoznia a Fővárosi Közgyűlésnek a múlt hét pénteken tartott ülésén. Többek között a főpolgármester-helyettes személyéről sem sikerült egyességre jutnia a politikai erőknek. Így továbbra is nagy kérdés, hogy ki lesz Karácsony Gergely jobbkeze. 

Az egyik potenciális jelölt továbbra is Kiss Ambrus, aki jelenleg hivatali főigazgatóként irányítja a fővárost. Karácsony Gergely ugyanis továbbra is ragaszkodik a bizalmi emberéhez, akit a főpolgármester-helyettesi dealek alapjának tekint. 

Kiss Ambrusról az elmúlt években számos alkalommal jelentek meg információk arra vonatkozóan, hogy a főpolgármester helyett kormányozza a Városházát.

Ugyanakkor Magyar Péter korábban egy, a közösségi médiában közzétett kinyilatkoztatásában azt állította, nem hajlandók megszavazni az előző önkormányzati ciklusban szolgálatot teljesítő főpolgármester-helyetteseket, így Kiss Ambrust sem. 

Több frakció is kijelentette, nem jelölnek főpolgármester-helyettest

A Fővárosi Közgyűlésben helyet foglaló frakciók egy része azonban már előre kijelentette, nem fognak főpolgármester-helyettest jelölni. Ez történt a Fidesz–KDNP, a Tisza és a Kutyapárt esetében is. Így a potenciális főpolgármester-jelöltek közül azonnal kiesett 23 potenciális jelölt. 

A nyertesnek nemcsak jogai, hanem kötelességei is vannak. A főpolgármester feladata, hogy olyan helyettest jelöljön, aki mögött a közgyűlés fel tud sorakozni. A többségük is megvan hozzá, meg kell oldaniuk ezt a feladatot

– mondta korábban lapunknak Szentkirályi Alexandra. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője kiemelte, a kormánypártok senkit sem jelölnek a pozíció betöltésére, és senkit sem lesznek hajlandók megszavazni. 

Magyar Péter a tisztségek viselésével kapcsolatban korábban elmondta, pusztán két tanácsnok jelölésével járulnak hozzá a főpolgármesteri kabinet munkájához. Így várhatóan az ő soraikból sem fog kikerülni egyetlen főpolgármester-helyettes sem. 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt frakciója pedig már korábban jelezte, nem fognak senkit jelölni a tisztségre, ugyanakkor időközben kiderült, hogy összeférhetetlenség miatt egyik képviselő-testületi tagjuk sem vállalhatná el a főpolgármester-helyettességet. Ugyanis Baranyi Krisztina Ferencváros, Kovács Gergely pedig a XII. kerület polgármestereként dolgozik, Döme Zsuzsanna pedig a IX. kerület alpolgármesteri tisztségét tudhatja a magáénak, így a jogszabályok szerint egyikül sem vállalhatja el a pozíciót, csak ha lemondana a kerületi tisztségeiről. Azonban erre egyelőre nem látni sok esélyt. 

Más frakciók azonban nem zárkóztak el a főpolgármester-helyettesi tisztség betöltésétől. A mérhető támogatottsággal nem rendelkező Párbeszéd csoportja nemrég három taggal alakult meg, Karácsony Gergely főpolgármester, illetve Barabás Richárd és Béres András egykori alpolgármesterek alkotják, akiket a Magyar Nemzet információi szerint a saját kerületeikből kellett kimenteni a választásokat követően. 

A frakció egyik tagja az újbudai alpolgármesteri széket elbukó Barabás Richárd, akit a Magyar Nemzet információi szerint az újraválasztott László Imre polgármester nem jelöl újra alpolgármesterének. 

A több millió forintnyi közpénzt eltaxizgató Barabásnak emiatt párttársa, Karácsony Gergely dobott mentőövet. Barabás Richárd, a kerület eddigi kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere a baloldali összefogásnak köszönhetően bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe. Jelenleg pedig semmilyen jogi akadálya nincsen annak, hogy főpolgármester-helyettessé váljon. 

Szintén a Párbeszéd frakciójának tagja lett Béres András, aki az előző ciklusban Kiss László III. kerületi polgármester helyetteseként dolgozott. A politikus éveken keresztül abban az önkormányzatban dolgozott, amelyről utólag kiderült, hogy súlyos korrupciós hálózat épült ki a falai között. Az ügyészség vizsgálata során először az egyik alpolgármestert, Czeglédy Gergőt, majd pedig a polgármestert, Kiss Lászlót is letartóztatták. A politikust azonban Kiss László utasításainak megfelelően újraválasztották Óbuda alpolgármesterének, így nem tud komoly tisztséget vállalni a fővárosban. 

Jelöltek a Demokratikus Koalíció frakciójából

Szintén a baloldali összefogás részeként bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe Déri Tibor egykori újpesti polgármester, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester és Keszthelyi Dorottya, a XIII. kerület önkormányzati képviselője. 

A három politikus közül jelenleg egyedül Déri Tibor, Újpest korábbi polgármestere tudná lemondás nélkül betölteni a főpolgármester-helyettesi tisztséget, azonban a Tisza Párt képviselői nem támogatnák a jelöltet, aki jelenleg a Gyurcsány-párt tagja.

Vitézy Podmaniczky mozgalma a célkeresztben

A Vitézy Dávid egykori főpolgármester-jelölt vezette frakció tartalmazza jelenleg a legtöbb potenciális főpolgármester-helyettest. A háromfős tömörülésnek ugyanis egyik tagja sem vállal más tisztséget a Fővárosi Közgyűlésen kívül, így bármelyikük egy alku részét képezheti. 

Ugyanakkor sajtóinformációk szerint Vitézy Dávidnak nem kedvez az idő múlása, ugyanis a korábbi legnagyobb szövetségese, a Tisza Párt kezd kihátrálni mögüle. Azonban Vitézy Dávid farvizén a Fővárosi Közgyűlésbe bejutó Szilágyi Anna és Gál József szerepe felértékelődhet a következő időben. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.